Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Hoeveel mensen gaan er terug naar hun ex?

Hoeveel mensen gaan er terug naar hun ex?

Hoeveel mensen gaan er terug naar hun ex?

Terug naar je ex: kansloos, of heeft het juist kans van slagen omdat je weet aan wie je weer begint?

Ik ging googelen. Omdat ik wilde weten: hoeveel mensen doen zoiets? Het liefst wilde ik ook weten: hoeveel procent kans op slagen hebben De Ex en ik? Cijfers over hoeveel ex-partners het na een breuk weer met elkaar proberen, zijn er niet echt, leerde Google me. Maar een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië, Nancy Kalish, deed er wel onderzoek naar. Voor haar boek Lost and found lovers: facts and fantasies of rekindled romances  interviewde zij 1001 stellen van over de hele wereld die samen hun tweede kans met beide handen aangrepen.

Niet zo vaak

Kalish stelt dat het niet vaak voorkomt. Ze gokt dat ongeveer 6 procent een ‘doorstart’ maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het  ‘net als vroeger was’. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders. De sleutel, volgens de psycholoog: meer praten, beter en opener communiceren en meer tijd in de relatie investeren. Toch is er een taboe rondom teruggaan naar je ex. “Je kunt zoiets niet denken zonder dat er een waarschuwing volgt,”  meent Susanne Donders, psycholoog en relatietherapeut. “Of het is je omgeving die zegt: ‘Kijk uit,’ of het zijn je eigen innerlijke alarmbellen die afgaan.” Ze ziet het ook in haar praktijk: teruggaan naar je ex is not done.

“Mensen die het overwegen, of er zelfs maar aan dénken, vegen die gedachte of overweging al snel onder het tapijt. Ze zeggen tegen zichzelf: ik moet hier even doorheen. Ze halen kracht uit het feit dat de beslissing is genomen, dat ze ondanks de pijn door zijn gegaan met hun leven en rechten daardoor hun rug. Het is volgens Donders moeilijk om toe te geven dat de beslissing van de breuk in sommige gevallen niet juist is. “Dat voelt toch als falen. Want je hebt – als je er zelf of samen een punt achter hebt gezet – én de verkeerde keuze gemaakt én je krijgt het gevoel dat je al die pijn, al dat verdriet, voor niets hebt moeten doorstaan.” Terwijl dat niet zo is.

Lees ook:
Pauline: ‘Teruggaan naar je ex, dat vond ik altijd ontzettend kansloos. Tot ik het zelf deed’

Waarom wil je het

Een breuk kan twee dingen doen. Hij kan leiden tot het besef: het is goed dat we uit elkaar zijn. En hij kan leiden tot het besef: shit, ik wil je terug. Beide zijn niet per se iets om je voor te schamen, toch? Maar vervolgens is het de vraag: hoe verstandig is het om terug te gaan? Uit onderzoek van psychologen aan het Ursinus College in het Amerikaanse Pennsylvania blijkt dat veel mensen die een oude relatie ‘heropenen’ een gebrek aan eigenwaarde hebben. De onderzoekers stellen dat deze mensen niet goed weten wie ze zijn als persoon.

Daarom is het belangrijk om geen overhaaste beslissing te nemen, stelt Donders.  “Bedenk goed of je de persoon en de relatie écht mist en terug wilt, met z’n hele hebben en houden, of dat je liever niet alleen wilt zijn, het zou doen voor de kinderen, of het zou doen om dat liefdesverdriet niet te hoeven voelen. Sommige mensen gaan terug naar hun ex uit angst voor leegte.” Maar als je het met de juiste intenties wilt, puur omdat je die persoon echt mist in je leven, kan het absoluut slagen. Je moet wel zeker weten dat je het niet uit gemak doet of omdat je bang bent om alleen te zijn. Zolang het draait om de liefde die je nog voelt voor diegene en dat je niet zonder hem of haar wilt leven, zit het goed. Net zoals met een ‘nieuwe’ liefde.