Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Het Vaginaboek

Het Vaginaboek

Volgens veel vrouwen is de vagina het lichaamsdeel waar we het minst van weten. Terwijl de vagina juist zo’n belangrijke rol in ons leven speelt! De vagina máákt de vrouw! Volgens Goedele Liekens leidt een betere band met je eigen vagina tot een beter seksleven (en dat willen we allemaal…). Daarom schreef ze ‘Het Vaginaboek’.

Je vagina

Wist je dat je vagina zo’n 7,5 à 10 centimeter lang is? Je vagina beslaat een grote oppervlakte en is flink voorzien van bloedvaten. Het gedeelte bij de ingang bevat 90% van alle vaginale zenuwuiteinden en is daardoor gevoeliger. Het ruimere bovenste gedeelte (ongeveer twee derde van je vagina) heeft veel minder zenuwuiteinden en is minder gevoelig voor aanraking of temperatuur. Je vagina kun je vergelijken met een ballon in niet-opgeblazen toestand, want het spierweefsel waarmee je vagina omgeven is, kan samentrekken of uitrekken. Je vagina is dus super elastisch en dat heeft een reden: je tampon moet je in kunnen brengen en, heftiger, je baby vindt hier zijn weg naar buiten.

Schaamlippen

Schaamlippen zijn onlosmakelijk verbonden met vagina’s. Maar wist je dat de benaming ‘grote’ en ‘kleine’ schaamlippen eigenlijk verkeerd is? Bij heel wat vrouwen zijn de zogenaamde kleine schaamlippen namelijk groter dan de ‘grote’ lippen. Jouw mond is trouwens een weerspiegeling van je schaamlippen: vandaar dat mannen deze vaak zo opwindend vinden!

Clitoris

Net zo onlosmakelijk als schaamlippen met de vagina zijn, is de clitoris. En oh, wat zijn we blij met dat ding! Je clitoris is veel groter dan het roze, zachte bobbeltje dat je ziet zitten. Het zichtbare knopje is vergelijkbaar met de eikel van de penis. Je clitoris heeft de vorm van een hoefijzer omdat hij achter je buitenste schaamlippen door loopt!

Designvagina

Vraag jij je ook wel eens af of jouw vagina abnormaal is? Of je schaamlippen niet veel te groot zijn? Of je clitoris het wel doet? Don’t worry: je bent niet de enige. Door bladen als de Playboy kun je echter wel eens het idee krijgen dat een strakke, roze vagina zonder blubberende schaamlippen de normaalste zaak van de wereld is. Maar wees gerust: dat is écht niet zo. Wel kun je je vagina laten ‘designen’, iets dat steeds vaker gebeurt!

Vaginisme

Een minder leuk onderwerp, maar laat ik het niet onbesproken laten. Vaginisme is een ‘ziekte’ waardoor je vagina te nauw lijkt. Daardoor wordt het moeilijk om een vinger, tampon of penis in je vagina te brengen. De oorzaak is dat de spieren in je bekkenbodem te strak aangespannen zijn. Dit doe je niet bewust, mensen met vaginisme hebben hier geen controle over. Er zijn diverse redenen waardoor vaginisme ontstaat. Een seksuoloog kan je helpen om het probleem te verhelpen door middel van praktische oefeningen. Want één ding is zeker: vaginisme is níet levenslang!

Het laatste taboe

Tot slot wil ik je nog wat meegeven over de geur van vagina’s. We kennen allemaal de spottende grapjes wel van de visafslag. Niet grappig! Een gezonde vagina ruikt gewoon niet naar roosjes. En veel mannen vinden de geur van vagina’s ontzettend opwindend. Sommige afwijkende geuren zijn echter wel reden om naar de dokter te gaan, in Het Vaginaboek lees je er meer over.

Meer weten?

Meer weten over de G-spot, menstruatie, anticonceptie, schaamhaarmode, orale seks en al dat andere dat met je vagina te maken heeft? Het Vaginaboek beschrijft dit alles (en meer) op een leuke, grappige manier. Het boek is prachtig vormgegeven en een échte must-have voor vrouwen! Het Vaginaboek Goedele Liekens €16,95 ISBN: 907769241x Uitgeverij MOM