Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Ben jij altijd de ‘gever’? Zo neem je wat gas terug

Ben jij altijd de ‘gever’? Zo neem je wat gas terug

Ben jij altijd de ‘gever’? Zo neem je wat gas terug

Keer op keer blijkt uit onderzoeken dat gevers gelukkiger zijn. Zij zouden wel eens wat vaker mogen ‘nemen’. Herkenbaar? Dit is wat je eraan kan doen als je te vaak, te veel (van jezelf) geeft.

Gevers

Gevers moeten oppassen dat er geen misbruik van hen wordt gemaakt, zeker op de werkvloer. Gevers zijn slecht in nee zeggen en knappen steeds alle klusjes op. Daardoor komen ze amper toe aan hun eigen werk. Bovendien raakt zonder voldoende waardering de batterij leeg en ligt een burn-out op de loer. Gevers zouden dus wel eens wat minder kunnen geven om zichzelf te beschermen. 

Zo is het niet nodig om altijd onmiddellijk klaar te staan voor een ander, daar kan ook bewust een moment voor worden gekozen. En er is geen enkele reden voor schuldgevoel wanneer er eens geen verjaardagskaart wordt verstuurd, of als gasten een lekkere pastamaaltijd krijgen voorgezet in plaats van een viergangendiner. De wereld vergaat niet. Sterker: misschien ontstaat zo voor de ander de ruimte om zelf eens wat meer te geven.

Lees ook
Gevers zijn gelukkiger, nemers doen het beter op werk: wie is er leuker?

En hoewel het niet in de aard van nemers ligt om hun gedrag aan te passen, kan ook bij hen iets van leegte ontstaan. Een gevoel van ‘is dit het nou?’ Geven hoeft echt niet meteen om grote dingen te gaan, een klein gebaar is ook goed. Bijvoorbeeld een kaartje voor een verjaardag. Kleine moeite, groot plezier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst: Monique Kitzen | beeld: Getty Images