Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Feest voor het roze huwelijk: ‘Onze trouwambtenaar had nog nooit twee mannen getrouwd’

Feest voor het roze huwelijk: ‘Onze trouwambtenaar had nog nooit twee mannen getrouwd’

Feest voor het roze huwelijk: ‘Onze trouwambtenaar had nog nooit twee mannen getrouwd’

Op 1 april is het precies twintig jaar geleden dat ook homostellen het recht kregen te trouwen. Sebastiaan (links, 44, hairstylist) en Dennis (50, werkt in de autosales) trouwden in 2004 en hebben valkparkiet Lietje en labradoodle Beppie. ‘Onze trouwambtenaar had nog nooit twee mannen getrouwd.’

20 jaar homohuwelijk

Sebastiaan: “We ontmoetten elkaar in 2000 op de dansvloer in de heel foute gaybar De Strass in Den Haag, alleen die naam al… We wisselden telefoonnummers uit en spraken de dag erna af. Ik weet nog dat ik kort daarvoor een interview met Syb van der Ploeg van De Kast las. Hij vertelde daarin dat hij toen hij zijn vrouw ontmoette, meteen wist dat hij met haar wilde trouwen. Ik vond dat zó stom. Maar ik voelde dus hetzelfde bij Dennis.”

Dennis: “Ik had dat niet. Ik vertelde Sebastiaan na een week dat we misschien beter vrienden konden blijven. Ik was net, en dus best laat, uit de kast en zat in een totaal andere fase van mijn leven. Eén van ontdekken en feesten. Bovendien ben ik kind van gescheiden ouders, het huwelijk, daar geloofde ik niet zo in. Pas toen ik Sebastiaan een week later in diezelfde tent zag flirten met andere jongens, gingen mijn ogen open. Dat was niet de bedoeling!”

‘Dat we getrouwd zijn, geeft voor mij een sterkere verbintenis’

Sebastiaan: “Een jaar nadat wij verkering kregen, werd het allereerste homohuwelijk ter wereld in Nederland gesloten. Voor mij was het niet meer dan logisch dat wij ook zouden trouwen. Ik wist dat er van Dennis geen aanzoek zou komen, dus heb ik het zelf gedaan, op Sinterklaasavond. Het was het allerlaatste pakje: een ring met een gedicht erbij. Zo met zijn moeder en zussen erbij kon hij geen nee zeggen, had ik bedacht. Ik forceerde het gewoon. Even was er verwarring, daarna hysterie. Hij had het helemaal niet zien aankomen.”

Dennis: “Natuurlijk heb ik ja gezegd. Ik wilde inmiddels ook echt wel trouwen; ik wilde onze liefde vieren, samen met iedereen van wie we hielden. We zijn zeker geen bridezilla’s geweest, ik heb de organisatie aan Sebastiaan overgelaten. We wilden het vooral gemoedelijk hebben. Onze gasten mochten aantrekken wat ze wilden. Geen gekke eisen als allemaal in driedelig pak, maar gewoon relaxed, erbij zijn zoals je bent. Samen met onze moeders hebben we onze trouwkostuums uitgezocht. Ik had een donker pak aan, Sebastiaan een zandkleurig kostuum – geen extravagante toestanden, zoals weleens bij het homohuwelijk wordt gedacht.”

Lees ook
Zwijmelen maar! Voor déze vier sterrenbeelden wordt de lente extra romantisch

Sebastiaan: “Onze trouwambtenaar had nog nooit twee mannen getrouwd, ze had er echt werk van gemaakt. Alleen al voor het eerste gesprek dat we met haar hadden, nam ze alle tijd en uit haar toespraak bleek dat ze echt naar ons had geluisterd. Dat we getrouwd zijn, geeft voor mij een sterkere verbintenis. Het huwelijk heeft toch iets mystieks. We zijn nu zeventien jaar man en man en hebben net als ieder stel onze ups en downs gehad. Soms moet je even je schouders eronder zetten.”

Dit artikel komt uit Flair 13-2021, de editie die t/m 6 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Marloes Bosch | Haar & make-up: Nicolette Brøndsted