Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Nachtelijke avontuurtjes: wat betekent het als je droomt over vreemdgaan?

Nachtelijke avontuurtjes: wat betekent het als je droomt over vreemdgaan?

Nachtelijke avontuurtjes: wat betekent het als je droomt over vreemdgaan?

Je houdt zielsveel van je partner, maar toch deel je ’s nachts regelmatig het bed met een ander. Nee, niet echt natuurlijk, maar in je droom is het weleens voorgekomen dat je bezig bent met vreemdgaan. Je ontwaakt met een gestresst gevoel, want: hoe kan dit nu?

Droom vreemdgaan

Je krijgt het idee dat er misschien tóch iets mis zit in je relatie, maar daar is niks van waar. Die paniek is namelijk nergens voor nodig, volgens dr. LeslieBeth Wish, nationaal erkende psychotherapeut en auteur van Training Your Love Intuition. “Je hersenen zijn ingesteld om te dromen. Dromen stellen ons in staat vele functies uit te voeren, waaronder het uitwerken van onze problemen, gevoelens, gebeurtenissen en meer. Maar pas op met het letterlijk interpreteren van je droom.”

Symbolische verhalen

Ze vervolgt: “Veel dromen kun je zien als symbolische verhalen, net zoals sprookjes die ons een lesje leren. Dromen kunnen ook een verwarde mix zijn van televisieshows die je net hebt gezien, de gebeurtenissen van je dag en de problemen waarmee je in je leven wordt geconfronteerd. Laat jezelf dus niet in de val lokken door te denken dat je dromen feiten of instructies zijn over wat je moet doen.”

Niet zeldzaam

Ook Karen Frazier, auteur van The Dream Interpretation Handbook, sluit zich hierbij aan. “Het is symbolisch. Ze kunnen ook angsten, zorgen of verlangens aangeven, zoveel mensen hebben zulke dromen.” En dat je dus droomt dat je vreemdgaat, kan een verwerking zijn van verraad uit je verleden van jezelf of iemand anders. “De persoon met wie je een slippertje begaat, kan ook een aspect van jezelf vertegenwoordigen dat je eerder verstoten hebt, maar weer toe moet staan in je leven.” Is diegene bijvoorbeeld heel georganiseerd en mis je dat de laatste tijd? Dan kan het zijn dat je daar meer aan moet werken.

Onvervulde verlangens

Toch hoeft het soms allemaal niet zo ingewikkeld te zijn: het vreemdgaan kan ook duiden op onvervulde verlangens in je huidige relatie. Klinisch psycholoog Dr. John Mayer (nee, dit is niet de zanger) verklaart: “Seksdromen over vreemdgaan komen vaak voor in relaties met seksuele problemen, seksuele disfunctie en zelfs niet-seksuele conflicten en disfuncties.” Eveneens kan het wijzen op fantasieën in seks in andere vormen dan wat de norm is. In ieder geval geven deze dromen aan dat je eraan wil werken en het niet écht wil doen.

Lees ook
10 veelvoorkomende seksdromen (en wat ze écht betekenen)

Andere problemen

Herken je niks van dit alles? Dan kan er nog een andere onderliggende factor zijn. Volgens dr. Wish kan deze droom ook aangeven dat je moeite hebt met om belangrijke problemen in je leven onder ogen te zien. Het is je onderbewustzijn dat je aangeeft dat er iets niet goed zit. “De droom kan jouw manier zijn om te uiten dat je gefrustreerd bent over een recente gebeurtenis of je ongelukkig voelt in je huidige relatie.” Neem dit nachtelijke avontuurtje dus niet letterlijk, maar zie het als een boodschap om eens goed onder de loep te nemen hoe jij momenteel in het leven staat. En hé, het was uiteindelijk maar een droom. Je denkt niet echt na over vreemdgaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock