Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: Nodig ik mijn vader uit voor mijn huwelijk?

Dilemma: Nodig ik mijn vader uit voor mijn huwelijk?

Dilemma: Nodig ik mijn vader uit voor mijn huwelijk?

Esther (30) spreekt haar vader al vier jaar niet meer. Na een barstende ruzie over zijn nieuwe vriendin belden ze elkaar nooit meer. Binnenkort gaat Esther trouwen. Nodigt ze haar vader uit of niet?

‘De laatste keer dat ik mijn vader zag, zei ik dat ik hem nooit meer hoefde te zien. Daarna pakte ik mijn jas van de kapstok en vertrok. Mijn handen trilden toen ik de sleutel in het slot van mijn auto probeerde te steken. Het lukte pas de derde keer. Ik huilde op weg naar huis. Sinds mijn vader Maria ontmoette, was alles anders. Zij trok bij hem in en sindsdien moest ik van tevoren bellen als ik langs wilde komen, alsof ik een vage kennis was. Bij ons thuis kwam hij amper nog. Mijn dochtertje vroeg op een keer: ‘Waarom komt opa nooit meer langs?’ Ik wist niet wat ik moest zeggen. De dag erna verzamelde ik al mijn moed en belde hem op. Ik zei dat ik hem miste en het jammer vond dat hij nooit meer spontaan op de koffie kwam.

Hij werd hij woest. Ik zou hem zijn nieuwe geluk niet gunnen. ‘Maria zei het al,’ begon hij, waarna een verhaal volgde over hoe zijn vriendin hem liet inzien dat ik hem gebruikte. Het was de eerste ruzie, waarna er nog vele volgden. Iedere keer deed ik niet meer dan vragen om liefde, om aandacht van mijn eigen vader. Ik stelde me keer op keer kwetsbaar op, maar dat had geen effect. Mijn man stimuleerde me om te blijven praten. Het was toch mijn vader. En dat deed ik, al dacht ik steeds vaker: zak er maar in. We praatten onze meningsverschillen uit, maar binnen een week was het weer mis. We bleven maar botsen. Met als toppunt een maandagavond in de zomer. Na een lange dag werken strandde ik op het station. Door een storing reden de treinen niet verder. Mijn man was thuis maar onze dochter sliep al, dus hij kon niet weg. Mijn moeder woonde te ver weg, dus belde ik mijn vader. Hij hielp me voorheen altijd in dit soort situaties.

Toch twijfelde ik toen ik zijn nummer intikte op mijn smartphone. Kan ik dit nog altijd van hem vragen? Of is het nu anders? Zijn vriendin nam op, ik noemde mijn naam en ze gaf de telefoon meteen door aan hem. Toen ik mijn vraag voorzichtig stelde, hoorde ik hem briezen. ‘Wat denk je wel dat ik ben?’ vroeg hij. ‘Je hulpje?’ Ik ze niets terug, zo verslagen voelde ik me. Ik hing op en huilde alleen maar. Nog een laatste keer probeerde ik het uit te praten, bij hem thuis. Zijn vriendin bleef erbij zitten en gooide af en toe wat olie op het vuur. ‘Zo ging het niet hoor, Esther,’ zei ze dan. Na die middag besloot ik: hier houdt het op. Mijn vader koos duidelijk voor zijn vriendin en niet voor mij. We gingen uit elkaar zonder gedag te zeggen en zagen elkaar nooit meer.

Het hele verhaal van Esther lees je in Flair 24.

Praat mee!
Meepraten over dit dilemma? Laat hieronder een reactie achter voor Esther of plaats je eigen dilemma. Mailen kan ook: flair@sanoma.com.