Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: Moet ik onze vriendschap verbreken?

Dilemma: Moet ik onze vriendschap verbreken?

Dilemma: Moet ik onze vriendschap verbreken?

Miriam (30) en Jacqueline zijn steeds meer uit elkaar gegroeid. Eigenlijk is Miriam er klaar mee. Moet ze er een punt achter zetten of haar vriendin nog een kans geven?

‘Eigenlijk heeft Jacqueline niets fout gedaan. Niets waar je normaal gesproken een vriendschap om verbreekt. Ze heeft niet gelogen, me niet verraden of belazerd. En toch, als ik er niemand mee zou kwetsen, zou ik haar liever nooit meer zien. Ik ben niet boos, maar onze vriendschap is gewoon op. Zoals dat ook in een relatie kan gebeuren. Onze levens zijn in de vier jaar dat we elkaar kennen zulke verschillende kanten uitgegaan. Alsof we op een rotonde allebei een andere afslag namen. Jacqueline woont nog altijd in een studentenappartementje. Ik heb een eigen huis, een man en een kind. Als ze bij ons thuis komt – meestal eet ze mee – gaat het alleen maar over alle dingen die niet gelukt zijn. Die baan die ze niet kreeg, de man die haar niet wilde, de spullen die ze niet kan betalen. Na een uur kan ik het niet meer aanhoren. In het begin overlaadde ik haar met advies. Ik keek haar sollicitatiebrieven voor haar na en hielp met het zoeken naar nieuwe woonruimte. Maar ze heeft nog altijd deze baan en hetzelfde huis. Het is alsof ze haar veilige wereldje niet durft te verlaten. Dat kent ze, daarin functioneert ze op een bepaalde manier. Maar ze moet toch door. Ze kan geen kind blijven. Het is tijd om volwassen te worden. Ik heb geprobeerd dat tegen haar te zeggen. Ze reageert alsof het allemaal niet aan haar ligt, maar aan de rest van de wereld. Dan houd ik mijn mond maar, voor ik dingen zeg waar ik spijt van krijg.

Toen ik Jacqueline leerde kennen, voelde het alsof ik mijn wederhelft vond. Ik had nog nooit zo’n goede vriendin gehad als zij. Iemand bij wie ik mezelf kon zijn. Bij haar thuis liep ik zelf naar de koelkast om wat drinken te pakken. Ik legde mijn benen op tafel en pakte gerust de afstandsbediening. Zij gaf me het gevoel dat ik goed was zoals ik was. Na puberjaren vol onzekerheid ging ik dat, met haar om me heen, eindelijk ook zelf geloven. In de kroeg stapte zij gewoon op mensen af voor een praatje. In het begin keek ik vol bewondering toe. Dat ze dat durfde! Na een paar maanden was het voor mij net zo vanzelfsprekend als voor haar. Zij liet me groeien. Ik kom uit een nuchter gezin. Eerst nadenken, dan doen. Zij liet me zien hoe leuk spontaniteit was. En hoe gelukkig je werd als je volgde wat je voelt, in plaats van wat anderen zeiden of wat moest. Toen ik mijn huidige man ontmoette terwijl ik nog in een relatie zat, was zij de enige die me adviseerde om ervoor te gaan. Het was het beste advies dat iemand me ooit gegeven heeft. Ik dook er vol in. Het was echte liefde. Hij en ik gingen samenwonen, we bouwden aan een thuis en een gezin. Jacqueline keek toe en bleef achter.

Het hele verhaal van Marian lees je in Flair 28.

Praat mee!
Meepraten over dit dilemma? Laat hieronder een reactie achter voor Marian of plaats je eigen dilemma. Mailen kan ook: flair@sanoma.com