Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: ‘Moet ik me nu al laten omscholen?’

Dilemma: ‘Moet ik me nu al laten omscholen?’

Dilemma: ‘Moet ik me nu al laten omscholen?’

Martine (26) vreest al jaren haar baan bij een kinderdagverblijf te verliezen. Moet ze zich laten omscholen voordat het zover is?

‘Ik kon als kind niet goed leren. Ik zag de leraar geïrriteerd raken als ik na de vierde keer uitleg iets nog niet begreep. Daardoor voelde ik me soms dom. Wat hielp was dat ik altijd al wist wat ik later wilde doen. Werken met kinderen, het liefst jonge kinderen, op een kinderdagverblijf. Mijn eerste echt baan voelde niet eens als werken. Ik genoot zo van de kinderen. We zongen, knuffelden, speelden. Natuurlijk was ik moe aan het einde van de dag, maar de voldoening was groter dan ik had durven hopen. Thuis zei ik vanaf dag één: ik doe nooit meer iets anders. Een eigen opvang opzetten wilde ik niet. Dat zou betekenen dat ik alleen nog in mijn kantoor bezig was met de administratie. Terwijl mijn hart bij de kinderen ligt. Een kus op een zere knie of een complimentje voor dat ene onzekere kindje. Dat zou ik missen.

Het waren gekke tijden. Financieel kon bijna alles. We lieten boodschappen bezorgen en als er speelgoed kapot was, kocht de bazin het meteen nieuw. Sinds de crisis is er zo veel veranderd. Veel ouders doen de zorg zelf, omdat ze geen baan meer hebben of het gewoon niet meer kunnen betalen. We hebben minder groepen en zelfs op de groepen die over zijn, wordt het stil. De sfeer op het werk is ronduit slecht. Iedereen is bang om fouten te maken. Eén fout en je ligt eruit. Misschien is dat niet eens zo, maar we zijn wel allemaal angstig. Ik ook. Financieel zou mijn baan verliezen niet eens zo’n probleem zijn. Van het salaris van mijn man redden we het voorlopig wel. We hebben nog geen kinderen en weinig vaste lasten. Maar het idee om op mijn 26e thuis te komen zitten, beangstigt me. Zal ik zonder dit werk nog wel gelukkig zijn? Iedereen met een tijdelijk contract is er inmiddels uit. Ik sta tegenwoordig alleen op de groep. Er wordt nu gesproken over sluiting van onze vestiging. Bij andere vestigingen is het hetzelfde verhaal, dus overplaatsing is geen optie. Het voelt soms als wachten tot ik aan de beurt ben bij de slachtbank.  Ik wil niet zo hulpeloos zijn.’

Het hele dilemma lees je in  Flair 51.

Praat mee!

Laat hieronder een reactie achter voor Martine of plaats je eigen dilemma. Mailen kan ook: flair@sanoma.com