Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dilemma: ‘Ga ik mee op wintersport?’

Dilemma: ‘Ga ik mee op wintersport?’

Dilemma: ‘Ga ik mee op wintersport?’

Esther (26) heeft een vriend die gek is op wintersport. Hij probeert haar mee te krijgen, maar eigenlijk lijkt haar er niets aan. En dan kost het ook nog een hoop geld.

‘Zoals kinderen uitkijken naar Sinterklaas, zo kijkt Peter uit naar de wintersport. Elk jaar gaat hij snowboarden met een vaste groep mensen. Wat jeugdvrienden en neven en nichten van hem. Door het jaar heen zien ze elkaar niet veel, maar tijdens de wintersport hebben ze een week de tijd om bij te praten en weer nader tot elkaar tot komen. Hij zegt dat het één groot feest is. Ik geloof het graag. Peter kan heel goed feestjes bouwen. Sinds de dag dat we een relatie kregen, nu bijna een jaar geleden, probeert hij me te overtuigen om mee te gaan. In het begin vond ik dat vooral heel lief. Hij was dus zo serieus over mij dat hij wilde dat ik daarbij was. Maar de laatste weken voelt het als pushen. Eigenlijk ben ik een zontype. Vakantie is voor mij de hele dag op het strand liggen, boekjes lezen en af en toe een duik in zee nemen om af te koelen. Daarna ’s avonds heerlijk uitgebreid uit eten. Peter vindt dat saai. Hij is ervan overtuigd dat als ik één keer meega op wintersport, ik ook fan ben. Om eerlijk te zijn weet ik zeker dat dat niet zo is.
Ik heb nog nooit geskied of op een snowboard gestaan. Ik heb helemaal geen zin om les te nemen en dat te leren. Dat is toch geen vakantie? Dat is werken. En dan kost die reis me ook nog een smak geld. Ik moet een nieuwe outfit kopen, tel daar de skipas, het hotel en het eten maar bij op. Daarvan kan ik ook naar Thailand, iets wat ik graag zou willen. Een vriendin van me zegt dat je nu eenmaal een wintersport-type bent of niet. Zoals je van katten houdt of niet. Zoiets zit in je, dat verander je niet, vindt zij. Ze lachte erbij, maar eigenlijk schrok ik ervan. Zou ze gelijk hebben? Zou dit iets zeggen over hoe Peter en ik bij elkaar passen? Als ik nee zeg, valt hem dat vast tegen. Hij wil dit met me delen, maar ik vind er niets aan. Zal hij mij daardoor minder leuk vinden? Wat als ik wel meega op wintersport en er toch niets aan vind? Dan baalt hij ook om met me opgescheept te zitten. Het liefst zou ik tegen Peter zeggen: ga jij lekker. Geniet ervan. We zien elkaar weer wanneer je terug bent en dan luister ik graag naar je verhalen. Maar ik ben bang dat ik daarmee onze relatie beschadig. Het is nog zo pril, ik heb blijkbaar nog niet genoeg zelfvertrouwen om te zeggen: zo ben ik. Hier moet je het maar mee doen.
Het lijkt me geweldig om Peters familieleden en vrienden beter te leren kennen. Ik heb nooit een echte vriendengroep gehad, mijn vrienden zijn erg versplinterd over het land. Sommigen wonen inmiddels zelfs in het buitenland. Maar zo’n grote groep mensen waarmee je het een week moet rooien lijkt me ook best spannend. Val ik wel goed in de groep? Vinden ze me aardig? Ik voel me in gezelschappen weleens verloren. Dat gevoel alsof je onzichtbaar bent. Ik wil het ook niet bij voorbaat al uit de weg gaan. Dan ontzeg ik mezelf de kans dat het wel geweldig kan worden. Als ik zo naar mijn eigen overpeinzingen luister, hoor ik vooral angst. Terwijl ik blij zou moeten zijn dat mijn vriend me hierbij wil betrekken. Hoe zou ik het vinden als hij me niet had gevraagd? Dan had ik pas reden gehad om me buitengesloten en angstig te voelen. Misschien moet ik eerlijk zijn en mijn eigen wensen uitspreken. Die mogen er ook zijn. Als zij dan lekker gaan skiën en snowboarden, ga ik naar de sauna. Ik lees boekjes bij de open haard en wacht tot ze terug zijn. Dan ben ik erbij om met zijn allen te eten en op stap te gaan, en rust ik overdag lekker uit. Ik hoop dat Peter me niet suf vindt wanneer ik dit aan hem voorstel.’

Praat mee
Welk advies zou jij Esther geven? Reageer hieronder, op Facebook of mail naar info@flairathome.nl.

Bron: Flair 06-2016. Handig: bestel het nummer direct online, dan heb je het de volgende werkdag in huis.

Meest gelezen:
– Susanne: ‘Moet mijn dochter van drie al op dieet?’
Jolien: ‘Vraag ik om meer salaris?’
Caroline: ‘Verbreek ik het contact met mijn moeder?’