Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > ‘Coronacrisis blijkt stok om mee te slaan voor vechtscheidende ouders, hoe triest’

‘Coronacrisis blijkt stok om mee te slaan voor vechtscheidende ouders, hoe triest’

‘Coronacrisis blijkt stok om mee te slaan voor vechtscheidende ouders, hoe triest’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Vechtscheidingen in coronacrisis

“‘Vechtscheidende ouders grijpen de coronacrisis aan, als inzet in de strijd om de kinderen.’ Nog voordat de berichtgeving daarover naar buiten kwam, wist ik dat het ging komen. En toch schrik ik ervan. Want het kan er bij mij met de beste wil van de wereld, met een overload aan inleving, niet in dat je je kinderen meesleurt in jouw pijn en jouw wrok.

Ruziënde exen willen elkaar een hak zetten, koste wat het kost. En of dat nou gaat in de zin van elkaar financieel een poot uit te draaien of waar het maar mogelijk is kwaad over elkaar te spreken; áls het maar raakt. Als het maar pijn doet. Als het jóu maar voldoening geeft. Maar, spoiler, het geeft geen voldoening. Althans niet een fractie van de voldoening die een ‘goede scheiding’ geeft.

‘Wat hebben de kinderen daaraan?’

Ruim acht jaar geleden ben ik zelf gescheiden. Onze kinderen waren zeven en tien jaar, en mijn ex en ik namen ons maar één ding voor: dit gaan we beter dan het allerbest doen, voor hen. Er was voorafgaand aan onze breuk nogal wat gebeurd, waar ik de schuld volledig voor op me neem. Ik had een ander, een affaire zelfs – en ook nog eens met een goede vriend.

‘Corona is weer een nieuwe mogelijkheid tot het uiten van onverwerkte gevoelens’

Mijn ex had alle reden tot woede, maar daartoe liet hij zich niet verleiden. ‘Wat heb ik daaraan?’, zei hij. ‘Wat hebben de kinderen daaraan?’ Hij hield zich aan zijn voornemen. In de afgelopen acht jaar hebben we geen enkele ruzie gehad. Niet over geld, niet over bezittingen, niet over elkaar en niet over de kinderen. We hebben een nieuwe vorm van samenleven met elkaar gevonden, als heel goede vrienden. En niets is zo bevredigend als dat.

Kinderen zijn niet gek

Corona zet ieders wereld op z’n kop, ook die van gescheiden ouders. Gelden bij jou strikte binnenblijfregels, maar gaat je ex wel met de kinderen even een blokje om of naar de speeltuin, dan kun je daar in je woede en frustratie een enorm punt van maken. Het is ‘heerlijke’ munitie. Jij doet het goed, hij speelt met het leven van ‘jouw’ kinderen! En zo is weer een ruzie geboren. Een nieuwe mogelijkheid tot het uiten van onverwerkte gevoelens.

Ik hoor over ouders die de kinderen niet meer aan de ander willen ‘geven’, in deze tijd. Alsof kinderen van de een of van de ander zijn! En mocht je denken dat je dit soort discussies uit het zicht of het gevoelsleven van je kind kunt houden: think again. Kinderen zijn niet gek. Kinderen voelen alles aan. Ze weten dat jij papa haat. En dat papa jou en dorre heks vindt.

‘Denk niet aan die ex, maar denk aan jullie kinderen’

Vechtscheiden is kindermishandeling, punt. Vrijwel iedere ouder zou uit liefde willen sterven voor zijn of haar kind, maar normaal doen tegen een ex is dan toch weer net te veel gevraagd. Het kan er bij mij niet in. Wat gebeurt er met je, waardoor je de belangen en de gevoelens van je zoon of dochter compleet uit het oog verliest? Is haat dan toch krachtiger dan liefde?

Zoals deze tijd voor iedereen onzeker, emotioneel en roerig is, hebben ook kinderen heel wat te verduren. Geen structuur meer door school, sportclubjes of vaste oppasdagen bij opa en oma. Geen partijtjes of leuke uitjes meer, maar binnenzitten en horen hoe papa en mama elkaar telefonisch verrot schelden. Onduidelijkheid over wanneer ze waar zijn. De andere ouder moeten missen en dan voortdurend dat loyaliteitsconflict.

Lees ook
Met je kind(eren) over het coronavirus praten: zó pak je het aan

Denk na

Ouders, denk toch alsjeblieft na. Denk niet aan die ex, maar denk aan jullie kinderen. Aan wat er in hun koppies omgaat. Doe ze niet nog meer ellende aan door jezelf nu te verdrinken in nog meer ruzie met elkaar. Ruzie geeft geen voldoening. Het vreet energie. Zoals je je kinderen – hopelijk – niet slaat met je hand of stompt met je vuist, hoor je hun hartjes ook niet te pijnigen met jouw haat en frustratie. Zet kinderen op één, altijd.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock