Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Ben jij een gever of een nemer? Zo kom je erachter

Ben jij een gever of een nemer? Zo kom je erachter

Ben jij een gever of een nemer? Zo kom je erachter

Misschien heb je zelf wel een idee, maar het kan interessant zijn om eens aan anderen te vragen: ben ik een gever of een nemer? Met het antwoord weet je waaraan je kan werken.

Welk type ben jij?

Over het algemeen zijn mannen vaker nemers en zijn vrouwen wat meer gevers. Maar het is ook een kwestie van karakter, want bij jonge kinderen is al duidelijk welk type ze zijn. Welk type ben jij, denk je?

Vraag het bijvoorbeeld aan je vriend, vriendin, je partner, collega of je sportmaatje. Stel je vraag eventueel per mail, dat is minder confronterend en geeft anderen de kans – en de tijd – om eerlijk en genuanceerd te antwoorden. Zeg er wel duidelijk bij dat geven niet het grootste ideaal is en dat nemen niet iets ongewenst is.

Gever

Vindt je omgeving jou meer een gever dan een nemer? In dat geval kan het geen kwaad om bijvoorbeeld op je werk soms wat strenger voor jezelf en je omgeving te zijn en eens wat vaker te nemen. 

Lees ook
Gevers zijn gelukkiger, nemers doen het beter op werk: wie is er leuker?

Nemer

Vindt je omgeving je juist een nemer? Word niet boos, maar probeer te bedenken waarom ze dat vinden. Onthoud dat het niet verkeerd is om te nemen. Het betekent immers gewoon dat je goed voor jezelf zorgt. Of dat je er misschien niet altijd helemaal bij bent met je gedachten.

Toch zullen vrienden en geliefden het waarderen als je af en toe eens geeft. Begin gewoon eens met een appje om te vragen hoe het gaat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Monique Kitzen | Beeld: Getty Images