Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Balanstrutje, deeltijddiva: waarom is er zoveel kritiek op parttime werkende moeders?

Balanstrutje, deeltijddiva: waarom is er zoveel kritiek op parttime werkende moeders?

Balanstrutje, deeltijddiva: waarom is er zoveel kritiek op parttime werkende moeders?

Terwijl ik ’s ochtends de kinderen aankleed en tegelijkertijd mijn vergadering voorbereid, is mijn man allang op zijn werk. Hij is immers de kostwinner. Boodschappen? Doe ik. Kind ziek? Ben er! Ondertussen gaat mijn werk gewoon door. Het leven van de in deeltijd werkende moeder gaat niet over rozen. Ze is in feite een alleskunner. Waarom is er dan zo veel kritiek op parttime werkende vrouwen, vraagt Martine Zwitserloot zich af.

Parttime werkende vrouw

“Sla een krant open, scrol door je socialmediatijdlijn of zap langs een willekeurige talkshow en de kans is groot dat je daar iemand tegenkomt die het heeft gemunt op de parttime werkende vrouw. Zaken-vrouw Elske Doets bijvoorbeeld, die met haar zelfbedachte term ‘balanstrutje’ doelt op vrouwen die te veel bezig zijn met de balans tussen werk en privé om in de bedrijfstop te komen. Of columnist Marianne Zwagerman met haar strijd tegen het zogenaamde mutsenparadijs, waarbij laatdunkende tweets als ‘Hup parttime mutsen, lever eens wat rendement voor de maatschappij’  niet ontbreken. Tegenwoordig is journalist Sander Schimmelpenninck aanjager van het deeltijddebat. In zijn Volkskrant-column zegt hij bijvoorbeeld: “Van bloemetjesfiets tot bloemetjesprofiel, de Nederlandse vrouw zegt niet te willen werken om de kinderopvang te kunnen betalen… De gedachte dat je wellicht niet alleen werkt om rond te komen, maar ook om je te ontplooien en waarde toe te voegen, komt al helemaal niet op.”

Balanstrutje

“Dat steekt, want ik ben zo’n balanstrutje. Niet altijd geweest, net na mijn studie haalde ik een veertigurige werkweek met gemak. Pas toen ik kinderen kreeg, verschoven mijn prioriteiten. Mijn baan was nog altijd even leuk, maar tijd doorbrengen met de kinderen vond ik zeker zo belangrijk. Met mijn drukke voltijdbaan kwam ik daar nauwelijks aan toe. Het compromis werd een parttime bestaan: de helft van de week werken, de andere helft voor de kinderen zorgen. En ik ben niet de enige die daarvoor kiest. Nergens werken zo veel vrouwen parttime als in Nederland: 53 procent. Dat wil zeggen dat meer dan de helft van de vrouwen minder dan 35 uur per week betaald werk heeft. Bijna een kwart werkt fulltime en nog eens een kwart werkt niet. Vaak zijn die deeltijdwerkende vrouwen moeders, de meeste vrouwen gaan minder werken na de geboorte van hun eerste kind.”

Lees ook
Moeders ‘werken’ gemiddeld 96 uur per week: goed voor een salaris van 155.000 euro

Deeltijd

“Waar ik geen rekening mee had gehouden toen ik koos voor deeltijdwerk: het is wel ploeteren. Terwijl ik ’s ochtends kinderen aankleed, broodtrommels vul en tegelijk mijn vergadering voorbereid, is mijn man allang op zijn werk. Hij is immers de kostwinner. Toen ik zelf ook fulltime werkte, was dat toch minder vanzelfsprekend. Gedurende de dag wordt het er niet beter op. Boodschappen? Doe ik. Kind ziek? Ben er! Was uitzoeken? Check. Ondertussen gaat mijn werk gewoon door. Verwend is wel het laatste wat mij kwalificeert. Toch buitelen opiniemakers over elkaar heen om, met minachtende termen als parttimeprinses of deeltijddiva, deeltijdmoeders te bekritiseren. Waarom?”

Lees de volledige reportage in Flair 14-2021. Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Martine Zwitserloot | Illustratie: Caroline Cracco