Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Anne-Joke gaat alleen met haar kind op vakantie: ‘Op zo’n moment is dat wel confronterend’

Anne-Joke gaat alleen met haar kind op vakantie: ‘Op zo’n moment is dat wel confronterend’

Anne-Joke gaat alleen met haar kind op vakantie: ‘Op zo’n moment is dat wel confronterend’

Het is best een ding om na je scheiding met je kind op vakantie te gaan. Sabrina, Anne-Joke en Carolien gingen ervoor. “Ik wilde iedereen laten zien dat ik het prima kon in mijn eentje.”

Alleen met je kind op vakantie

Anne-Joke Fokke (38) en haar dochter Yuna (8) zijn doorgewinterde vakantiegangers. Of het om een fietsvakantie met een tent achterop gaat of een vliegtuigvakantie, ze vinden het allebei geweldig.

“Ik heb al wat tripjes met Yuna gemaakt. Vier jaar geleden ging ik voor het eerst met haar op fietsvakantie. Dat was het jaar voordat haar vader en ik uit elkaar gingen. In één week fietsten we van Hoek van Holland naar Vlieland. Yuna op een zadel voorop, een kleine tent achterop en op mijn rug een grote rugzak met kleren. We waren nogal een bezienswaardigheid onderweg. Het was een fantastische week. Samen ijs eten, spelen op het strand en schuilen voor de regen. ’s Avonds las ik Yuna voor en deden we een spelletje. Yuna is een echt avondmens, dus pas als het donker werd kropen we gezellig samen in onze slaapzak.”

“Het jaar daarop fietsten we op dezelfde manier rondom het IJsselmeer. Samen met een tent op pad vinden we allebei heerlijk. Een huisje is misschien makkelijker, maar of dat nou leuker is? Ik ga niet op de bonnefooi, maar plan alles goed van tevoren. Ik zie het niet zitten om na een lange dag met een vermoeid kind nog op zoek te moeten naar een camping.”

‘Als alleenstaande ouder kies ik wel bewust een manier van reizen die past bij mijn kind’

“Op vakantie mis ik geen volwassenen, dus ik mis ook de vader van Yuna niet. Ik heb geen anderen nodig om mezelf te vermaken. Ik geniet er juist van dat Yuna en ik alle tijd voor elkaar hebben. Ze is een heel zelfstandige meid. Een kei in navigeren en helpt gewoon met het opzetten van onze tent. Ik geef haar taken en die pakt ze heel goed op. Als alleenstaande ouder kies ik wel bewust een manier van reizen die past bij mijn kind. Ik ga bijvoorbeeld niet met een vouwwagen op pad, want die kan ik in mijn eentje niet opzetten.”

“Inmiddels zijn we ook naar Ierland en Schotland geweest. Samen op avontuur. Vakantie is voor mij niet bedoeld om uit te rusten, maar om zo veel mogelijk te doen en te zien. In Schotland hebben we in de Harry Potter-stoomtrein gezeten en leerde Yuna bezemvliegen van heksen.”

Toestemmingsverklaring

“Als ik met het vliegtuig reis, zorg ik er wel voor dat ik een toestemmingsverklaring van haar vader bij me heb. Daarmee kan ik aantonen dat hij akkoord is met onze vakantie naar het buitenland. Het is verplicht om dat te kunnen aantonen bij een controle. Ik ben al een aantal keer grondig gecheckt. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ze de appgeschiedenis met mijn ex-man wilden zien. Op zo’n moment is dat wel confronterend.”

“Dit voorjaar heb ik samen met mijn ex een tweede kind gekregen, Kalle. Ik vind het fijn dat Yuna en Kalle volle broer en zus zijn. We hebben zelfs het plan om een groot huis te kopen waar wij allebei onze eigen plek hebben en de kinderen elk een slaapkamer. Hun vader is dus meer dan alleen maar zaaddonor.”

Lees ook
Bienvenida (32) brak haar zwangerschap af: ‘We namen het moeilijkste besluit ooit, uit liefde voor onze zoon’

“Kalle gaat straks ook lekker mee op vakantie. Ik zag laatst een fietsroute rondom het Garda-meer. Dat lijkt me zo tof om met z’n drieën te doen. Misschien huur ik dan een bakfiets of een fietskar. En fietst Yuna lekker op haar eigen fiets mee.”

Ook Carolien en Sabrina gingen na hun scheiding met hun kind op vakantie. Hun verhalen lees je, net als die van Anne-Joke, in Flair 30-2021. Deze kun je online (na)bestellen.

Tekst: Sasja Gerritsen | Beeld: Marloes Bosch