Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > #wel4mei of #geen4mei voor jou?

#wel4mei of #geen4mei voor jou?

#wel4mei of #geen4mei voor jou?

Een groep jonge actievoerders verzet zich tegen de Dodenherdenking van morgen. Het jaarlijks stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zou ‘hypocriet’ en ‘achterhaald’ zijn, zo schrijft De Volkskrant vandaag.

 

De vijf initiatiefnemers zetten afgelopen weekend tegelijkertijd een soortgelijke boodschap op social media. De jongeren plaatsten een foto waarin ze een A4’tje vasthouden met de tekst “Geen 4 mei voor mij” en daaronder #geen4meivoormij. De Dodenherdenking is in de ogen van de deelnemers eurocentrisch en hypocriet in tijden van moslimhaat. Zo vindt Christa Noëlla, die van Javaans-Surinaamse afkomst is, dat ook haar voorouders herdacht zouden moeten worden.

De hashtag werd al ruim 3000 keer geliked, maar kreeg ook veel negatieve reacties. Er lijkt ook een tegenbeweging op gang te komen, op Facebook en Twitter verschenen al foto’s van jongeren met eenzelfde A4’tje met #wel4meivoormij.

Directeur Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt in hetzelfde artikel in de Volkskrant dat er elk jaar wordt opgeroepen tot meer aandacht voor andere slachtoffers, vooral onder jongeren. Toch vindt hij dat de herdenking in het teken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten blijven staan. “De overige 364 dagen, of eigenlijk 365 dagen minus twee minuten, kunnen we bij andere kwesties stilstaan,” aldus van Kooten. Bovendien zou er volgens de directeur op de dag van de vrijheid, 5 mei, ruimte zijn om bij vluchtelingen en oorlogen in het buitenland.

Wat denk jij?

 

Lees ook: