Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Zo zoek je géén contact met je ex

Zo zoek je géén contact met je ex

Zo zoek je géén contact met je ex

Als je gedumpt wordt kun je transformeren in een wanhopig afhankelijk wezen, dat niets liever wilt dan dat het weer goed komt. Zo weerhoud je jezelf van contact zoeken met je ex.

  1. Ga naar buiten: psychologen weten het, jij moet het misschien nog leren: verandering van locatie betekent direct verandering van gevoel. Als je in dat bed blijft ontbinden, zul je niet uit de dip raken waar je liefdesverdriet-brein je in heeft gekregen. Trek je kleren aan, en stap de buitenlucht in. Dwing jezelf om een eindje te lopen. En waarschijnlijk bedenk je je algauw dat het best een slecht plan was om hem te willen bellen.
  2. Ga sporten: okay, dit is misschien nog iets te ambitieus nu je nog het liefst als een amoebe in je bed wilt vegeteren. Maar sporten zorgt er wel voor dat het gelukshormoon serotonine in je brein wordt aangemaakt. En ook al heb je het gevoel nooit meer gelukkig te kunnen worden. Je zult versteld staan als je merkt dat je leven een millimeter minder ellendig aanvoelt, als je een rondje hebt hardgelopen.
  3. Bel een vriendin: zodra je de obsessieve behoefte voelt om hem te bellen, bel in plaats daarvan een vriendin die je hier hartstochtelijk vanaf kan houden. Spreek desnoods met één vriendin af dat ze hiervoor altijd stand-by moet staan en alles op alles moet zetten om dit slechte plan uit je hoofd te praten. Mochten er geen vriendinnen beschikbaar zijn, dan zul je het uit jezelf moeten halen, girl. En dat kun jij. Al helemaal met de volgende redenen.
  4. Hij wil dit: hij heeft het uitgemaakt, dit is zijn keus, en je kunt niets anders doen dan deze keus te respecteren. Het zou egoïstisch zijn om hem te bellen/appen/op te wachten puur en alleen voor je eigen gemoedsrust. Hij wil ruimte, geef hem dit ook.
  5. Het verpest dingen: stel dat er een ienieminie klein kansje in zit dat jullie weer samenkomen. Dan kun je dit niet afdwingen door hem te benaderen als hij heeft aangegeven dat hij geen relatie meer wil. Blijkbaar is dit niet het moment voor jullie, en moet hij dingen voor zichzelf uitzoeken. Als je hem hier niet de kans voor geeft en wanhopig vraagt of hij je terug wil, zal hem dit eerder benauwen dan dat hij je met open armen zal ontvangen. Daarnaast: al zegt hij in een vlaag van medelijden: ‘Okay’. Dan is het vrijwel onmogelijk dat dingen echt opeens anders worden, inclusief zijn gedachten over jullie. Het is een reanimatiepoging die gedoemd is om te mislukken, en jullie zeker niet nader tot elkaar zal brengen. Eerder uitstel van executie.
  6. Denk om je eigenwaarde: zeg nou zelf, iemand zowat smeken om zijn liefde is vrij treurig. Het is tien keer stoerder om in de kroeg te hangen met een vriendin, uit te huilen bij een vriend, of je te laten vertroetelen door je moeder, dan hem laten merken dat je snakt naar zijn liefde, die momenteel toch onbeantwoord blijft.
  7. Het is niet aan jou: weet dat als je ex je terugwil, hij heus wel de wegen hiervoor kent. Toen hij het uitmaakte zag hij vast wel dat dit niet jouw keus is, en dat je wil dat de relatie stand houdt. Dan hoef je dat zeker niet te blijven benadrukken ‘voor het geval hij twijfelt of ik hem nog wel terugwil’. Da’s duidelijk. Hij heeft aangegeven geen relatie te willen nu. Het is aan hem om dit eventueel nieuw leven in te blazen. En dat verdien jij ook.
  8. Het brengt alleen maar drama: eigenlijk is alles klote als je liefdesverdriet hebt. En dus ook als je hem belt. Want als hij zegt dat het top met hem gaat, word je in de denkbeeldige afgrond gegooid. En als hij ook verdrietig blijkt te zijn, betekent dit vaak valse hoop en alleen maar een tranendal. En dat dal was al zo diep.
  9. Probeer te visualiseren hoe zo’n gesprek zou gaan: wat is het doel van dit telefoontje? Wat denk je hiermee te bereiken? Hoe realistisch is dit doel, en hoe denk je er na het telefoongesprek bij te zitten? Juist ja, waarschijnlijk een nog groter wrak dan je je al voelde. En daar schiet je geen fluit mee op, behalve dat je een paar stappen terugzet in je liefdesverdriet.
  10. Trots achteraf: als je liefdesverdriet hebt, lijkt een lach of écht genieten nog ver weg. Je voelt je een zombie en bent alleen maar aan het overleven. Maar als het je lukt om die plotselinge drang om hem te bellen als een volleerd judoka neer te slaan. Dan is er achteraf wel een kleine opluchting dat je je zo sterk hebt gehouden. En daar mag je best een beetje trots op zijn.

Lees ook: