Transavia vlucht geschrapt? Dít is waar je recht op hebt  Beeld Getty Images
Transavia vlucht geschrapt? Dít is waar je recht op hebtBeeld Getty Images

Transavia vlucht geschrapt? Dít is waar je recht op hebt

Ben je helemaal ready om op vakantie te gaan, kom je erachter dat je vlucht is geannuleerd. Het kan iedereen overkomen, want Transavia schrapt opnieuw honderden vluchten. Maar waar heb je dan recht op?

We’ve got you!

Recht op geld terug

Is je vlucht geannuleerd, dan kan Transavia je geld terugstorten. Volgens de voorwaarden zou je het bedrag binnen zeven dagen op je rekening terug moeten zien.

Transavia troubles: Schiphol schrapt nóg meer vluchten in deze populaire vakantiemaand

“Sta jij straks voor een dichte gate op Schiphol?”

Ticket omboeken

Het is ook mogelijk om de eerstvolgende beschikbare vlucht te kiezen of je ticket om te laten boeken naar de eerstvolgende vergelijkbare vlucht van Transavia op een latere datum naar keuze.

Ga je voor die optie, dan mag je erop rekenen dat Transavia dat voor je regelt. Doen ze dat niet, dan mag je ook zelf een nieuwe vlucht van Transavia boeken. Transavia moet dan het geld van het originele ticket terugstorten en de meerprijs van het nieuwe ticket vergoeden als die redelijk is. Je mag dus bijvoorbeeld niet opeens een business class ticket boeken als je eigenlijk economy class had. Helaas!

Vergelijkbare vlucht boeken

Als dat niet lukt of als het aanbod je niet aanstaat, dan mag je ook kiezen voor een andere vliegtuigmaatschappij en de eventuele meerwaarde daarna alsnog terug laten storten. Dat moet dan wel een vergelijkbare vlucht zijn - en wederom om dezelfde vliegklasse gaan.

Belangrijke voorwaarden

Wanneer je niet op tijd bent geïnformeerd door Transavia over de annulering en je daardoor een nieuwe vlucht hebt moeten boeken, heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding. De hoogte hiervan wordt bepaald op basis van de afstand van de vlucht:

Vluchtbestemmingen binnen de EU

  • € 250 vergoeding bij een geannuleerde Transavia-vlucht tot 1500 kilometer
  • € 400 vergoeding bij een geannuleerde Transavia-vlucht van meer dan 1500 kilometer

Vluchtbestemmingen buiten de EU

  • € 400 vergoeding bij een geannuleerde Transavia-vlucht van 1500 kilometer tot en met 3500 kilometer
  • € 600 vergoeding bij een geannuleerde Transavia-vlucht van meer dan 3500 kilometer

Datum van informering

Of je wel of niet in aanmerking komt van de vergoeding is afhankelijk van wanneer je over de geschrapte vlucht geïnformeerd bent:

  • Ben je meer dan twee weken voor vertrek geïnformeerd, dan heb je geen recht op vergoeding
  • Ben je tussen zeven en veertien dagen voor vertrek geïnformeerd en ben je daardoor meer dan twee uur eerder vertrokken of vier uur later aangekomen op je bestemming, dan heb je wél recht op een vergoeding
  • Bent je zeven dagen of korter voor vertrek geïnformeerd en ben je daardoor meer dan een uur eerder vertrokken of meer dan twee uur later aangekomen op je bestemming, dan heb je recht op een vergoeding
  • Wanneer er sprake is van een ‘buitengewone omstandigheid’, zoals een staking van luchtverkeersleiders, slecht weer, terrorisme of extreme natuurverschijnselen, dan heb je geen recht op een vergoeding

Overnachtingskosten Transavia

Moet je door de annulering van je vlucht lang op de luchthaven verblijven of zelfs ergens overnachten? Dan zijn ook deze kosten voor de vliegtuigmaatschappij.

Bron: EU Claim

Fabienne KamphuisGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden