Friends hanging out at big music festival Beeld Getty Images
Friends hanging out at big music festivalBeeld Getty Images

Tóch nog hoop voor eendaagse festivals? Dít is wanneer het kabinet de knoop doorhakt

Waar het er even op leek dat we weer een redelijk normale zomer tegemoet gingen, werd eerder deze week bekendgemaakt dat het verbod op meerdaagse festivals wordt verlengd tot 1 september. Daarmee valt dit jaar opnieuw het doek voor grootschalige feesten als Lowlands en Mysteryland. Maar hoe zit het met de eendaagse festivals? Kunnen we tóch nog ergens dansen de komende maanden of wordt er definitief een streep door de festivalzomer van 2021 gezet?

Gaan eendaagse festivals wel door?

Naar verwachting neemt het kabinet maandag een besluit over de eendaagse festivals. Vooralsnog mogen evenementen zonder zitplaatsen tot en met 13 augustus niet doorgaan en het kabinet zei eerder dan pas aan te kondigen of de feesten na die datum wél zouden mogen plaatsvinden. Toch hebben de betrokken ministers nu al het Outbreak Management Team (OMT) ingeschakeld om naar de kwestie te kijken.

Maandag meer duidelijkheid

Festivalbedrijf ID&T sloeg de handen ineen met tal van andere organisaties om een kort geding aan te spannen naar aanleiding van de aankondiging van het kabinet dat er voorlopig nog geen knoop zou worden doorgehakt over eendaagse festivals. Zij willen vóór 1 augustus duidelijkheid over het doorgaan van deze evenementen zonder overnachting. Dat lijkt niet te gaan gebeuren, maar een dag later wél.

Lees ook Negatieve test verplicht bij terugkeer in Nederland: dít kosten PCR-tests in de populairste vakantielanden

Positief gestemd

ID&T is blij dat het samen met de Alliantie van Evenementenbouwers het kabinet heeft weten te overtuigen dat het noodzaak is om snel een besluit te nemen, zo stelt Rosanne Janmaat van het festivalbedrijf. Zij gaan ervan uit dat het nieuws van aankomende maandag positief zal zijn en er vanaf 14 augustus weer evenementen plaats kunnen vinden, "vanzelfsprekend op een veilige en verantwoorde manier".

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

Carolien TsaoGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden