Shocking! Vakanties zijn 300 euro duurder dit jaar; zó kan jij besparen
Heb jij je vakantie al geboekt of ben je driftig opzoek naar een goede deal? Dikke kans dat je schrikt van de huidige prijzen, want die zijn enorm gestegen in vergelijking met vorig jaar. Hoe zorg je ervoor dat je alsnog een leuke trip boekt zonder té diep in de buidel te tasten?
Met deze tips moet het goed komen. We’ve got you!
Dure vakantie
Inflatie is a b*tch. Vrijwel alles is duurder geworden de afgelopen periode; van boodschappen tot energierekeningen. Ook het boeken van een vakantie kost flink wat centen meer dan vorig jaar. De Telegraaf schreef dat de kosten van een vakantie met zo’n 13 procent zijn gestegen.
In 2023 betaal je 300 euro meer voor je trip en kost de average vakantie 2200 (!) euro. Dit komt onder andere door de vliegtaks, de coronapandemie, de stijgende energiekosten en de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar waren de prijzen iets lager en betaalde je gemiddeld 1950 euro voor een leuke trip.
Benieuwd hoe je kan besparen op jouw toekomstige trip? Wij hebben een paar handige tips voor je verzameld zodat jij straks lekker op reis kan.
Vroeg boeken én op een doordeweeks dag
Het weekend is voor velen het geschikte moment om een ticket te boeken, maar wist je dat de prijzen juist hóger zijn op die dagen? Op de doordeweekse dagen liggen de prijzen vaak iets lager omdat de meesten mensen vooral in het weekend een ticket boeken. Ook zijn avondvluchten een stukkie voordeliger!
Daarnaast is het belangrijk dat je je tickets vroeg boekt, want veel reisaanbieders bieden vroegboekkortingen aan. Wie zij vakantie al in januari of februari boekt, kan flink wat geld besparen.
Vertrekken en aankomen op een doordeweekse dag
Ook de dagen waarop je aankomt en vertrekt, zijn belangrijk voor je portemonnee. Wie een vakantie boekt, kiest vaak als aankomst zaterdag of zondag, maar in sommigen gevallen is het juist voordeliger om op een doordeweekse dag aan te komen en te vertrekken. Dit kan je al gauw een paar tientjes schelen.
Kies een all-inclusive vakantie
Soms is een all-inclusive vakantie goedkoper dan een pakketreis. Vaak weet je in één oogopslag hoeveel geld je kwijt bent en waar je financieel aan toe bent. Op die manier blijf je hoe dan ook binnen budget. Maaltijden en entertainment zitten al bij de prijs inbegrepen en er valt genoeg te beleven voor de kids waardoor je die lekker hun gang kan laten gaan. Zeg nou zelf: onbeperkt drankjes nuttigen klinkt best goed, toch?
Bespaar op etentjes
Er is niets zo leuk als een gezellig etentje in het buitenland op een zwoele zomeravond. Toch zijn al die etentjes een flinke aanslag op je portemonnee waardoor je aan het einde van de trip met hartkloppingen naar je bankrekening kijkt. Hoe maak je het jezelf en je bankrekening een stuk gemakkelijker?
Door af en toe zelf te koken of door een goedkopere maaltijd te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan streetfood. Volg de locals en haal eens een maaltijd bij een food truck of in een toffe foodmarket of foodcourt. Vaak zijn deze overdekt en is het ook nog eens hartstikke gezellig. Give it a try!
Gratis activiteiten
Geen zin in een prijzige excursie? Leg die portemonee weg en sluit je aan bij een gratis tour. Verschillende steden bieden steeds vaker kosteloze tours aan. Denk bijvoorbeeld aan Parijs, Barcelona, Athene en Berlijn. Check van te voren of er gratis tours worden aangeboden in de stad waar jij verblijft. Een snelle zoekopdracht via Google levert je vaak een paar leuke free tours op. Toch liever op excursie? Boek dan eentje ter plekke en niet van te voren of via de reisleiding. Dit scheelt je namelijk bemiddelingskosten.
Have fun!