PREMIUM
On (and off) the road in het nergens mee te vergelijken Kirgizië
Eindeloze vlaktes, besneeuwde toppen, knalblauwe meren, yurtkampen, maar ook cappuccino met amandelmelk... Op naar Kirgizië, nu het bij de grote massa nog niet ontdekt is.
Elke & Sarah
Elke Salverda runt met Sarah Reinhoudt het reisblog Wander-lust. Ze schreven Off the beaten track (€ 22,50), (kosmosuitgevers.nl).
Nergens mee te vergelijken
Kirgizië is nergens mee te vergelijken. Dit Centraal-Aziatische land ligt tussen Kazachstan, China en Oezbekistan, en werd in 1991 onafhankelijk van de Sovjets. Het toerisme begint zich hier langzaam te ontwikkelen, hoewel je het land dagenlang kunt doorreizen zonder een toerist tegen te komen. Nog niet zo lang geleden noemde The New York Times Kirgizië zelfs een van de minst bekende bestemmingen ter wereld. Maar de tijden veranderen en daarmee kunnen we dit land tippen als je volgende go to-bestemming, voordat het wordt ontdekt door de massa.
Roadtrip Kirgizië
De enige manier om hier rond te reizen is per auto. Samen met een gezonde dosis adrenaline heb je een auto met 4x4 aandrijving nodig – bij voorkeur een waarmee je offroad kunt gaan. Let op: niet elke huurauto is bestand tegen de omstandigheden van de verborgen juweeltjes verderop in dit artikel. Onze tip: boek een roadtrip via De Verdwaalde Jongens (deverdwaaldejongens.nl). Met hun lokale gidsen kennen zij de beste en uniekste plekken in Kirgizië. Je rijdt zelf in een oude ragbak en krijgt per dag de coördinaten door. Aan het einde van elke dag tref je de rest van de groep en het bier dat koud staat. Geloof ons, het is een groot avontuur dat je met je partner of wat vriendinnen wilt aangaan! In Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, kun je overigens het beste lopen of taxi’s nemen, want die zijn daar goedkoop.
De stad in
Bishkek is geen stad vol hotspots zoals je die in Zuid-Oost Azië of Europa gewend bent. Maar ze zijn ze wél te vinden, als je goed zoekt. Zo vonden wij midden in een verlaten wijk een mega hippe tent: Biscuit Coffee Shop. Vol verbazing dronken we verse sapjes, heerlijke koffie met amandelmelk en aten we avocado on toast. Leuk om te zien dat de coffeeculture langzaam maar zeker groeit in deze stad. Ook kun je lekker Koreaans eten bij Chicken Star, waar ze in het weekend ook livemuziek hebben. Baan Baan Café (waar er inmiddels twee van zijn) serveert Thais eten met een Caribisch tintje, in een kleurrijk gebouw dat bijna volledig is gebouwd met gerecyclede materialen. Checken dus! Voor prima koffie en salades kun je naar Secret Garden, een verscholen maar gezellige tuin met lampjes, die ook open is in de avond.
Slapen als een nomade
Je kunt in Kirgizië bij gastgezinnen slapen of je eigen tent meenemen. Maar er is eigenlijk maar één manier om het leven van een echte nomade te ervaren: verblijven in een traditioneel yurtkamp. Het ligt helemaal aan het kamp dat je kiest, maar vaak slaap je op matrassen, in een bed. Is het koud in de nacht, dan wordt er een kacheltje gestookt voor warme voeten. Vaak zit er een maaltijd bij inbegrepen, maar de kosten voor een nachtje in het mooiste yurtkamp zijn niet hoger dan 25 euro per nacht.
Gaat dat zien(en doen)!
In Kirgizië ziet geen enkele plek er hetzelfde uit en hoe verder je rijdt, hoe meer het landschap blijft veranderen. Van besneeuwde bergpassen tot groene weelderige heuvels en rivieren, droge woestijnachtige locaties en dorpjes.
- Het Issyk-Kul meer Dit is het grootste meer van Kirgizië en perfect om een duik in te nemen tussen juni en september. Rond het meer zijn verschillende yurt-kampen te vinden, maar onze favoriet is toch wel Feel Nomad Yurt Camp.
- Karakol vallei Waarschijnlijk een van de mooiste valleien in Kirgizië. Het is een favoriet van wandelaars en trekkers die onderweg in tenten slapen. Pas wel op voor eventuele beren (geen grap) en laat dus geen eten buiten je tent liggen!
- Ala Kul Als je van wandelen houdt: neem je goede schoenen mee voor deze tocht, want die is op zijn zachtst gezegd WAANZINNIG. De beloning voor de drie tot vier dagen durende wandeling is een door rotsen afgedamd meer (Ala Kul) in het Ak-Suu district van de Issyk-Kul regio. Het ligt op een hoogte van 3.532 meter.
- Kel-Suu Deze regio ligt verscholen tussen de bergen en heeft een bergmeer met dezelfde naam. Vanuit de yurtkampen die hier zijn, kun je kiezen voor wandelen richting het mooie Kel-Suu meer, maar het kan ook te paard. Het spreekt voor zich dat paardrijden veel leuker (en makkelijker) is, dus ons advies is om er in true nomad style te komen.
- Jeti-Ogüz In dit gebied vind je een van de beroemdste natuurlijke bezienswaardigheden van Kirgizië: rode rotsformaties die doen denken aan de outback in Australië.
- Tosor Pas Hardcore Kirgizië op zijn best! Je bereikt op bijna 4.000 meter het hoogste punt, dus neem je hoogtepillen en geniet van gletsjers, valleien en wilde paarden. En ervaar hier het geluid van stilte.
De weg naar Tash Rabat
Tash Rabat zelf is naar onze mening niet zo bijzonder, ook al wordt het in elke toeristenfolder genoemd, maar de weg ernaartoe... wauw! Aan de linkerkant zie je het Tian Shan-gebergte, dat Kirgizië van China scheidt. Je vindt er een weg, die vroeger deel uitmaakte van de zijderoute.
Sfeervolle stad in Portugal
Buiten de gebaande paden
Als je echt van de gebaande paden wilt, reis dan af naar Lenin Peak Base Camp. Dit is een plateau op 3.500 meter hoogte, omringd door bergtoppen tot 7.000 meter hoog, in allerlei kleuren. Of trek door de bergpassen en valleien tussen Naryn en de grens van China, waar je niet snel iemand zult tegenkomen. Online info over dit gebied is schaars, maar je kunt er prima doorheen rijden en wordt na elke bocht beloond met een verbazingwekkend uitzicht. Je kunt ook fantastisch wandelen of paardrijden in de regio ten oosten van Karakol. En als je durft, kun je er ook free-ride skiën of snowboarden van bergen waar nooit iemand is geweest.
De rest van dit reisdossier lees je in Flair 04-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.