Gadver: dít is het vieste plekje in het vliegtuig (en nee, het is dus niet de wc) Beeld Getty Images
Gadver: dít is het vieste plekje in het vliegtuig (en nee, het is dus niet de wc)Beeld Getty Images

Gadver: dít is het vieste plekje in het vliegtuig (en nee, het is dus niet de wc)

We vliegen weer massaal met het vliegtuig naar zonnige oorden. Zo'n vliegritje is altijd heel comfortabel. Opgepropt in een klein vliegtuig, vies vliegtuigvoedsel, ongemakkelijk plassen op een krappe wc, het is geen pretje. Om over de hygiëne maar te zwijgen. Weet jij wat het vieste plekje is in een vliegtuig?

We verklappen alvast: het is niet de vliegtuigtoilet.

Vieste plekje in het vliegtuig

Vliegtuigen zijn niet altijd even schoon. Je moet er maar niet te lang bij stilstaan dat niet alles even grondig wordt schoongemaakt tussen de vluchten door. Maar wat is dan het vieste plekje in een vliegtuig?

Het is niet de wc. Het is ook niet de doorspoelknop van de wc. En nee, het is niet de stoelleuning. Het is...het uitklaptafeltje!

Je verwacht het misschien niet, maar het uitklaptafeltje is een bron van bacteriën. We eten erop, leggen onze telefoon en andere spullen erop, sommige mensen slapen er zelfs op. Ideaal voor bacteriën dus. Maar liefst 8 keer (!) meer bacteriën zitten er op zo'n tafeltje dan op de doorspoelknop van de wc, blijkt uit onderzoek. Goor!

Lees ook 9 x tips voor een ontspannen vliegreis met baby

Onderzoek

Onderzoekers verzamelden staaltjes van bacteriën op verschillende plekken in de cabine van het vliegtuig. De wc werd natuurlijk meegepakt, maar ook de veiligheidsriemen, tafeltjes en stoelen. Vervolgens werd de concentratie van organismen onderzocht in het lab. Het aantal bacteriën, ofwel de 'kolonievormende eenheden' (CFU), werden gemeten.

Je verwacht misschien dat de wc de vieste plek is in het vliegtuig, maar daar werden 'slechts' 265 CFU per vierkante inch gemeten. De veiligheidsriemen hadden er 240, de knopjes voor de ventilatie 285. Maar, schrik niet, de bacteriehoeveelheid op de klaptafeltjes was schrikbarend hoog: 215 CFU per vierkante inch. Iew!

Tja, de opklaptafeltjes worden tussen de vluchten door eigenlijk amper schoongemaakt. Experts raden reizigers aan om hun eten dus niet op het tafeltje neer te leggen. Eerst maar een antibacterieel doekje eroverheen!

Antiacteriële doekjes zijn sowieso geen overbodige luxe als je op reis gaat. Je kunt maar beter alles wat je aanraakt schoonmaken, ook op het vliegveld. Wat blijkt? De drinkfonteintjes waar je je flesje water kan vullen op het vliegveld zijn ook hartstikke vies. Viezer dan de wc-sloten. Jakkes...

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden