9 x tips voor een ontspannen vliegreis met baby
Non-stop huilen, niet willen slapen, álles onder poepen, boze mede-passagiers: vliegen met een baby wordt vaak gezien als nachtmerrie. Maar het kan ook een droomvlucht worden! Echt. Met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen vliegt de tijd zo voorbij. Ga jij binnenkort een vliegreis maken met je baby? Wij helpen je op weg!
1. Een goede voorbereiding
Jaja, cliché maar waar: is echt het halve werk. Als je gaat vliegen met een baby, wil je dat zo comfortabel mogelijk doen. Check van te voren (direct zodra je online kan inchecken) welke stoelen jullie hebben gekregen. Op veel vluchten is er een speciale rij voor gezinnen, waar ook reiswiegjes hangen.
Deze wiegjes kan je makkelijk reserveren via de airline (doe dit wel tijdig!). En let op: je kindje mag niet langer dan 65 cm zijn en niet meer dan 10kg wegen, om in het wiegje te passen.
2. Geen slapende benen, wél slapende baby
Na een paar uur lang je baby op schoot te hebben, slaapt jouw been (of arm) waarschijnlijk wel, maar je baby misschien nog niet. Daarom hebben we deze ultieme tip voor je: de Deryan AirTraveller. Een mega compact opvouwbaar vliegtuigbedje voor je baby. Het is een matrasje en slaapzak in één en is ideaal voor de slaapjes aan boord. Dankzij de gelijke verdeling van de druk, is het minder zwaar om jouw kindje op schoot te hebben en worden je bovenbenen niet zo warm.
En bonus: binnen een handomdraai verander je het bedje in een stoeltje en kan je baby lekker zittend chillen. Of een potje eten. Of een boekje lezen. You name it. Wij kunnen niet meer zonder op reis!
3. Relax, take it easy
Insider-tip: een stewardess vertelde ons ooit dat baby's in de businessclass veel relaxter zijn. En nee, niet omdat ze daar kaviaar en bubbels krijgen. Een baby boeit het niet in wat voor klasse hij zit, maar de ouders zijn veel meer ontspannen. En dat geef je door aan je baby! Maak het jezelf dus gemakkelijk, waar je ook zit in het vliegtuig. Je kan altijd extra kussentjes, dekentjes, koud of warm water of andere hulpmiddelen krijgen. Gewoon vragen!
4. Keeping the spirit alive
Hoe ging dat gezegde ook alweer? Een goede buur is beter dan een verre vriend? Dat geldt ook in het vliegtuig. Je zit nou eenmaal een paar uur lang dicht op elkaar in een afgesloten cabine, hoog in de lucht. Dan is het wel zo fijn als het een beetje gezellig blijft. Natuurlijk kan je er niks aan doen als je baby (veel) moet huilen, maar als de sfeer goed is voel je je daar veel minder vervelend over.
Sommige ouders nemen een klein zoethoudertje mee voor hun mede-passagiers met daarin bijvoorbeeld een paar oordoppen, snoepjes en een briefje met een knipoog.
Lees ook De zomervakantie stressvol voor jullie als ouders? Dít zijn de beste tips
5. Nachtvlucht
Slaapt je baby al door ’s nachts? Kies dan voor een nachtvlucht, omdat je kindje dan hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van de reis slaapt. Wel zo fijn, alles is donker, rustig, weinig prikkels. En zo lang je baby slaapt hoef je 'm ook niet te vermaken.
Heb je moeite om je kindje in slaap te krijgen in het vliegtuig? Scroll dan even terug naar tip 2 of door naar tip 7.
6. Babylounge
Ga je intercontinentaal vliegen? Dan hebben we een héle fijne tip! Wist je namelijk dat er op Schiphol een heuse babylounge is? Jazeker! In de Baby Care Lounge kun je afgezonderd je baby in bad doen, voeden en zelfs laten slapen in één van de zeven bedcabines: een hotel voor je baby. Gratis en voor niets.
Oh, en ook aan de ouders is gelukkig gedacht: er zijn comfortabele stoelen en loungebanken voor je en gratis wifi. Onze gebeden zijn gehoord! De Baby Care Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard, tussen lounge 2 en lounge 3 (alleen te bereiken voor intercontinentale passagiers).
7. Ik loop alleen maar rondjes
De draagzak is je beste vriendin aan boord. Bij kindjes die moeite hebben met in slaap vallen, even in beweging willen of gewoon jouw geborgenheid zoeken: draagzak! En maar rondjes lopen door de gangpaden. Go go go!
En win-win situatie: ook jij kan even de benen strekken! Vooral als je een lange vlucht maakt is het goed om elke paar uur even te bewegen. En je baby kan het vele zitten, liggen of op één plek blijven ook zat zijn.
8. Keep hydrated
Je zal het zelf wel herkennen, maar in het vliegtuig heb je vaak extra dorst. Dit komt door de droge lucht. Dat merk je ook aan je huid, die droog en trekkerig aan kan voelen. Zorg ervoor dat je baby ook genoeg drinkt. Vanaf 6 maanden mag je ook extra water tussen de voedingen geven. Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je zelf ook genoeg drinkt tijdens de vlucht.
9. Onderduiken
Soms zijn alle prikkels even te veel voor je baby. Veel mensen om zich heen, felle lichten, geluiden, bewegingen. Als je kindje erg overstuur is, is het fijn om even een rustig plekje op te zoeken. En ja, die is er. Ook in een vliegtuig. Een piloot tipte ons: je mag altijd even met je baby in de galley tot rust keuken. Dat is het keukentje, waar de cabin crew ook te vinden is. Er zijn daar gordijntjes, waar jullie achter kunnen schuilen om even uit de prikkels te vluchten.
Niet vergeten!
Niemand, maar dan ook echt niemand, zit te wachten op vervelende verrassingen op het vliegveld. Waarschijnlijk heb je aan zó veel moeten denken, dat je ongetwijfeld iets vergeet. Wij helpen je graag op weg:
- Vraag op tijd een paspoort aan. Je baby heeft een eigen paspoort nodig en kan niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders. Ook als je binnen Europa vliegt is een paspoort noodzakelijk. Laten we hopen van niet, maar mocht je baby medische hulp nodig hebben, dan moet je hem of haar kunnen legitimeren. Vraag het paspoort tijdig aan, door drukte bij de gemeente kunnen de wachttijden soms oplopen tot enkele maanden(!).
- Wel of geen ticket voor je baby boeken? Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegt je baby tot twee jaar oud gratis. Dat scheelt behoorlijk in de kosten! Je baby krijgt dan geen eigen stoel, maar kan tijdens de vlucht bij jou of je partner op schoot.
- Vraag het de luchtvaartmaatschappij. De spelregels voor vliegen met een baby kunnen per maatschappij verschillen. Wil je weten of je een buggy of autostoeltje mee mag nemen? En of je die moet inchecken of mee naar de gate mag nemen? Hoeveel bagage je baby mee mag? En of je een babybedje aan boord kunt krijgen? Check ook even de afmetingen van zo'n bassinet en tot welke leeftijd of welk gewicht je baby er nog in mag. Al deze antwoorden kan je krijgen via de airline. Veelal op hun website en anders kan je ze bellen, mailen of chatten.
En nu lekker zorgeloos genieten. Fijne vakantie!
Beeld: Gettyimages