Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Real Life > ‘In de slaapkamer matchen we niet goed. Ik wil vuur, hij wil knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen’

‘In de slaapkamer matchen we niet goed. Ik wil vuur, hij wil knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen’

‘In de slaapkamer matchen we niet goed. Ik wil vuur, hij wil knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen’

Gepassioneerd, wild en het liefst elke dag: Anne (32) houdt van seks. Zo veel dat haar vriend Bas haar niet kan bijbenen en het libidoverschil tussen hen in komt te staan.

‘Vroeger was seks niet zo belangrijk voor me. Als twintiger zat ik niet goed in mijn vel en schaamde ik me voor mijn lichaam. Alleen met de gordijnen dicht kon ik vrijen. Ik haalde net zo veel voldoening uit knuffelen en intieme gesprekken met mijn vriend als uit seks. Hoe anders is het nu: het lijkt wel of ik rond mijn dertigste seksueel ben ontwaakt. Ik voel me vrijer in mijn lichaam en wil volledig genieten van liefde en seks.

Bas heeft helaas een tegenovergestelde ontwikkeling. Sinds hij op zijn dertigste met antidepressiva begon, is zijn libido gekelderd. Zelfs nu hij is gestopt met zijn medicatie heeft hij nog moeite met klaarkomen. Hij wordt zelden meer zo geil als vroeger. Toen we twee jaar geleden een relatie kregen, was ik er niet zo mee bezig. Bas had alles wat ik in een man zocht: aantrekkelijk, zorgzaam, creatief en grappig. Ik leefde in het moment en genoot van onze liefdesbubbel; bij hem voelde ik me veilig en geliefd. Wat een verademing na de turbulente relatie met mijn ex. Met hem was de seks weliswaar wild en fantastisch, maar buiten de slaapkamer hadden we vaak strijd en voelde ik me beperkt in mijn vrijheid. Met Bas is het anders. Hij is relaxed, heeft dezelfde interesses en we kunnen uren praten. Ik genoot van ons ongecompliceerde samenzijn. Maar hoe fijn het ook buiten de slaapkamer voelde, al snel bleek dat we ín de slaapkamer niet goed matchen. Ik wil vuur, hij wil knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen. Ik ben al opgewonden na één aanraking, Bas moet eerst zijn hoofd leegmaken om zin te krijgen. En ik wil het liefst elke dag seks, voor hem hoeft het niet zo vaak. En zeker niet al te wild.”

Vol voor Bas

“Dus daar zit ik dan met mijn goede gedrag en mijn hoge libido. Ik weet: seks kun je met heel veel mannen hebben, maar echte liefde vinden? Dat is speciaal. En die liefde is er: dikke, vette liefde. Daarom heb ik er onlangs bewust voor gekozen om vol voor Bas te gaan. Inclusief zijn lage libido. Dat gaat met ups en downs. Op goede momenten kunnen we elkaar helemaal vinden in bed. Dan hebben we echt contact en is de seks zo liefdevol. Making love, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen. Het gebeurt minder vaak dan ik zou willen, maar geeft me wel de brandstof om samen verder te gaan. Op slechte momenten lopen we niet gelijk op. Vaak beginnen we vol passie in bed, maar halverwege is bij Bas dan de opwinding, nog voor zijn hoogtepunt, al weggezakt. Verder vrijen is voor hem geen optie, terwijl ik dan net ben opgewarmd. Nog pijnlijker is het als hij helemaal niet opgewonden wordt. Sta ik in mijn mooiste lingerie voor hem en doet het hem gewoonweg niets. ‘Vind je me wel aantrekkelijk?’ vraag ik dan onzeker. ‘Natuurlijk, ik vind je mooi en hou van je zoals je bent. Met alles erop en eraan. Maar ik ga nu gewoon niet ‘aan’. Al zou een fotomodel nu naakt de slaapkamer inlopen, dan zou het me ook niets doen.’ Zijn antwoord stelt me enigszins gerust – het is fijn om de bevestiging te krijgen dat hij me wel mooi vindt – maar het idee dat zelfs het lekkerste wijf van de wereld hem op dat moment niet kan beroeren, maakt me ook niet bepaald vrolijk. Hoe kan ik deze man nu liefhebben als hij niet ‘aan gaat’? Op dit soort dieptepunten voel ik me zó afgewezen dat ik niet meer kan knuffelen en niets anders wil doen dan me wegdraaien. Vervolgens wordt Bas weer verdrietig omdat ik verdrietig ben en liggen we mijlenver van elkaar verwijderd in bed. ‘Als mijn libidoprobleem echt een obstakel wordt, moet je er misschien een extra man bij nemen,’ liet Bas zich een keer ontvallen toen ik weer gefrustreerd naar het plafond lag te staren. ‘Het is mijn probleem en ik wil je hierdoor niet kwijtraken. Voor mij hoeft het niet zo nodig, maar wie ben ik om jou dat plezier te onthouden?’ Op zich vind ik het een prettig idee dat er ruimte voor is: een escape als de nood me te hoog wordt. Maar hoe realistisch is dat? Ik zie het al voor me: ‘Nou schat, ik ga even buiten de deur neuken. Ik weet niet hoe laat het wordt, dus wacht maar niet op me. Ik zie je morgen wel bij het ontbijt.’ Ik zou het stiekem kunnen doen om hem te sparen, maar kan ik mezelf dan nog in de spiegel aankijken?

Uit liefde voor Bas hou ik mijn seksuele frustratie dus vaak maar voor me. Terwijl ik toch echt geïrriteerd raak als we het te lang niet hebben gedaan. Dan weet ik niet waar ik mijn energie kwijt kan en ga ik als een gek hardlopen of me in het zweet fitnessen. Of me beklagen bij vrienden. Wat ook helpt: schaamteloos flirten met anderen. Maar ik wil Bas niet onder druk zetten. Dat werd ook geadviseerd door de seksuoloog die we hebben bezocht. ‘Verwachtingen werken averechts voor je libido,’ vertelde ze. ‘Libido zit voor een groot deel in je hoofd, dus als je Bas het gevoel geeft dat hij iets moet, dan werkt dat niet.’ Of zoals Bas het toen verwoordde: ‘Soms voelt het alsof je me een ultimatum stelt: als mijn libidoprobleem niet voor het einde van het jaar is opgelost, dan ga je bij me weg. Ik wil me man blijven voelen bij jou, en het gevoel hebben dat ik jou kan veroveren voordat je mij al bespringt.’
Met heimwee denk ik nog steeds weleens terug aan de wilde sekspartijen met mijn ex. Ga ik dat ooit ervaren met Bas? Ik troost mezelf met de gedachte dat in de meeste relaties op den duur de lust afneemt en de liefde groeit. En inmiddels hebben we een soort van modus gevonden. Zon, rust en beweging blijken een positief effect te hebben op zijn libido, dus dat geeft hoop. Ook realiseer ik me dat seks een obsessie was geworden en ik te vaak als een gewillig kippetje paraat stond. Nu focus ik me minder op zijn ‘probleem’ en geef ik Bas de ruimte om mij te veroveren. Het feit dat we zijn gaan samenwonen, heeft Bas daarnaast het vertrouwen gegeven dat ik echt voor hem ga. Ook dat helpt. Lust of liefde? Ik kies voor het laatste, en dat we dan samen aan het eerste werken.”