Yvette Beeld Yara Brouwer
YvetteBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Yvette (41) verloor haar vader toen hij op motorvakantie was in Italië: ‘Die avond is mijn vader gaan slapen en niet meer wakker geworden’

De beste vriendin van Lesley, de vader van Yvette en de zus van Louise gingen op reis, maar kwamen niet levend terug. Los van het intense verdriet is dat ook erg onwerkelijk.

“In de zomer van 2016 waren mijn vader en ik allebei op vakantie. Ik maakte een maand een rondreis door Nicaragua en hij ging met vrienden op motorvakantie naar Italië. Hij was in de Italiaanse Aostavallei toen de mooie lucht hem opviel. Hij maakte een foto van een wolkje dat hij me doorstuurde.

Ook kreeg ik een foto waarin hij vrolijk een biertje dronk, terwijl hij in de zon aan een picknicktafel zat. Hij had net een calzone pizza op en genoot van de mooie omgeving en het goede weer. Die avond is mijn vader gaan slapen en niet meer wakker geworden.”

Onwerkelijk

“Het was mijn laatste dag in Nicaragua toen ik zag dat ik een aantal gemiste oproepen van mijn broer had gekregen. Toen ik hem terugbelde, vertelde hij me het nieuws. Het voelde zo onwerkelijk om dat nieuws zo ver van huis te krijgen. Daar zat ik dan in een vliegveldhotel, dat even somber aanvoelde als de situatie waarin ik me ineens bevond. De volgende dag vlogen mijn vriend en ik terug naar Nederland en zat ik verdrietig in het vliegtuig. Een van de stewardessen hoorde wat er was gebeurd. ‘Ik zit bij de toiletten, dus kom gewoon naar me toe om te kletsen,’ zei ze.

Dat voelde zo warm en oprecht. Ik zie haar nog voor me met haar hoogblonde haar en Amsterdamse accent. Als ik denk aan het overlijden van mijn vader, denk ik vaak nog even terug aan haar en hoe ze me met een klein gebaar op dat moment toch een bepaalde steun gaf die fijn voelde. In Nederland ben ik naar mijn vaders huis gegaan. Het was gek om te zien hoe hij het had achtergelaten voor hij op vakantie ging. De afwas stond nog op het aanrecht, alsof hij die bij thuiskomst nog zou doen.

Wij merkten als familie meteen hoe anders het is als iemand in het buitenland komt te overlijden. Zo moest de doodsoorzaak van mijn vader officieel worden vastgesteld voor zijn lichaam naar Nederland terug kon. Dat betekende ook dat we die eerste week van alles moesten regelen met mensen in Italië, zoals met de forensisch patholoog over de autopsie.”

Lesley (24) verloor haar beste vriendin Kim bij een gasexplosie in Mexico.

‘Dat kán niet, bleef ik denken’

Camper verkopen

“Een van de dingen die we moesten verkopen, was zijn camper. Maar ik besefte dat ik ‘m graag wilde houden. Ik noemde de camper de Vantheo, ‘van’ naar het Engelse woord voor busje en Theo naar mijn vader. En toen alle administratieve rompslomp eindelijk op een lager pitje stond, besloot ik samen met mijn vriend met de Vantheo naar de Noordkaap te gaan.

Het weer was troosteloos en soms moesten we om een fjord heen rijden. Als het een gewone reis was geweest, waren we omgedraaid. Maar het voelde als iets wat we moesten volbrengen voor mijn vader. In de jaren daarna hebben we nog meer reizen gemaakt met de camper, het soort reizen dat mijn vader ook mooi had gevonden. Dan maken we een playlist voor de roadtrip waar ook nummers van Dire Straits tussen zitten, omdat hij daar zo van hield.

Ik vind het fijn om tijdens de reizen zijn spullen te gebruiken, zoals het bestek of de koffiekan. Het zijn kleine dingen waarmee ik een verbondenheid voel. Toen we op de laatste vakantie door Italië reden, zagen we ineens een bord met de vallei waar mijn vader is overleden. Naar dat specifieke plaatsje gaan waar hij aan de picknicktafel heeft gezeten, hoefde van mij niet. Het voelt fijner om abstracter in zijn geest te leven. Dat blijf ik ook doen, met elke volgende reis die ik in de Vantheo maak.”

De verhalen van persoon Louise en Lesley lees je in Flair 11-2023.

Michelle IwemaYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden