Vince drieluik Beeld Dorian Jurne
Vince drieluikBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Vince (28) vindt zichzelf niet aantrekkelijk: ‘Ik date niet’

In Flair 45 spreken drie mannen openhartig over hun uiterlijk. Want daar waar de body positivity movement voor vrouwen stevig voet aan de grond heeft, vragen deze mannen zich af wanneer het ideaalbeeld van de man eens aan diggelen gaat. Dit is het verhaal van Vince (28).

“Ik geloof dat het bij mannen minder geaccepteerd is om te praten over onzekerheden, omdat het beeld heerst dat je als man zelfverzekerd moet zijn.”

Focus op uiterlijk

“Ik ben soms best onzeker over mijn lijf. Als ik in de spiegel kijk, denk ik: ik zou iets slanker willen zijn en meer spieren willen hebben. Mijn lijf voldoet niet aan het beeld van ‘de aantrekkelijke man’ dat in films en series wordt geschetst. Daar zie ik mannen die gespierd zijn en een laag vetpercentage hebben.

In tijdschriften zoals Men’s Health zie ik nooit mannen op wie ik lijk. Ik heb geen wasbord of een zandloperachtige torso. Automatisch vergelijk ik mezelf met hen en dat maakt me onzeker. Al realiseer ik me ook hoeveel tijd die mannen aan hun uiterlijk kwijt zijn. Ik vind het jammer dat in onze samenleving soms de focus meer op uiterlijk ligt dan op innerlijk.

Door sociale media merk ik dat uiterlijk steeds belangrijker wordt. Ik mis de aandacht voor mannen in de body positivity movement. Het zou geweldig zijn als we in de media alle soorten mannen zouden zien: of het nou gaat om huidskleur, postuur of handicaps.”

Vroeger wat voller

“Laatst kwam ik een foto tegen uit het begin van mijn puberteit. Ik was toen iets voller. Ik weet niet waarom, maar dat had impact op mijn zelfbeeld. Een van mijn ouders zei dat ik meer buikspieroefeningen moest doen. Daar werd ik onzeker van; als ouder moet je dat niet tegen je kind zeggen.

Ik ging minder eten, op mijn vijftiende was ik mager. Ik weet nog dat mijn mentor zei dat ik meer moest gaan eten. Ik vond het geen probleem dat ik wat dunner was. Maar uiteindelijk ben ik toch meer gaan eten omdat mensen zich zorgen maakten.”

Niek (36) is onzeker over zijn lijf

‘Ik maak grapjes dat ik dik en lelijk ben.’

Negatief zelfbeeld

“In 2017 zat ik het lekkerst in mijn vel, omdat ik in topvorm was. Ik ging minstens drie keer per week naar de sportschool en at gezonder. Als ik een foto uit die tijd zie, denk ik: zag ik er maar weer zo uit. Maar na dat jaar had ik minder tijd om te sporten, door mijn werk en omdat ik een relatie kreeg. Mijn inmiddels ex-vriendin zei dat ik er goed uitzag, toch verlangde ik terug naar die topvorm. Door afgetraind te zijn voelde ik me fijner.

De laatste tijd date ik niet, ik heb er geen tijd voor en ook geen behoefte aan. Misschien speelt het ook een rol dat ik vind dat ik meer aan mijn lijf zou moeten doen. Als ik op datingapps mensen in badkleding zie, kijk ik daar met bewondering naar, want dat zie ik mezelf niet zo snel doen.

Mijn zelfbeeld is soms te negatief, een stemmetje in mijn achterhoofd zegt dan dat ik meer zou moeten trainen. Ik wil het ook wel graag weer oppakken, maar heb het te druk met mijn werk en mijn opleiding. Het nummer All about that bass van Meghan Trainor heeft een mooie boodschap – dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet. Zo zou het moeten zijn.”

Dit was het verhaal van Vince. De body positivity verhalen van Stijn en Niek lees je in Flair 45-2022.

Milou DeelenDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden