Suzanne Beeld Yara Brouwer
SuzanneBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Suzannes (34) zus werd vermoord: ‘Hij is levensgevaarlijk, had ze tegen me gezegd’

De zus van Susanne (34) werd zeven jaar geleden door haar ex gestalkt en uiteindelijk vermoord. Daarmee werd haar grootste angst werkelijkheid: “‘Hij is levensgevaarlijk,’ had ze tegen me gezegd.”

“Ik had pas echt door hoe erg Linda werd gestalkt toen ik kort voor haar dood onverwacht een keer bij haar langskwam. De poort was op slot en de rolluiken waren naar beneden. Dat is gek, dacht ik, want ze zou gewoon thuis moeten zijn. Ik besloot mezelf binnen te laten, want ik had haar sleutel. Linda zat in de woonkamer en schrok enorm toen ze me zag. ‘Waarom laat je me niet weten dat je komt,’ zei ze overstuur.”

Elke dag

“Ik wist wel dat ze werd lastiggevallen, maar op dat moment besefte ik voor het eerst in wat voor angst zij continu leefde. Ze vertelde hoe haar ex J. over de schutting sprong en op haar ramen bonkte. Hij had haar een foto gestuurd van een pistool waarmee hij haar dreigde te vermoorden. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ze vertelde dat ze al bij de politie geweest was, had alle voorzorgsmaatregelen genomen, dus er was niks wat ik haar kon adviseren. ‘Ik wil elke dag van je horen,’ zei ik. ‘Al is het een appje om te laten weten dat alles oké is.’ Dat deed ze daarna ook. Soms was het alleen een duimpje, maar dan wist ik genoeg. Tot het die 10 augustus stil werd.”

Overleden moeder

“Linda en ik waren van jongs af aan heel close. Ze was altijd vrolijk en spontaan en stond voor iedereen klaar. Haar vrienden noemden haar Sunshine en dat paste ook echt bij haar. Ook bij ons was ze het zonnetje in huis. Toen ik twaalf was en zij veertien overleed onze moeder bij een verkeersongeluk. Het verdriet was enorm en Linda ontfermde zich als een tweede moeder over mij. Sowieso groeiden mijn vader, oudere broer, Linda en ik door het gemis van mijn moeder dichter naar elkaar toe. Toen Linda op haar 24ste een zoon kreeg, vond ik het geweldig om tante te worden. Ondanks dat ze 75 kilometer verderop woonde, zagen we elkaar vaak.”

Maar toen de relatie met de vader van mijn neefje na een aantal jaren strandde, besloot ze weer dichter bij ons te komen wonen. Ik vond het fantastisch! Ze was nu alleenstaande moeder van een dreumes en ik probeerde haar te helpen waar ik maar kon. Ik was niet alleen tante Suus, maar ook bijna een tweede moeder voor mijn neefje. Nadat Linda was terug verhuisd, leerde ze J. kennen. Ik vond het leuk voor haar dat ze weer een nieuwe liefde in haar leven had. Maar na een jaar zette ze een punt achter de relatie. J. was psychisch niet helemaal in orde, vertelde ze me.”

Onberekenbaar

“Zijn gedrag werd steeds onberekenbaarder, waarbij hij gewelddadig kon worden. Ze had geprobeerd om hem te helpen, hem aangemoedigd psychologische hulp te zoeken, aangeboden mee te gaan naar de huisarts. Zo zat ze in elkaar, ze was verpleegkundige. Maar hij weigerde haar hulp en daarom besloot ze de relatie te beëindigen. Het was gek om al die dingen te horen, maar ze hield dingen wel vaker voor zichzelf, wilde niet dat anderen zich zorgen maakten over haar. Ik was blij te horen dat ze ervoor koos de relatie te beëindigen. Ze zou vast weer iemand anders tegenkomen. Met haar blonde haren en brede glimlach had ze aandacht genoeg.”

Ellen (33) was noodhulpcoördinator in Roemenië

‘Als de oorlog voorbij is, zijn de trauma’s dat niet’

Levensgevaarlijk

“Maar J. wilde niet accepteren dat Linda niet verder met hem wilde. Toen is het stalken begonnen. Hij zocht haar op, belde haar en hield haar de hele dag in de gaten. In de laatste weken voor ze overleed, nam het stalken steeds extremere vormen aan. Linda deed steeds aangifte, maar daar werd niks mee gedaan. Zelfs niet toen ze bij de politie aangaf dat hij over een vuurwapen beschikte. Waarom er geen actie werd ondernomen, snappen we nog steeds niet. ‘Als mij iets overkomt, maak dan dat je wegkomt, want hij is levensgevaarlijk,’ zei ze tegen mij na die dag dat ik onverwacht bij haar binnen stond.

Hij had tegen haar gezegd: ‘Ik weet waar ze wonen. Ik vermoord eerst jou, dan je zus en daarna je vader en je broer.’ Het maakte me enorm bang om haar zo te horen praten. Ze liet me ook beloven dat ik, als haar iets zou overkomen, voor haar kind zou zorgen. Dat beloofde ik. Maar je kunt niet bevatten dat er echt iets kan gebeuren, je wilt er ook niet aan denken. Het was als buitenstaander moeilijk om te weten wat je kon doen om te helpen.”

Onbewust aangevoeld

“Een paar dagen voordat ze is vermoord, wilde Linda met mijn broer en mij afspreken, samen met haar zoon en mijn broers dochter. Dat deden we anders nooit. We gingen naar een grote speeltuin en hebben samen wat gedronken. Het was een ontzettend leuke dag, al merkte ik wel dat ze regelmatig om zich heen keek. Een paar dagen later is het gebeurd. Soms denk ik: heeft ze onbewust aangevoeld dat het kon gebeuren en wilde ze daarom nog een keer met zijn allen eropuit?”

Deze Real Life komt uit Flair 3-2023. Het hele verhaal van Suzanne lees je verder in Flair.

Michelle IwemaYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden