Abortusbuddy Suzanne Beeld Studio Nul
Abortusbuddy SuzanneBeeld Studio Nul

Suzanne (30) is verloskundige én abortusbuddy: ‘Vrouwen moeten altijd hun eigen keuzes kunnen maken’

Ga je naar een abortuskliniek, dan is het fijn om niet in je eentje te gaan. Wil je geen familielid of vriend(in) meenemen, dan kan een zogeheten abortusbuddy je vergezellen naar de kliniek. Abortusbuddy’s kunnen een luisterend oor zijn en je veilig naar de kliniek brengen. Flair ging met abortusbuddy Suzanne (30) in gesprek.

Het abortusbuddy-project werd in 2019 gelanceerd. Suzanne werkt als verloskundige en besloot zich gelijk in te schrijven als abortusbuddy toen ze de oproep zag. Sindsdien werkt ze als vrijwilliger in Rotterdam en heeft ze drie zwangeren begeleid naar de kliniek.

Vrouwen moeten eigen keuzes kunnen maken

“Ik vind abortus een keuze voor iedereen. Ik ben een feminist in hart en nieren en vind absoluut dat alle vrouwen overal en altijd keuzes over hun eigen leven en lijf moeten kunnen maken. Daar sta ik 100% voor, als verloskundige én als abortusbuddy.

Mensen in mijn omgeving reageren tot nu toe vooral positief over mijn vrijwilligerswerk. De meesten vinden het goed en knap dat ik dit doe. Sommigen vinden het gek, want aan de ene kant breng ik leven op de wereld, maar aan de andere kant begeleid ik mensen naar de abortuskliniek. Hoe matcht dat met elkaar?

Ik leg dan uit dat zowel mijn werk als verloskundige als mijn vrijwilligerswerk als abortusbuddy draait om het bieden van keuzes en opties voor zwangeren. Ik help zwangeren als verloskundige en zorgprofessional bij keuzes bij de zwangerschap en als buddy help ik mensen om veilig hun keuze voor een abortus te maken.”

Mee naar de kliniek

Ben je ongewenst zwanger, dan maak je eerst een afspraak bij een abortuskliniek. Vervolgens kun je een verzoek indienen voor een abortusbuddy die met je meegaat naar de afspraak. “

Een zwangere kan eventueel een voorkeur aangeven voor een mannelijke, vrouwelijke of non-binaire abortusbuddy. Vervolgens worden ze aan een abortusbuddy gekoppeld en worden telefoonnummers uitgewisseld. We spreken daarna af in de buurt van de kliniek of een andere plek waar zij zich prettig voelen om af te spreken. Daarna lopen we samen naar de kliniek. Het is verder aan de kliniekbezoeker of we ook met ze meegaan naar de afspraak met de arts. Vaak brengen we ze naar de kliniek en wachten we tot ze klaar zijn.”

Emotionele en professionele steun

Wil je graag je verhaal kwijt, dan kun je dat zeker delen met een buddy. Ze zijn een luisterend oor en oordelen niet over de situatie. “Sommige zwangeren willen graag (een deel van) hun verhaal delen met ons. Of ze stellen vragen over hoe het gaat in de kliniek. Ik heb zelf vaak leuk contact met de zwangeren. We praten een beetje over koetjes en kalfjes om het ijs te breken. Ik vraag ze altijd of ik ze nog ergens bij kan helpen en of ze bepaalde zorgen willen delen. Vaak is het een gezellig, ontspannen en relaxed gesprek. We proberen altijd zo respectvol en professioneel mogelijk te zijn. Alles is vertrouwelijk.”

Veel mensen die naar een abortuskliniek gaan, nemen iemand uit hun naaste omgeving mee naar de kliniek voor emotionele steun, maar een abortusbuddy meenemen kan ook prettig zijn. “Een abortusbuddy is voornamelijk bedoeld om de barrière te zijn tussen de zwangere en eventuele hindernissen van buitenaf, zoals anti-abortusdemonstranten die de toegang tot de kliniek kunnen bemoeilijken of stressvoller kunnen maken. Mensen kunnen ons benaderen voor professionele begeleiding, maar ook voor emotionele steun als ze dat wensen”, legt Suzanne uit.

Anti-abortusdemonstranten

Er staan vaak anti-abortusdemonstranten rondom abortsklinieken die een discussie willen aangaan. “Gelukkig heb ik zelf nog geen heftige aanvaringen gehad. Helaas staan ze er wel vaak. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk conflict wordt gecreëerd voor de bezoeker. Het is onze taak om de bezoeker af te schermen voor deze mensen en discussies af te kappen. We lopen daarom in een rap tempo naar de kliniek, zodat de zwangere zo min mogelijk hinder ervaart. Soms zijn demonstranten fysiek heel erg aanwezig en kunnen ze zich aan je opdringen. Dan ben je echt de lichamelijke barrière tussen de kliniekbezoeker en demonstranten.”

Discussies uit de weg gaan en demonstranten negeren, vindt Suzanne soms best lastig. “Het is wel moeilijk hoor. Vanuit persoonlijk oogpunt zou ik best flinke discussies aan willen gaan. Maar dat is gewoon niet in het belang van de zwangere. Dus we proberen dat echt af te kappen. Maar ik word er iedere keer weer boos van als ze er staan. Die boosheid heeft ook wel een positief effect, want het roept een soort mama bear gevoel op. Dan denk ik: Kom, ik ga je naar binnen helpen, ik zal je beschermen en niemand doet je wat.”

Bijzondere momenten

“Een moment wat me is bijgebleven is van een moeder en dochter die ik begeleidde. Die moeder was zo liefdevol en zonder oordeel aanwezig om haar dochter te steunen, ondanks dat ze het zelf best moeilijk vond. Ze wilden mij er graag bij hebben ter bescherming, omdat ze het spannend vonden met de demonstranten. Ik vond het hartverwarmend om te zien dat de moeder ervoor koos om zichzelf opzij te zetten om toch haar dochter te steunen. Maar ook dat ze het belangrijk vinden dat er iemand meegaat die ze hierin kan begeleiden, voor dat extra stukje veiligheid.”

Een abortusbuddy aanvragen

Wil je graag dat een abortusbuddy jou vergezelt bij een bezoek aan een kliniek? Vraag dan via stichting Samen naar de kliniek een buddy aan. Ga je naar een kliniek in een stad waar nog geen abortusbuddy’s beschikbaar zijn? Dan kun je in contact worden gebracht met een telefoon-buddy, iemand die jou telefonisch begeleidt terwijl je onderweg bent naar de kliniek.

Wil je zelf abortusbuddy worden? Volg dan @samennaardekliniek op Instagram voor meer informatie.

Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen hierover te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen.

Merel DuitStudio Nul

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden