stijn Beeld Dorian Jurne
stijnBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Stijn (24) is onzeker over zijn lijf: ‘Op mijn vijftiende zocht ik de kosten van een neusverkleining op‘

In Flair 45 spreken drie mannen openhartig over hun uiterlijk. Want daar waar de body positivity movement voor vrouwen stevig voet aan de grond heeft, vragen deze mannen zich af wanneer het ideaalbeeld van de man eens aan diggelen gaat. Dit is het verhaal van Stijn (24).

“Ik was vijftien toen ik via Google opzocht hoeveel een neusverkleining kostte, ik vond mijn neus te groot. Nu denk ik: je was vijftien, doe éven normaal.“

Maatschappelijk beeld

“Er heerst een maatschappelijk beeld dat mannen niet onzeker zijn. Dat is bullshit, mannen worden gewoon opgevoed met het idee dat ze niet mogen huilen, stoer moeten zijn en dat over onzekerheden praten iets voor meisjes is. De zelfmoordcijfers onder mannen zijn hoog, niet alleen door hun onzekerheden, ook omdat mannen nauwelijks over emoties praten.

Logisch dat het dan mentaal gaat wiebelen. Ik ben opgegroeid met films met gespierde superhelden, strakke modellen op billboards, sociale media en porno. Beelden waarin mannen voldoen aan het westerse schoonheidsideaal: strakke kaaklijn, opgepompte spieren en een volle bos haar. Alles moet dun, gespierd en strak. Helaas wil ik ook aan dat beeld voldoen, ik ben heel vaak onzeker over mijn lijf.

Ik ben 1,96 meter, vind mezelf slungelig, wil gespierder zijn en een platte buik hebben. Op liefdesvlak merk ik dat ik het daardoor lastig vind om mezelf open te stellen. En als ik mijn lijf mooi genoeg zou vinden, was ik deze zomer halfnaakt naar festivals gegaan. Dat durf ik nu niet. Ik durf ook geen witte tanktops te dragen, ik vind mijn armen niet breed genoeg.”

Vince (28) vindt zichzelf niet aantrekkelijk
‘Ik date niet‘

Wél een sixpack, geen wijn

“Het is tegenwoordig heel normaal om van alles aan jezelf te laten doen, maar wanneer is het genoeg? Dat onderzoek ik in mijn documentaire Mooi, man. Ik praat daarin met andere mannen over onze onzekerheden – iets wat ik nooit eerder had gedaan. Ik wil jongens en mannen laten zien dat elk lijf normaal is en dat het goed is om daar met vrienden over te praten.

Als challenge ga ik voor de documentaire twee maanden lang zes keer per week sporten, om te kijken of ik gelukkiger ben als ik een fitter lijf heb. Ja, ik voel me strakker en dat voelt lekker, maar voor een sixpack moet je jarenlang trainen, en vooral: heel veel laten. Geen alcohol, geen chips en frituur, en alleen maar rijst met kip eten. Daar word ik niet gelukkig van. Zo veel lekkers laten staan, voor wat? Het ‘perfecte plaatje’?

Ik ga liever wijn drinken met vrienden dan dat ik een sixpack heb. Als ik op Instagram kijk naar de body positivity movement zie ik vooral vrouwen, ik mis daarin de mannen. Aan de ene kant sta ik achter de beweging; natuurlijk is het goed dat de volgende generatie opgroeit met meer zelfliefde. Anderzijds vind ik dat het ook kan doorslaan.

Je kunt nu eenmaal niet elke dag honderd procent van jezelf houden, en dat is oké. Ik ben voorstander van body neutrality, een neutralere blik op je uiterlijk waarbij het normaal is dat je je de ene dag goed voelt en de andere dag minder. Als je maar over het algemeen weet dat je goed genoeg bent. Dat leer ik steeds beter.”

Dit was het verhaal van Stijn. De body positivity verhalen van Vince en Niek lees je in Flair 45-2022.

Milou DeelenDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden