Sophia Meijer Beeld Sophia Meijer
Sophia MeijerBeeld Sophia Meijer

PREMIUM

Sophia Meijer (21): ‘Negen-tot-vijf, dat wil ik nooit meer’

De afgelopen vijf jaar is het aantal Nederlandse ondernemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar verdubbeld. En die zijn vaak, zoals Sophia Meijer (21), behoorlijk succesvol: “Als je ziet hoeveel geld er online rondgaat, leg je dat niet zomaar naast je neer.”

Sophia is een van de vele jonge vrouwen die ervoor heeft gekozen om een eigen bedrijf te starten. Ze wil nooit meer voor een baas werken.

Negen-tot-vijf

“Achteraf gezien denk ik: het gaat er niet om hoe vaak je succes behaalt, maar hoe vaak je doorzet nadat je hebt gefaald. Ik heb veel geld verloren en zat er soms flink doorheen, maar één ding wist ik zeker: ik ga niet terug naar ‘negen-tot-vijf’. Dat was mijn motivatie. En wanneer je eenmaal hebt gezien hoeveel geld er binnen kan komen en hoeveel geld er online rondgaat, leg je dat niet zomaar naast je neer. Ik denk ook dat dat gevoel van ‘vastzitten’ bij een reguliere negen-tot-vijfbaan, hoe leuk het werk ook is, vaker opgaat voor jonge mensen.”

Verplichte routine

“Ik heb werken nooit vervelend gevonden, totdat ik stage ging lopen en elke dag vroeg mijn bed uit moest om tot vijf uur op kantoor te zitten. Al snel dacht ik: dit houd ik niet mijn hele leven vol. Die verplichte routine benauwde me. In die periode zag ik posts op Instagram voorbijkomen van een oud-schoolgenoot, die liet zien hoe hij geld verdiende met dropshipping. Dan koop je een product in bij een leverancier, om het online door te verkopen. Hij verdiende lekker, dus dat leek me wel wat.”

Dropshipping

“In het begin probeerde ik alles zelf uit te vogelen. Soms draaide ik een week goed, de week erop verloor ik geld. Daarom besloot ik mijn spaargeld te investeren in een cursus dropshipping. Al snel ging het de goede kant op. Maar de tijd zat tegen: Facebook verscherpte de regels voor adverteren en het privacybeleid, waardoor het lastig werd de doelgroep voor mijn producten te bereiken. Daarbovenop raakte ik € 24.000 kwijt, omdat een Chinese leverancier mijn producten niet leverde. Ik had zo veel stress, en dan kwam de inkomsten-belasting er ook nog aan. Ik had geen idee hoe ik hier nu van moest herstellen.”

TikTok

“Toen ik mijn hart bij een vriend uitstortte, zei hij: ‘Waarom ga je niet op TikTok?’ Naar mijn idee was dat meer iets voor jonge kinderen die dansjes doen, maar ik trok de stoute schoenen aan en maakte mijn eerste video, waarin ik opmerkingen op de hak nam die ik als jonge, vrouwelijke ondernemer vanuit mijn omgeving kreeg. Toen ik al snel twee- à drieduizend volgers had, werd ik benaderd door bedrijven die een samenwerking wilden opstarten. Bij mijn eerste samenwerking, waarvoor ik wekelijks vijf reclamefilmjes van vijftien seconden moest maken, verdiende ik € 3.000 per maand. Een dik maandsalaris, zeker als je drie van die samenwerkingen hebt. Toen viel het kwartje. Niemand had mij ooit verteld wat voor potentie TikTok heeft als verdienmodel. Ik dacht: waarom is er in Nederland niemand die anderen leert hoe je dezelfde resultaten kunt behalen?”

Nóg een business

“Ik besloot een nieuwe business te starten: de Viral Academy. Ik voelde dat dit een succes zou worden. En ik had gelijk: wat begon als een eenmanszaak, is in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met zeven medewerkers. Ik vind het soms nog wel een raar idee dat ik er als 21-jarige voor zorg dat zeven mensen hun hypotheek kunnen betalen. Ik ben transparant over hoeveel ik verdien en hoe ik dat doe. Ik spreek ook geregeld op events en in podcasts en schreef drie e-books over mijn verdienmodellen. Nu heb ik een van de grootste bedrijven op het gebied van cursussen: ik verdien ruim € 10.000 per maand met TikTok en ruim € 15.000 met de Viral Academy.”

Mee op vakantie

“Mijn ouders zagen het in het begin niet echt zitten. Ik snap dat wel: mijn vader is 74 en tandarts, online is ver van zijn bed, maar hij was er toevallig bij toen ik werd gebeld voor mijn eerste grote samenwerking. Ik was net twintig en verdiende ineens het dubbele van mijn zus die tien jaar ouder is. In het begin vond ik dat lastig, omdat mijn zus het niet superbreed heeft. In een dag verdien ik nu soms wat zij in een maand verdient, maar nu denk ik ook: ik kan haar wel lekker meenemen op vakantie.”

Dit verhaal komt uit Flair 46-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudSophia Meijer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden