Shanthy werd slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’ Beeld Marloes Bosch
Shanthy werd slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’Beeld Marloes Bosch

PREMIUM

Shanthy werd slachtoffer van illegale adoptie: ‘Ik voelde het direct: zíj was mijn moeder’

In februari 2021 stelde het onderzoeksrapport van de commissie Joustra de misstanden rond interlandelijke adoptie aan de kaak. Een onmiddellijke adoptiestop was het gevolg. Shanthy (30) is slachtoffer van illegale adoptie. “Wie zegt dat mijn leven in Bangladesh minder gelukkig was geweest? Minder welvarend, dat vast, maar ik zou zijn opgegroeid in mijn land, bij mijn familie.”

Shanthy (30) is teamleider zorg in de GGZ en single. Ze ontdekte dat er destijds iemand is ingehuurd om haar biologische moeder te spelen.

Geadopteerd

“'Hier is je biologische moeder,' werd me gezegd toen ik zeven jaar was tijdens een bezoek aan Sri Lanka. Ik keek naar de vrouw die me wilde vastpakken en voelde direct dat het niet klopte. Zij was niet mijn moeder, dat voelde ik zo ontzettend sterk. Ik vertelde het later aan mijn adoptieouders. Die wisten niet wat ze ermee aan moesten. De man die destijds had geholpen bij mijn adoptie, had ze toch echt verteld dat deze vrouw mijn biologische moeder was. Waarom zou hij daarover liegen?"

Illegale adoptie

"In de jaren daarna gingen we om het jaar naar Sri Lanka en brachten we mijn ‘moeder’ ook een bezoek. Steeds kwam dat oude onderbuikgevoel weer boven. Ik kreeg het er als tiener heel lastig mee. Waarom voelde ik me zo? Ik ging zelfs in therapie. De hulpverlening gaf aan dat het gebrek aan hechting met mijn biologische moeder als baby dat gevoel veroorzaakte. Ik moest accepteren dat ze mijn moeder was. Ik probeerde mezelf daar ook van te overtuigen. Ik schreef haar kaartjes en stuurde pakketjes. Zij schreef lieve berichten terug. Dat intuïtieve gevoel bleef, maar ik probeerde het met man en macht de kop in te drukken.

Totdat ik in 2017 voor de tv zat toen er bij Zembla een aflevering kwam over misstanden in de adoptie. Ik hoorde daar voor het eerst de term ‘acting mothers’, vrouwen die zijn ingehuurd om te doen alsof ze de biologische moeder zijn om er zo voor te zorgen dat mensen niet verder gaan zoeken. Want dan zouden ze erachter kunnen komen dat hun adoptie illegaal is verlopen en de moeder ze helemaal niet had willen afstaan. Al die gevoelens die ik als kind had gehad, kwamen weer bovendrijven. Was mij dit ook overkomen? Het zou alles kunnen verklaren.”

Oergevoel

“Ik ben iemand die snel actie wil ondernemen, dus ik boekte meteen een ticket naar Sri Lanka. Daar ben ik met de hulp van een tolk een zoektocht gestart. In mijn ziekenhuisgegevens vond ik een naam en een regio waar mijn biologische moeder vandaan moest komen. Daar ben ik heen gegaan. Na zoeken en rondvragen kreeg ik via via een adres. Ik weet nog hoe de tolk en ik erheen reden in een busje en ik onderweg een soort oergevoel voelde opkomen. We waren haar op het spoor, ik wist het zeker.

De tolk stapte bij het adres uit en ging rondvragen. Al snel kwam hij bij het busje terug. ‘Shanthy, ik denk dat ik je moeder heb gevonden.’ Ik stapte uit en zag haar staan: een klein vrouwtje met dezelfde kin, dezelfde gelaatstrekken... En ik voelde het direct: zíj was mijn moeder. Ze pakte me beet, begon aan me te ruiken alsof ze mijn geur wilde opsnuiven. Ik wilde haar nooit meer loslaten. 'Mijn verloren dochter,' bleef ze zeggen. 'Ik heb mijn verloren dochter terug.'

Via de tolk vertelde ze dat ze me nooit had willen laten adopteren. Ik werd als baby van de ene op de andere dag bij haar weggehaald. Ze was een arme analfabeet en kon dus ook geen zoektocht starten. Altijd had ze aan mij gedacht en had ze zich afgevraagd waar ik zou zijn. Ze was blij om te zien dat het zo goed met me ging, maar natuurlijk ook verdrietig over alle jaren die haar als moeder waren afgenomen.”

Xueli (18) heeft albinisme

‘Dat mensen mij nastaren, snap ik wel’

Geconfronteerd

“Ik heb mijn ‘acting mother’ ook opgezocht en geconfronteerd met de feiten. Ze gaf uiteindelijk toe dat alles inderdaad was verzonnen, ze was ingehuurd om mijn moeder te spelen door de man die mijn adoptie had geregeld. Ze schaamde zich vreselijk. Het klinkt misschien gek, maar ik voel geen wrok naar haar toe. Zij is net zo goed als ik slachtoffer van die adoptiewereld.

Ik ben blij dat de overheid zich heeft uitgelaten over illegale adopties. Sinds de misstanden aan het licht komen, staat het leven van de adoptiedriehoek op zijn kop: die van de biologische ouders, de geadopteerden en de adoptieouders. Hopelijk komt er een transparant systeem, zodat zoiets nooit meer kan gebeuren.”

Dit interview komt uit Flair 27-2021. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle IwemaMarloes Bosch

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden