sarita Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
saritaBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Sarita (25) deed mee aan ‘Beste zangers’ na overlijden vriend: ‘Schrijven is mijn uitlaatklep’

De vriend van Sarita Lorena (25), dj en producer Siki Martina, werd dit jaar vermoord. Een maand later was Sarita te zien in het programma Beste zangers. Ze koos ervoor door te gaan met muziek.

Doorgaan op overlevingsstand

“2022 was op z’n zachtst gezegd een bewogen jaar. In juli kreeg ik te horen dat mijn vriend plotseling was overleden. Vanaf dat moment leef ik in een soort waas. Ik kon niet bevatten wat er was gebeurd, alsof ik in een slechte film terecht was gekomen. Tegelijkertijd kwam er zo veel op me af. We woonden samen en er moest zo veel geregeld worden. Dat deed ik gelukkig met familie en vrienden.

Ik ging door op ‘overlevingsstand’. Ondertussen bleven mijn gedachten maar doormalen. Op sommige dagen was ik lamgeslagen omdat er zo veel emoties door me heen gingen. De mensen om me heen zagen wel dat het soms niet goed met me ging en dat ik steeds meer naar binnen keerde. Dan trokken ze aan de bel en probeerden me af te leiden. Mijn vriendinnen stonden steeds op de stoep om iets leuks met me te gaan doen of om gewoon lekker bij me op de bank te zitten, zodat ik niet alleen hoefde te zijn. Want dat is nogal een ommekeer: van altijd samen naar opeens alleen in ons huis.”

Groot gemis

“Schrijven is mijn uitlaatklep. Het doet me goed om mijn gedachten van me af te schrijven, dan kan ik het loslaten. Muziek schrijven helpt me ook, maar daar had ik de laatste maanden wel wat moeite mee. Het was te confronterend om in de studio te zijn waar we zo veel tijd samen hadden doorgebracht. Ik merk dat het nu pas weer een beetje begint te komen.

Een maand nadat het was gebeurd, waren de afleveringen van Beste zangers te zien waaraan ik meedeed. Ik heb daar zo veel reacties op gekregen, dat was hartverwarmend. Tegelijkertijd voelde het ook dubbel: ik had dit samen met Siki allemaal voorbereid. Hij was niet alleen mijn vriend, maar ook mijn producer. Ik heb hem gelukkig nog wel stukjes van mijn optreden kunnen laten zien. Na zijn dood keek ik met familie en vrienden, het was voor ons allemaal heel pittig. Maar ik weet dat hij trots op me zou zijn geweest.”

Roosmarijn (26) maakte een docu tegen anti-Aziatisch racisme

‘Aziatenhaat is erg onderbelicht’

Focus op positieve

“Nog steeds zijn de reacties op Instagram fantastisch. Het is gewoon kut en ik kan soms door de bomen het bos niet meer zien. Maar als ik een lief compliment krijg, geeft dat me het vertrouwen dat ik door moet blijven gaan. Met muziek maken, maar ook met andere dingen. Het is leuk, want er komt veel nieuws op mijn pad. Zo heb ik een rolletje in een nieuwe serie. Ik heb ook een paar keer mogen presenteren, dat ligt me wel. En ik ga binnenkort voor het eerst toeren, daar heb ik veel zin in.

Ik focus op al het positieve wat er gebeurt. Natuurlijk is het gemis van Siki onbeschrijflijk groot. In de woonkamer hangt een groot schilderij van hem waarnaar ik vaak kijk. Ik brand ook kaarsjes voor hem. Ik heb het gevoel dat hij nog bij me is en me kan horen. Dat geeft me rust.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden