Sarah  Beeld Iris Tempelaar
SarahBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Sarah (33) raakte overprikkeld door social media: ‘Ik stond voortdurend aan, overal zag ik wel een Instagrampost in’

Sarah (33) is single en freelance copywriter en yogadocent. De socialmediapauze die ze inlaste nadat ze overprikkeld raakte door de druk om te posten, gaf haar veel rust.

Pauze van social media

“Steeds vaker hoor ik om me heen geluiden over socialmediapauzes. Ik denk dat veel mensen de druk voelen op social media aanwezig te zijn. ’s Ochtends direct na het wakker worden al beginnen met scrollen, het zorgt alleen maar voor meer stress. Ik kies er bewust voor om niet eindeloos te scrollen, ik lees liever een boek of ga de natuur in.

Van vrienden met jonge kinderen hoor ik dat het op die leeftijd al een rol begint te spelen. Dat ze op de basisschool al bezig zijn met likes, views en het aantal volgers en daar hun eigenwaarde aan afmeten. Het is belangrijk dat hier aandacht voor komt. Want social media is niet alleen waardevol, het kan ook voor stress en mentale klachten zorgen.

De druk om alles te delen

Toen social media net opkwam, vond ik het heel leuk. Dat veranderde toen ik die actiever begon in te zetten voor mijn bedrijf. Zeven jaar geleden begon ik met ondernemen. Zichtbaar zijn is heel belangrijk, je moet jezelf als ondernemer laten zien en dan het liefst zo persoonlijk mogelijk. Voor mijn gevoel kon ik niet zonder social media. Enerzijds kende ik de waarde ervan door mijn werk als copywriter; je bereikt er mensen mee. Je kunt ermee inspireren of geïnspireerd door raken.

Anderzijds voelde ik de druk om van alles over mezelf te delen, een x-aantal keer per week te posten. Als freelancer ben je toch het gezicht van je onderneming. Ik voelde weerstand om continu foto’s en video’s van mezelf te plaatsen. Ik stond voortdurend aan. Overal zag ik wel een Instagrampost in. Ook wordt door bedrijven en media vaak gekeken naar bereik en het aantal volgers, die druk voelde ik.

Als ik een post had gemaakt en er kwam weinig respons op, kon me dat onzeker maken. Ik ging erdoor malen, mijn hoofd draaide overuren. Ik heb er geen last van als ik socialmediacontent schrijf voor opdrachtgevers, dat vind ik juist gaaf om te doen. Die weerstand had ik alleen bij mijn eigen zakelijke social media. Het gevoel voortdurend zichtbaar te moeten zijn, gaf me onrust en stress.

Ik had een contentplanning en me voorgenomen meerdere keren per week te posten. Maar dat voelde niet oké, het paste niet bij mijn visie als yogadocent dicht bij jezelf te blijven. Ik kreeg allemaal signalen van mijn lijf dat ik niet goed bezig was. Mijn energie lekte steeds meer weg, ik raakte overprikkeld.”

Margaret (38) kreeg te maken met een scammer:

‘Ik liep op wolken, eindelijk zou ik hem ontmoeten’

Tijd voor pauze

“Vorig jaar heb ik besloten een socialmediapauze in te lassen. Dat vond ik best spannend, maar ik heb het losgelaten en het werkte. Er kwam zo veel rust. Nu focus ik me vooral op mijn website en netwerk: op die manier word ik ook gevonden. Er is veel meer balans gekomen.

Afgelopen november werkte ik een maand in Thailand. Ik heb toen bijna niets gepost, ondanks dat ik wel even die neiging had. Maar toen dacht ik: waarom zou ik? Ik was er voor mezelf en wilde van het moment genieten. In maart vertrek ik opnieuw voor een langere periode naar Thailand en Bali om vanuit daar te werken.

Ik zal ongetwijfeld wel iets posten, maar niet omdat het moet. Als ik deel, doe ik dat omdat ik iets te melden heb. Niet vanuit druk. Die is er voor mij nu gelukkig af. Ik weet dat ik ook kan ondernemen zonder continu te hoeven posten. Ik richt mijn social media in zoals ik dat wil en dat is oké.”

Deze Real Life staat in Flair 17-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Hester ZitvastIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden