Abortus real life Beeld Yara Brouwer
Abortus real lifeBeeld Yara Brouwer

Sanne (34) liet met 14 weken een zwangerschap afbreken: ‘We waren compleet verslagen’

Sanne (34) heeft een relatie met Peter en is moeder van Martin (3). In 2021 liet ze met veertien weken een zwangerschap afbreken.

“Zo’n twee weken voor het overlijden van mijn vader kreeg ik de uitslag van het onderzoek: ook ik was drager van het gen dat ALS en frontotemporale dementie kan veroorzaken, de doodsoorzaak van mijn vader. Mijn oma is mijn houvast. Zij had het gen ook en is er wel 88 mee geworden.”

Martin

“Maar natuurlijk is er voortdurend die angst voor een ziekte die elk moment zou kunnen toeslaan. Ik heb altijd een kinderwens gehad. Toen ik zwanger raakte van Martin, was ik heel terughoudend. We zouden met elf weken een vlokkentest laten doen. Als het kindje het gen had, zouden we de zwangerschap afbreken, hadden we besloten. Tot dat moment kon ik niet genieten. Gelukkig was de uitslag negatief en drie jaar geleden werd Martin geboren – vernoemd naar mijn vader.”

Positief

“Begin 2021 was ik opnieuw zwanger. Dit keer was ik enorm misselijk. ‘Ik hoop dat dit het allemaal waard is,’ dacht ik nog. Ergens voelde ik het aankomen, denk ik. Ik wist dat het niet goed was. De vlokkentest was inderdaad positief. Ik wilde het mijn kind niet aandoen in dezelfde angst en onzekerheid te moeten leven als ik deed.

Het lastige is dat het hebben van het gen niet betekent dat je ook daadwerkelijk ziek wordt. Misschien zou dit kind het nooit krijgen. Toch hebben Peter en ik niet getwijfeld. We hebben allebei van dichtbij meegemaakt wat het met mijn vader heeft gedaan; zoiets gun je niemand. Ook voor Martin wilden we het niet. Als zijn broertje of zusje ziek zou worden, zou ook hij afscheid moeten nemen.”

Afschuwelijke beslissing

“Ik was in de veronderstelling dat ik onder narcose een curettage zou krijgen, maar ik moest bevallen. Dat moest bij deze termijn, werd ons verteld. Dat overviel ons allebei enorm. Ik kreeg om negen uur ’s ochtends pillen ingebracht en ’s avonds om negen uur is ons kleine poppetje eruit gekomen. Het was heel heftig, het was al een volledig mensje. Peter en ik waren compleet verslagen. Het was een afschuwelijke beslissing; wat we hebben gedaan doe je niet voor de lol. Achter elke abortus zit een verhaal.”

Ongelooflijk oneerlijk

“Ik vind de discussie over abortus ongelooflijk oneerlijk naar de vrouwen toe die het ondergaan. Prima dat je een mening hebt, maar ga niet bij een kliniek staan om daar vrouwen mee lastig te vallen. Mensen die dicht bij ons staan, kenden de situatie. We hebben geen enkele nare reactie gehad, gelukkig.

Toch weet ik dat er mensen zijn die ons besluit afkeuren. Dat is dan maar zo; je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Peter en ik hebben besloten het hierbij te laten. De nasleep van de abortus was te heftig, dit willen we niet nogmaals meemaken.”

EMDR-therapie

“Ik ben nog steeds in behandeling en heb EMDR-therapie gehad. Het gaat eindelijk wat beter nu. We realiseren ons dat we de positieve uitslag ook bij de eerste zwangerschap hadden kunnen hebben. Of we het dan nog een tweede keer hadden geprobeerd, durf ik niet te zeggen. We tellen onze zegeningen. We hebben Martin en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”

De verhalen van persoon Anne en Anouchka lees je in Flair 3-2023. Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen hierover te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen

Hester ZitvastYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden