gehoorschade Beeld Getty Images
gehoorschadeBeeld Getty Images

Sanne (34) heeft gehoorschade: ‘Ik hoor voortdurend een krakend geluid of een pieptoon’

Keiharde muziek bij concerten, dreunende boxen in de horeca. Experts maken zich zorgen over het toenemende aantal gevallen van gehoorschade en willen dat de politiek ingrijpt. In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen last van tinnitus, ofwel oorsuizen. Sanne (34) is een van hen.

“Ik heb vroeger nooit beseft wat een desastreus effect te harde muziek kan hebben en droeg tijdens het uitgaan nooit gehoorbescherming. Ik wist niet eens van het bestaan volgens mij, en er was ook geen enkele aandacht voor.”

Piep in je oren

“Het kwam regelmatig voor dat ik een avond lang pal naast een grote box stond. Als ik dan eenmaal thuis in bed lag, kon ik vaak niet slapen van de piep in mijn oren. Pas de volgende dag trok die dan weer langzaam weg. Ik maakte me totaal geen zorgen, mijn vriendinnen hadden het ook. Nu denk ik: eigenlijk is het bizar dat dit voor ons ‘gewoon’ bij een avond stappen hoorde. Als je jong bent, doe je wat je leuk vindt, zonder te denken aan consequenties op langere termijn. Maar die waren er wel.

In april 2021 kreeg ik door corona enorme oorpijn. En die is nooit meer weggegaan. Daarnaast voelt het alsof ik altijd onder water zwem. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is alsof mijn oren constant ‘verstopt’ zitten. Ook hoor ik voortdurend een krakend geluid, een pieptoon of een snerpend ‘stekend’ geluid.

De huisarts kon in eerste instantie geen oorzaak vinden, maar toen ik aangaf dat ik vroeger al deze klachten had gehad maar dat ze toen wel altijd wegtrokken, gaf hij aan dat het tinnitus moest zijn. Ik heb gevraagd of ik naar de kno-arts moest, maar volgens hem had dat geen zin: die zou niets voor me kunnen doen. Ik stond een beetje perplex en heb het maar even aangekeken. Maar het lijkt er niet op dat dit ooit nog weggaat.”

Overprikkeld

“Ik heb er lang mee geworsteld dat ik dit heb. Van ellende ben ik zelf wat gaan experimenteren: wanneer wordt het erger, wanneer minder? Als ik veel stress heb of heel druk ben, dreunen de geluiden mijn hoofd uit. Ik probeer dat nu te voorkomen door meer bewuste keuzes te maken of meer pauzes in te lassen. Dat klinkt heel saai, maar het is soms echt nodig dat ik even met een kopje thee ga zitten.

Toch vind ik het lastig. Ik ben tien jaar zelfstandig ondernemer geweest, ik had een kledingzaak, twee webwinkels en werkte zestig, zeventig uur per week. Dat gaat nu niet meer. Ik werk nu in loondienst. Als ik op een dag met veel mensen in gesprek ben, heb ik iets goed te maken met mijn oren. Aan de andere kant maakt doodse stilte mijn hoofd drukker, dan hoor ik voortdurend die heel hoge piep. En op verjaardagen is het bijna niet te doen. Dan raak ik helemaal overprikkeld door alle geluiden in combinatie met de pieptonen. Op zulke momenten ontstaat er echt kortsluiting in mijn hoofd.”

Neem altijd oordoppen mee

“Wat ook veel energie kost, is dat bijna niemand dit nog weet. Ik praat er niet uit mezelf over, want ik wil niet behandeld worden als een patiënt. In plaats daarvan houd ik zelf rekening met de situaties. Als ik beter op de hoogte was geweest, had ik mijn gehoor meer gekoesterd. Ik heb het kapotgemaakt door onwetendheid.

Toch probeer ik optimistisch te blijven. Je leest weleens dat mensen er echt psychisch aan onderdoor gaan, maar daar wil ik niet te lang bij stilstaan. Met wat aanpassingen probeer ik er het beste van te maken. Ik zou anderen nu echt op het hart drukken om oordoppen in te doen, ook op plekken waar je het niet verwacht. Ik was laatst bij een seminar, daar stond het geluid ook mega hard en dat is niet direct een locatie waar je te harde geluiden zou verwachten. Heel simpel: overal waar geluidsapparatuur wordt gebruikt, zou je jezelf tegen harde geluiden moeten beschermen.”

Deze Real Life staat in Flair 01-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden