Saimi Tinderwanhoop Beeld Yara Brouwer
Saimi TinderwanhoopBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Saimi (30) is vijf jaar vrijgezel: ‘Elke keer is het weer een teleurstelling als een date niks wordt’

Saimi (30) is sinds vijf jaar vrijgezel en 75 dates verder.

“Ik probeer niet krampachtig op zoek te gaan naar een relatie, maar ik zou het wel heel leuk vinden. Het leven lijkt me nog leuker met iemand naast me. Je zou niet bij elk appgesprek of elke date moeten denken: wordt dit wat, is dit hem?”

Koetjes en kalfjes

“Ik denk dat dat averechts werkt en dat het beter is om er wat luchtiger in te staan. Toch vind ik dat moeilijk. Ik ben al snel van de diepe gesprekken, wat iemand van het leven vindt, wat hij belangrijk vindt en waar hij gelukkig van wordt. Sommige mannen zeiden na de date dat ik wel heel snel de diepte in ging en dat niet helemaal konden waarderen. Ze wilden liever over koetjes en kalfjes praten.”

Mijn karakter

“Natuurlijk vind ik dat lastig om te horen. Ik begrijp het wel, maar het is mijn karakter, zo zit ik in elkaar. Ik heb weleens gedacht: moet ik mezelf aanpassen, me oppervlakkiger voordoen, zodat er eerder een liefde op mijn pad komt? Maar ik wil mezelf liever niet veranderen. Inmiddels heb ik alle datingapps geprobeerd, momenteel zit ik op Tinder en Bumble. Het is een makkelijke manier om mensen te ontmoeten, maar het afgelopen jaar bevalt het me steeds minder goed.”

Draait om seks

“Op Tinder lijkt het publiek veranderd, het draait meer om seks dan voorheen. Als ik vraag wat iemands intenties zijn, krijg ik regelmatig antwoorden als: ik zoek een fuckbuddy of friends with benefits. Voorgaande jaren had ik elke week wel een date, maar op dit moment date ik ongeveer één keer in de twee maanden. Ik heb veel plezier gehad en leuke avonden beleefd, maar ik ben het daten een beetje zat.”

Deborah (36) is de tel kwijt wat dates betreft

‘Rond mijn ovulatie wordt mijn swipegedrag altijd wilder’

Nadelen

“Elke keer steek ik er moeite in, ga ik er vol goede moed naartoe en is het weer een teleurstelling omdat het niets wordt. Over het algemeen willen mannen betalen. Ik vind dat niet heel prettig, dus ik stel altijd voor om de rekening te splitten. Soms ben ik na twee drankjes alweer weg, dan valt het mee, maar als ik een leuke avond heb, kan het wel aantikken. Online daten heeft zeker nadelen. Toen vorig jaar mijn date kwam aanlopen, dacht ik: dat kan hem toch niet zijn? Hij leek een compleet andere man dan op zijn foto’s. Hij was een stuk grijzer, kleiner en dikker. Ik probeerde erdoorheen te kijken, maar ik vond hem echt niet aantrekkelijk. Als ik niets voel, probeer ik dat altijd eerlijk te zeggen.”

Niet het standaardplaatje

“Ik ben aangewezen op online, in het dagelijks leven ontmoet ik geen mannen. Ik kom weleens in de kroeg, maar daar gebeurt het niet. Ik kan van mezelf zeggen dat ik geen onaantrekkelijke vrouw ben, maar ik pas niet in het standaardplaatje waar mannen als eerste op afstappen. Ik ben half Nederlands, half Aziatisch. Ook van exen heb ik weleens gehoord: ‘Ik wist niet dat ik ook op Aziatisch viel.’ Dat is niet leuk om te horen, maar zelf val ik ook op lange, witte mannen, die gevoelig zijn en makkelijk over hun gevoelens kunnen praten. Ik woon in de Randstad, het aanbod is er groot, de apps zijn vluchtig.”

Te kritisch

“Als een klein dingetje je niet bevalt, swipe je door en heb je morgen weer een nieuwe date. Ik vrees dat ik onbewust ook zo ben geworden. Als iemand een lelijke trui aanheeft, swipe ik ’m weg, terwijl zoiets onbenulligs als een trui er natuurlijk niet toe zou moeten doen. In mijn telefoon heb ik duizenden mannen die ik kan checken binnen handbereik, daardoor word ik kritisch. Misschien te kritisch.”

Dit portret is onderdeel van een reeks, de andere interviews lees je in Flair 49-2022.

Milou DeelenYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden