PREMIUM
Saïda (30) maakt scheiding binnen islam bespreekbaar: ‘Er werd een haataccount over me aangemaakt’
Voor je mening uitkomen wordt meestal gewaardeerd, maar kan heftige gevolgen hebben. Fleur, Fiona en Saïda kwamen online op voor waar ze in geloven en kregen bakken met haatberichten over zich heen. Dit is het verhaal van Saïda. Zij maakt scheiding voor Marokkaanse vrouwen bespreekbaar.
“Vanuit de islam als religie is scheiden toegestaan, maar vanuit de Marokkaanse cultuur is het helaas nog een groot taboe.” Daar wilde Saïda iets mee.
Geen maagd meer
Ik merkte dat veel vrouwen zoals ik, moslima’s die uit een scheiding kwamen, niet meer in de liefde geloofden of dingen dachten als: wie gaat er nu nog met mij trouwen? Omdat ze bijvoorbeeld geen maagd meer waren en de scheiding hen een minderwaardigheidsgevoel gaf.
Taboe bespreekbaar maken
Daarom wilde ik graag de boodschap verspreiden dat, al is het wel de allerlaatste optie, het altijd beter is in vrede uit elkaar te gaan dan wrok te koesteren. Met die boodschap ben ik drie jaar geleden, na mijn tweede scheiding, op Instagram begonnen. Ik sprak vrouwen toe dat ze wel wat waard zijn en dat dit juist iets is wat de islam ons bevestigt. Daar kwam veel commentaar op, vooral van mannen: ik zou vrouwen zogenaamd aansporen om te gaan scheiden. Ik had me er wel op voorbereid dat er een aantal mannen zou reageren en gelukkig kun je mensen blokkeren. Maar afgelopen juni liep het helemaal uit de hand.
Enorme lading haat
Ik geef een cursus die ik DUAA-training noem (Did U Ask Allah), waarbij je niet het universum aanroept, maar Allah. En elke keer als ik die cursus geef, krijg ik een lading haat over me heen. Ik zou op geld uit zijn, een hypocriet zijn en in de hel terechtkomen. Ik was weer druk aan het blokkeren, maar deze keer hield het maar niet op. Er werd zelfs een speciaal haat-account aangemaakt dat de hele dag negatieve berichten over mij verspreidde, zoals dat ik mensen belazer en beloof dat hun dromen uitkomen, enkel zodat ze gaan betalen. Er werd heel veel over me gelogen: dat ik mensen op een dwaalspoor breng, dat het als moslim gevaarlijk is om mij te volgen.
Soraya werd verstoten uit Jehova's getuigen omdat ze lesbisch is
Online zwartgemaakt
Als ondernemer, maar ook als mens, is het niet prettig als je online wordt zwartgemaakt. Vanwege alle laster durfden mensen mij niet meer te volgen en wilden ze niet meer met me geassocieerd worden. Het gevolg was dat ik ontvolgd ben door ruim tweeduizend mensen. Zelfs vriendinnen ontvolgden me, dat was echt een klap. Het was voor het eerst dat het me zo raakte. Vooral omdat mensen die mij echt kennen en die ik geholpen had, aangaven dat ze mijn stories niet meer durfden te bekijken en betwijfelden of ik ze misschien toch niet op een dwaalspoor zou brengen.
Medelijden
Ik heb een soort medelijden met de mensen die kwaad over me spreken, daarom gaf ik in het begin nog weleens een reactie, maar ik ben erachter gekomen dat je dan eigenlijk aan het praten bent tegen iemand die met zijn vingers in zijn oren staat. Alles wat ik zeg, wordt toch verdraaid. De moslimgemeenschap kent enkele zeer gevoelige elementen. Gelukkig zijn de meeste mensen niet zo, maar er is altijd wel iets wat de kortzichtige horde triggert.
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er inmiddels aan gewend ben. Ik organiseer events en cursussen en elke keer als ik mijn training aanbied, moet ik mezelf mentaal oppeppen. Ik doe dit om mensen te helpen. De mensen die wel van het goede uitgaan en mee willen groeien, blijven mij altijd steunen. Zij zijn de mensen voor wie ik het doe.”
Deze Real Life staat in Flair 46-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.