Renske Leijten Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Renske LeijtenBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Renske Leijten (43): ‘Ik heb me vaak afgevraagd hoe het heeft kunnen gebeuren, zo onder onze neus’

Renske Leijten (43) is politica en SP-Kamerlid. Ze speelde een sleutelrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal.

“De toeslagenaffaire is een van de grootste schandalen uit de Nederlandse politiek. De regering stapte op, maar het probleem was niet voorbij. Sommige slachtoffers kregen compensatie, maar na tien jaar schuldsanering kun je je leven niet zomaar weer oppakken. Mensen hebben hun opleiding niet kunnen afronden, geen carrière kunnen maken.”

Toeslagenaffaire

“Van tevoren wist ik niet dat we met zo’n groot schandaal te maken hadden. Ik merkte een fout op, bedacht dat we een meldpunt moesten maken om te kijken of er toevallig meer mensen door een fout in de schulden zaten. Ik wilde de onderste steen boven halen. Het bleken tienduizenden gedupeerden. In sommige gevallen liep de schuld op tot tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Sommigen verloren hierdoor hun baan of huis, kregen te maken met uithuisplaatsing van kinderen en/of psychische problemen.

Er kwamen zulke gruwelijke verhalen binnen dat ik het toeslagenschandaal nooit meer heb kunnen loslaten. Ik sprak een alleenstaande moeder van drie kinderen die 25.000 euro moest terugbetalen. Ga er maar aan staan. En niemand in haar omgeving wist van haar schuld omdat ze zich zo schaamde.

Ik zit in WhatsApp-groepen en heb veel contact. Als er paniek is, bellen ze me. Dat mag altijd. Ik ben bereid te helpen. Daarnaast vind ik het belangrijk om slachtoffers samen te brengen. Hierdoor ontstaan mooie initiatieven. Voor kerst werd met een crowdfunding zestigduizend euro opgehaald voor kleine cadeaus voor alle mensen die hun kinderen niks kunnen geven. Ik ben blij dat ik zo een steentje kan bijdragen. Dat ik deze mensen een stem kan geven.

Ik hoop dat we een beleid creëren waarin zo’n fout niet nog eens gemaakt kan worden. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het heeft kunnen gebeuren, zo onder onze neus. Het heeft zo veel mensen geraakt en we hebben het niet gezien.”

Roosmarijn (26) maakte docu tegen anti-Aziatisch racisme

‘Aziatenhaat is erg onderbelicht’

Haags energielek

“Ik voel me een volksvertegenwoordiger. Alles wat ik doe, doe ik niet namens mezelf maar namens anderen. Daar krijg ik energie van. Niet van in Den Haag zijn, daar is een energielek. Maar openbare avonden organiseren, mensen spreken, actievoeren. Ik heb een drukke baan, zou bijna mijn eigen hobby’s vergeten en moet bewust tijd vrijmaken voor mijn man, kinderen en hardlopen. Maar geven geeft voldoening. En iedereen kan iets doen.

Als mensen zeggen dat ze in de shit zitten, hulp nodig hebben, oordeel dan niet, maar luister. Een kind van een gedupeerde werd gepest omdat hij ‘stonk’. Hij kon minder douchen, droeg geen nieuwe kleren. Op verjaardagsfeestjes kon hij er nooit bij zijn. Als ouders moet je zulke dingen in de gaten houden. Geef een seintje aan de school of schrijf de politiek aan. Stuur een mail naar je favoriete kamerlid als je een probleem gesignaleerd hebt en vindt dat wij dat moeten oplossen. Het belangrijkste is dat wij dingen horen. Want zolang wij het niet horen, kunnen we het niet oplossen.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden