pauline gebruikt coke Beeld Getty Images
pauline gebruikt cokeBeeld Getty Images

PREMIUM

Pauline (38) was verslaafd aan coke: ‘Ik wil niet kapot, ik wil leven’

Pauline (38) was een jaar lang verslaafd aan cocaïne en wist dat voor iedereen verborgen te houden. Ze snoof dagelijks en ging over al haar grenzen heen – tot ze instortte.

“De eerste keer dat ik cocaïne snoof, kan ik me niet meer herinneren. Ik moet toen een jaar of twintig zijn geweest. Ik leidde een wild leven, had een vriendje dat dj was. Ik was overal te vinden waar hij draaide, slikte pillen en als we na zijn optredens nog gingen nafeesten, werden er vaak lijntjes neergelegd. Ik snoof af en toe mee, al vond ik er toen niet veel aan. Ik had net zo lief een sterke bak koffie. Maar het hoorde erbij, het was stoer.

Toen het uitging met dit vriendje was ik zó verdrietig, dat ik weer een tijd bij mijn ouders ben gaan wonen. Daar kwam ik tot mezelf, pikte mijn studie op en toen ik een nieuwe liefde vond, dacht ik nooit meer aan hele nachten doorhalen of partydrugs.”

Relatie opgebroken

“Na mijn afstuderen vond ik een goede baan. Mijn vriend en ik hadden geen kinderwens en genoten samen van het leven. Ik klom op tot manager bij een succesvol bedrijf en verdiende, net als mijn vriend, bakken met geld. Daar kochten we een prachtig huis van en we reisden veel. Maar dat harde werken heeft onze relatie opgebroken.

In de laatste jaren die we samen waren, deelden we nog maar weinig. Dat hij iemand anders vond, was dan ook geen verrassing. Toch deed het pijn, ook omdat zij veel jonger was dan ik. Ik was 36 en voelde me wanhopig. Ik had mijn vriend kunnen uitkopen, maar in mijn eentje, in dat veel te grote huis, vroeg ik me af wat ik buiten materiële zaken nu eigenlijk had bereikt.

Als ik in de spiegel keek, zag ik alleen maar rimpels. Als ik aan mijn vriendinnen dacht, voelde ik me buitengesloten. Zij hadden allemaal kinderen, ik was altijd degene geweest die haar vrijheid koesterde. Die ervoer ik nu als leegte. Wat voelde ik me mislukt.”

Pakje coke

“Toen kwam Jos in mijn leven. Ik wíst dat hij fout was, maar juist daarom vond ik hem aantrekkelijk. Ik deed zelfdestructieve dingen, zoals te lang werken, weinig slapen, veel drinken en slecht eten. Jos paste in dat plaatje. De seks was ruw en weinig liefdevol. Toch bleef ik hem opzoeken.

Op een avond haalde hij een pakje coke tevoorschijn. Ik wilde geen spelbreker zijn en boog me voorover, toen hij zonder iets te vragen een stevige lijn voor me neerlegde. Dit keer voelde ik wel effect. En hoe! Het was alsof de donkere mist waarin ik al tijden zat plotsklaps verdween. Ik voelde me bruisen van energie, kon eindelijk weer eens schaterlachen. We hadden een fantastische avond, waarbij we het hele pakje leeg snoven.

Na nog vijf van dit soort avonden keek ik stiekem in Jos’ telefoon. Om het nummer van Stefan op te zoeken, de naam die hij genoemd had toen hij het over zijn cokedealer had. Het overweldigende, ijzersterke gevoel dat ik met Jos had, wilde ik ook zónder hem beleven.

De avond erna belde ik naar het nummer dat ik gevonden had. Binnen een uur had ik een gram cocaïne. Ik legde een lijntje, in mijn eentje, bij een glas wijn. Daarna voelde ik me voor het eerst sinds het vertrek van mijn ex weer thuis in mijn eigen huis. Ik danste op luide muziek. Ik zong en lachte. Toen schoof ik achter de computer om nog wat werk af te maken, dat ging als een trein.”

Een seksfilmpje van Zuellen (25) verscheen online

‘Ik werd vaak thuis gebeld en voor hoer uitgescholden’

Steeds een beetje meer

“Dit was het begin van mijn verslaving, waarvan niemand iets wist. Niemand zou het ook van me verwachten. In de ogen van anderen ben ik succesvol, sterk, onafhankelijk en verstandig. Ze weten niet dat mijn leven ruim een jaar lang draaide om cocaïne.

In het begin gebruikte ik alleen maar thuis. ’s Avonds, een paar keer per week. Ik zag het als verwennerijtje. Veel beter dan een ontmoeting met Jos, met wie ik het contact verbrak. Ik vond dat ik die cocaïneavondjes had verdiend, na alles wat ik had meegemaakt.

Ik kon me er overdag al op verheugen. Dan werkte ik extra hard, om vroeg naar huis te kunnen. Daar sloot ik de gordijnen, zette mijn mobiel op stil en kroop in mijn eigen wereld, waarin ik me goed voelde en weer plezier had. Het katerige gevoel de volgende ochtend nam ik op de koop toe.

Tot ik een keer besloot om dat duffe gevoel weg te snuiven. Een beetje maar, ik moest immers fit een vergadering leiden. Nou, dat deed ik, vlotter dan ooit. Vanaf toen was het echt mis. Ik gebruikte vrijwel dagelijks, in uiteenlopende situaties. Ik werkte harder dan ooit en sliep bijna niet meer. Ik ging ver over mijn grenzen heen, maar had dat niet in de gaten. Ik voelde mijn grenzen niet meer, zoals ik sowieso bijna niets meer voelde.”

Volledig ingestort

“Tot ik op een dag volledig instortte. Ik kon alleen nog maar huilen, had nul energie. Ik meldde me ziek en lag een week uitgeput in bed. Ik realiseerde me dat als ik zo zou doorgaan er niets van me zou overblijven.

Ik ben opnieuw naar mijn ouders gegaan, zij zijn nog altijd mijn veilige haven. Ik zei dat ik overspannen was en rust nodig had, wat overigens niet eens een leugen was. Ik deed dit om mezelf te behoeden voor een terugval, maar gek genoeg heb ik nooit meer de aanvechting gehad om nog eens te bellen voor coke. Ik wist dat het erop of eronder was en besefte: ik wil niet kapot, ik wil leven.

De afgelopen twee jaar heb ik hard aan mijn gezondheid gewerkt. Drinken doe ik niet meer, ik sport veel, eet gezond. Ik heb een baan gezocht die minder van mij vergt en heb dat veel te grote huis verkocht. Ik woon nu in een gezellig appartement waarin ik veel gelukkiger ben.

Ik ben nog altijd blij dat het zo goed is afgelopen en dat niemand heeft geweten hoe diep ik ben gevallen. Achteraf schaam ik me er ontzettend voor. Ik had moeten weten dat cocaïne geen ‘verwennerijtje’ is maar levensgevaarlijk spul. Het lijkt even lekker, maar het neemt je vroeg of laat altijd te grazen.”

Lydia van der WeideGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden