Nydia en Marie Lotte Beeld Yara Brouwer, Dorian Jurne
Nydia en Marie LotteBeeld Yara Brouwer, Dorian Jurne

Nydia (34) en Marie Lotte (35) van Damn, honey: ‘Je ziet in de media weinig mensen die níét aan het schoonheidsideaal voldoen’

Nydia van Voorthuizen (34) en Marie Lotte Hagen (35) van Damn, honey kozen ervoor de alternatieve LINDA.-borstencover te maken, om een diverser beeld te laten zien.

Nydia: “Wij zagen die cover waarop een groep vrouwen met blote borsten stond afgebeeld. En we hadden meteen het gevoel dat die cover veel diverser en inclusiever had gekund. Samen met andere enthousiastelingen uit de feministische wereld, platform FMNST en fotograaf Mona van den Berg, sloegen we de handen ineen en besloten we een alternatieve foto te maken.”

Meer herkenning

Marie Lotte: “Veel mensen waren direct enthousiast, sommigen moesten er even over nadenken. Logisch natuurlijk, je vraagt iemand wel om met ontbloot bovenlijf te poseren. En sommigen zijn juist onzeker omdat ze niet voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Aan de andere kant zal dat ideaalplaatje nooit veranderen als we niet ook een andere groep laten zien in de media.”

Nydia: “Het gaat erom dat mensen zich ergens in kunnen herkennen. En dat was met de originele cover totaal niet zo. Dat had echt veel beter gekund. Zeker als we zien in hoe weinig tijd en met hoe weinig budget wij het hebben gedaan. Hun tegenargument is misschien dat zij graag mensen op hun cover wilden die een bepaalde mate van beroemdheid hebben en dat dat bij ons niet zo is. Maar wij vinden juist: de mensen die op die manier bekend zijn, voldoen ook aan het plaatje van het heersende schoonheidsideaal.

Je ziet in de media niet veel mensen die níét aan dat ideaal voldoen. Dit beeld hadden ze kunnen doorbreken, maar dat hebben ze helaas niet gedaan. Zij hebben die verantwoordelijkheid en die macht. En kunnen juist ook anderen de kans geven bekender te worden. Natuurlijk kun je niet alle groepen bedienen, maar dit was wel heel summier. Waar zijn de mensen die een rolstoel gebruiken, mensen met littekens? Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Titel andere real life

‘quote’ + link

Je bent goed zoals je bent

Marie Lotte: “Op onze cover staat bijvoorbeeld Lotte van Eijk, een vrij bekende influencer die megaveel volgers heeft op Instagram. Zij had ook prima op de LINDA.-cover gekund. Je moet gewoon iets doen om de vijver waaruit je vist te vergroten. Wij weten hoe het is. We maken zelf een bundel met seksverhalen en willen daarin ook zo’n divers mogelijke groep mensen aan het woord laten. We geven de kans aan schrijvers die al eens iets hebben gepubliceerd, maar ook aan nieuw talent. En als we niet het gevoel hebben dat het boek divers genoeg is, komt het er gewoon nog niet.”

Nydia: “We vinden onze foto heel mooi geworden, maar hij had misschien met meer tijd en meer budget nog wel mooier en diverser kunnen worden. Sommige mensen kregen er tranen van in hun ogen, omdat ze zich erin herkenden. Onze missie is te laten zien dat je goed genoeg bent zoals je bent. Als we met deze cover dat zaadje hebben kunnen planten, zijn we tevreden.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen van 2022 lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioYara Brouwer, Dorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden