Ivana Smit  Beeld Flair
Ivana SmitBeeld Flair

Nicolette (23) verloor haar beste vriendin Ivana Smit: ‘Zelfmoord? Daar klopte niks van’

Ruim vijf jaar geleden ‘viel’ model Ivana Smit van een balkon in Maleisië. Het onderzoek naar haar dood loopt nog steeds, haar beste vriendin Nicolette (23) hoopt dat de waarheid boven water komt.

“Alles ging juist zo goed, dan ga je toch niet bij andere mensen thuis naakt van een balkon springen?”

The life of the party

“De laatste keer dat ik Ivana zag, logeerde ze bij me in Amsterdam. Ze kwam niet vaak naar Nederland omdat ze als model in Maleisië werkte. Daarom waren de keren dat we elkaar zagen extra speciaal. Ze wilde graag naar een concert van Kygo in de Ziggo Dome. Ik ben eigenlijk geen fan, maar ik zei: ‘Als we samengaan, maken we er vast een feestje van.’ Het werd een topavond.

We zijn daarna uitgegaan en kwamen pas in de vroege uurtjes thuis. We hebben die avond wat afgelachen. Als ik eraan terugdenk, vind ik het een mooie herinnering aan Ivana en aan hoe ze was. ‘The life of the party’ noemde ik haar altijd. Ik had alleen verwacht nog veel meer van dat soort avonden met haar te kunnen delen.

Ivana en ik leerden elkaar kennen toen we acht jaar waren, op een barbecue voor Nederlanders die in Maleisië woonden. We kwamen erachter dat we veel gemeen hadden. Zo woonden we allebei tijdelijk in Maleisië omdat onze families het belangrijk vonden dat we van zowel onze Nederlandse als Indonesische kant de cultuur leerden kennen.

Zusje of beste vriendin?

Toen we daarna bij elkaar op school kwamen, deden we alles samen, op school en daarbuiten. Ik kon met niemand zo lachen als met Ivana. Haar lach was aanstekelijk. Ze was zo vol leven en zag overal het positieve van in. Ik was juist wat meer terughoudend, dus we vulden elkaar mooi aan. Omdat we door onze Nederlandse genen langer waren dan onze leeftijdsgenoten, kregen we vaak de vraag of we zusjes waren. En of we model wilden worden.

Dat laatste vond Ivana wel wat. We hebben op ons dertiende daarom samen een model academy gedaan. Hier leerden we alles, van hoe je moet lopen op de runway tot poseren voor de camera. Voor mij smaakte het niet echt naar meer, maar Ivana had haar passie gevonden. Ze wilde niets liever dan topmodel worden en oefende zich suf met poseren. Dan sleepte ze me mee naar de speeltuin en was ik haar fotograaf en maakte allemaal foto’s van haar.

Stevige basis

“Op mijn veertiende verhuisde ik met mijn familie terug naar Nederland. Het ging minder goed met mijn oma die nog in Nederland woonde, mijn ouders wilden bij haar in de buurt zijn om voor haar te kunnen zorgen. Natuurlijk ging ik Ivana missen, maar we beloofden elkaar dat we onze vriendschap niet zouden laten verwateren.

We waren gewend om op en neer te vliegen naar Nederland om familie te bezoeken, dus het voelde niet alsof we elkaar niet meer zouden zien. Ivana kwam inderdaad regelmatig naar Nederland en logeerde dan bij ons. Tussen de trips door spraken we elkaar via Facetime en social media. We waren eigenlijk altijd op de hoogte van elkaars leven. We waren beste vriendinnen, de basis was zo goed waardoor de afstand onze vriendschap niet minder waardevol maakte...”

Wil je het hele verhaal lezen? De rest van deze Real Life staat in Flair 16 2023, nu te bestellen zónder bezorgkosten en mét 25% korting. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden