Nancy  Beeld Flair
NancyBeeld Flair

PREMIUM

Nancy (40) verloor haar man door zelfdoding: ‘Ik denk echt dat hij het uit liefde heeft gedaan’

Een paar maanden na hun huwelijk verloor Nancy (40) man door zelfdoding. Hij liet haar en twee dochters achter. “Frank zei ooit: ‘Ik zou mijn leven voor je geven’ en ik denk ergens dat hij dat heeft gedaan. Hij gaf zijn leven zodat ik weer kon gaan leven. Zodat er weer lucht kwam.”

The day we met

“Ik leerde Frank kennen toen ik bij mijn vriendin Gabrielle was om haar huis schoon te maken. Ik was net begonnen met schoonmaken en alleen in huis toen de bel ging. Daar stond hij: Frank, de zwager van mijn vriendin. ‘Hé!’ zei hij verrast toen hij mij zag, in plaats van Gabrielle. Ik reageerde hetzelfde: ‘Hé!’ We moesten allebei lachen. Die is leuk, dacht ik. Blijkbaar dacht hij hetzelfde.

Gabrielle belde me diezelfde avond nog op om te vertellen dat hij had gezegd: ‘Wat een leuke schoonmaakster heb jij.’ Ze moest me vragen of ik een keer met hem op date wilde. Dat wilde ik wel. Niet lang daarna kwam Frank me halen in zijn antieke Opel Corsa. Tot dat moment had ik altijd vriendjes gehad met nogal dure auto’s, dit was wel even wat anders.

Ik plaagde hem een beetje: ‘Volgens mij heb je gladde banden,’ zei ik. Hij wilde meteen laten zien dat het wel meeviel, waardoor we bijna uit de bocht vlogen op de rotonde. Onze date vloog voorbij. Frank was ontzettend grappig, had zelfspot en kon mensen waanzinnig goed imiteren, ik had letterlijk buikpijn van het lachen.

Die avond bleef hij slapen, maar er gebeurde nog niets. Hij waagde wel een poging, maar ik weerde hem af. Ik merkte dat hij verliefd was, maar hoe leuk ik hem ook vond, ik had toch nog wat reserves en wilde nog even de kat uit de boom kijken.

De veelzeggende droom

‘s Ochtends ging hij weg en daarna liet ik een tijdje niets horen, tot ik een week of twee later een droom kreeg. Die ging over hem en dat ik heel veel van hem zou gaan houden. Verbaasd werd ik wakker en zonder erover na te denken, belde ik hem meteen. ‘Hé, we zouden nog iets afspreken, toch?’

Diezelfde vrijdag kwam hij me ophalen met de motor. Toen ik hem voor de deur zag, sloeg de bliksem in. Ik kroop bij hem achterop en vanaf dat moment heb ik hem nooit meer losgelaten. Alles klopte. We ontmoetten elkaar in september, zijn in februari gaan samenwonen en in mei was ik zwanger van onze dochter Anne.

Frank was dolblij toen hij vader werd. Anne was echt zijn oogappeltje, ze waren tweer handen op een buik. Maar toen ik twee jaar later zwanger werd van Floor, veranderde alles.

‘Alsof hij niet echt van deze aarde was’

Frank lag steeds vaker op bed, was niet betrokken bij het gezin. Zo kende ik hem helemaal niet. Ik wist ondertussen wel dat hij depressieve periodes had gehad, ver voordat we elkaar leerden kennen. Hij had dat ooit verteld, maar sprak daar nooit veel over.

Waar we vroeger leuke dingen deden in de weekenden, bleef Frank nu altijd op bed liggen, hij was afwezig en down. Ik was zwanger en had al een klein kind, dus ik had niet veel tijd om erbij stil te staan, en Anne was gelukkig nog te klein om er echt iets van te merken.

Mijn schoonmoeder paste in die periode veel op, met haar had ik het er weleens over. Ze zei dat Frank dit soort episodes al van kinds af aan had. ‘Hij was altijd anders dan andere kinderen. Alsof hij niet echt van deze aarde was,’ zei ze.”

De rest van deze Real Life staat in Flair 15-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Vivienne GroenewoudFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden