Merel Beeld Yara Brouwer
MerelBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Merel (28) over single zijn: ‘Stoppen met datingapps is lastig. Wat als ik hem dan nét misloop?’

Merel (28) is sinds negen jaar vrijgezel en meer dan honderd dates verder.

“Ik ben sinds 2013 vrijgezel en heb sindsdien gretig gebruikgemaakt van vrijwel elke datingapp. Ik heb ze allemaal uitgespeeld. Heel veel dates later heb ik nog steeds geen echte match gevonden. Bij vlagen vind ik het kut dat ik geen maatje heb met wie ik alles kan delen.”

Daten op een laag pitje

“Ik ben niet op zoek naar de ware voor de komende vijftig jaar, maar wel naar iemand met wie ik ’s avonds kan knuffelen, een schouder om op te huilen. Ik vind mijn leven heel leuk, heb vrienden en familie, maar mis wel een bepaald soort intimiteit. Vaak vertel ik grappend over mijn dateleven aan vriendinnen: ik kom altijd aan met dates die weer geen succes zijn. Inmiddels staat mijn datingleven op een laag pitje. Gemiddeld date ik één keer in de maand, maar het verschilt, er zijn ook momenten dat het wekelijks is. Het hangt ervan af of ik leuk contact heb met iemand.

Vaak betalen mannen op een eerste date. Ik vind het dan wel zo eerlijk om de drankjes te betalen op de tweede date, maar meestal komt het daar niet van. Jammer, maar stiekem wel goed voor m’n portemonnee.”

Nog altijd last van zenuwen

“Overigens is het niet zo dat hoe vaker ik date, hoe minder de zenuwen worden. Ik vind het juist spannend, omdat ik hoop dat de date potentie heeft. Als ie dan tegenvalt, baal ik en denk ik: ik had 101 andere dingen kunnen doen met mijn tijd. Mensen zeggen weleens: ‘Je hebt niets te verliezen.’ Maar als je ruim negen jaar continu op dates gaat die op niets uitlopen, vraag ik me wel eens af of het zin heeft. Er zijn periodes waarin ik geen zin heb om te daten, dan initieer ik niets, maar de datingapps verlaten, is lastig. Omdat ik dan denk: wat als ik diegene nét misloop?”

Interessant genoeg

“Inmiddels heb ik veel eerste dates gehad, en soms een tweede, soms een derde, maar de meeste mannen haken af na de tweede keer. Dan zeggen ze dat ze geen tijd hebben of dat ze me toch niet interessant genoeg vonden. Ik verbaas me er soms over hoe bot en respectloos ze dat overbrengen. Tuurlijk vraag ik me weleens af waar het aan ligt. Kies ik de verkeerde mannen, is er iets mis met mij? Daar probeer ik niet te veel over na te denken. Ik denk dat veel mannen datingapps als iets vrijblijvends zien. Zelf ben ik ook best kritisch – als iemand niet goed op een foto staat, wijs ik ’m af.

Terwijl iemand misschien heel leuk is, maar gewoon niet fotogeniek. Het nadeel aan apps is dat je iemand aan de hand van foto’s beoordeelt en dat er oneindig veel keuze is. Er is altijd wel iemand knapper, leuker of slimmer. Toch ben ik blij dat er apps zijn, omdat ik niet goed ben in flirten. Als ik op een feestje of festival sta, durf ik niet op iemand af te stappen. Ik ben bang voor afwijzing en dat vind ik face to face erger dan online.”

Deborah (36) is de tel kwijt wat dates betreft

‘Rond mijn ovulatie wordt mijn swipegedrag altijd wilder’

Singles uit het verdomhoekje halen

“Over dit onderwerp mag meer gepraat worden, ik wil graag de singles uit het verdomhoekje halen. Ik begon afgelopen jaar bij Flair als redacteur. Veel columnisten schreven toen over moeder-zijn, hun relaties, kinderen, een huis – het perfecte plaatje. Ik dacht: dat heb ik allemaal niet. Ik vond het leuk om een ander geluid te laten horen en schrijf nu columns voor flair.nl. Ik hoop dat ik single vrouwen kan helpen met deze herkenbare verhalen of dat ik ze in elk geval kan laten lachen.”

Dit portret is deel van een reeks, de andere interviews lees je in Flair 49-2022.

Milou DeelenYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden