Mawahib Beeld Flair
MawahibBeeld Flair

PREMIUM

Mawahib (33) vluchtte met haar kinderen naar Nederland: ‘Ze waren doodsbang’

Mawahib Suliman (33, verpleegkundige) vluchtte met haar drie kinderen uit Sudan.

“Mijn man was politiek activist. Op een dag werd hij opgepakt en in de gevangenis gegooid. Daarna heb ik niets meer van hem gehoord, ik wist niet waar hij was en er was geen contact mogelijk. Ik was elke dag bang dat ik hem nooit meer levend terug zou zien.”

Geen andere keuze

“Voor mij en mijn kinderen – mijn jongste was twee, de andere waren drie en vijf – was het ook niet veilig. Er woedt sinds 2003 oorlog in Darfur waar wij woonden, er waren elke dag bombardementen. En omdat we uit een niet-Arabisch gebied kwamen, waren we ‘de vijand’.

Toen ik besloot te vluchten, stond ik met mijn rug tegen de muur. Ik had geen andere keus. De kans dat we de barre tocht met een rubberboot over zee en de smokkeltocht daarna zouden overleven, was misschien maar dertig procent. Maar toch deed ik het. Met mijn huilende, doodsbange kinderen aan de hand begon ik aan deze nachtmerrie. Via Libië naar Italië en uiteindelijk naar Nederland. De smokkelaars gaf ik mijn gouden oorbellen en mijn trouwring. Dat was alles wat ik nog bezat.”

Nederland

“Toen we uiteindelijk in een asielzoekerscentrum in Nederland kwamen, hadden we alleen de kleding die we droegen. We moesten helemaal opnieuw beginnen in dat vreemde, koude land, waarvan ik niets meer wist dan dat ze er kaas aten en dat er tulpen groeiden. Ik sprak de taal niet, kende niemand en ik wist niks. Ik voelde me heel erg alleen.

Ik ben ongelooflijk goed opgevangen door de Nederlanders. Met open armen, echt. In de vijf azc’s door het hele land, door mensen die ik leerde kennen via de taallessen en de stichting Buddy to Buddy die me koppelde aan anderen, zodat ik wegwijs werd gemaakt. Ik deed ongelooflijk mijn best om de taal te leren en zo makkelijker te integreren. Het was moeilijk, maar het is me gelukt. Ik heb ook flink wat Nederlandse vrienden kunnen maken. Ze voelen als mijn nieuwe familie, want mijn eigen familie heb ik in Sudan moeten achterlaten.”

Mirjam over haar man, militair Marco Kroon

‘Zijn boek heb ik nooit willen lezen. Te pijnlijk’

Onze toekomst hier

“Toen ik twee jaar terug hoorde dat mijn man nog in leven was en hij naar Nederland kon komen met behulp van verschillende instanties, was ik zo blij dat de tranen over mijn wangen stroomden. Net zoals toen ik hem op Schiphol na al die tijd eindelijk weer tegen me aan kon drukken en ik zag hoe mijn kinderen hem knuffelden.

In Sudan had ik het gevoel dat wij er niet bij hoorden. Dat gevoel heb ik hier niet. Hier heb ik vrijheid en voel ik me veilig omdat ik mezelf kan zijn. Daar had ik het gevoel dat er elk moment iemand kon binnen­dringen en ons mee kon nemen, zoals dat ook bij mijn man is gebeurd. Mijn kinderen hebben alles gezien en herinneren zich dat nog steeds, het was verschrikkelijk.

Ik ben heel dankbaar dat ik zo welkom ben in Nederland. Mijn kinderen doen het goed, de oudste zit op de havo. Ze hebben zich de taal heel snel eigen gemaakt. Ze hebben veel meegemaakt, maar hier kunnen ze kind zijn. Hun toekomst ligt hier. Ook ik heb mijn plek hier gevonden. Ik heb het gevoel dat ik thuis ben. Ik heb een leuke baan in de zorg, in een verpleeghuis. Ik vind het bijzonder dat ik iets voor een ander mens kan betekenen. Dat ik iets terug kan doen voor alle hulp die ik zelf heb mogen ontvangen.”

Dit verhaal staat in het Flair Zelfreflectie Doeboek. Je kunt deze hier bestellen. https://www.lossebladen.nl/tijdschriften/flair

Merel BronsFlair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden