Yara Brouwer Beeld Dorian Jurne
Yara BrouwerBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Latifa (21) heeft albinisme: ‘Ondanks mijn witte huid heb ik me altijd Afrikaans gevoeld’

Latifa (21) is model en speelde de hoofdrol in de film White berry. Ze wil andere mensen met albinisme inspireren zichzelf te zijn.

“Albinisme zit in mijn familie. Het gaat twee generaties terug, dus mijn ouders keken er niet helemaal van op dat ik met een witte huid werd geboren.

Minder zon

Ik kom uit Congo en in de streek waar ik mijn eerste levensjaar heb gewoond, zie je wel meer mensen met albinisme. Mijn ouders zijn met mij en mijn broer naar Nederland vertrokken vanwege de burgeroorlog én omdat het in Nederland voor mij, met minder zon, beter zou zijn.

Onzeker

Ondanks mijn witte huid heb ik me altijd Afrikaans gevoeld. Dat ik niet wist waar ik me moest plaatsen, wie of wat ik nou echt was, heeft me wel onzeker gemaakt. Mensen kijken ook altijd naar me. Veel gepest ben ik niet, alleen door twee jongens bij mij in de straat. Zij riepen nare dingen over mijn uiterlijk en maakten me bang. ‘Albino’ noemden ze me bijvoorbeeld. Als dat met de verkeerde intenties geroepen wordt, vind ik het geen fraai woord. Het was heel intimiderend.

Schaduw

Ik heb slechte ogen, maar in vergelijking met anderen met albinisme, valt het bij mij mee. Vooral met lezen heb ik last, ik moet me heel goed kunnen concentreren en lezen maakt me moe. Voor de zon moet ik echt erg uitkijken. Tot 23 graden hoef ik me in de stad niet extra in te smeren, maar als het warmer wordt, doe ik dat wel. Als ik een dag naar het strand ga, zorg ik dat ik in de schaduw kan zitten en smeer ik me extra goed in.

Diversiteit in beauty

Op m’n achttiende werd ik via Instagram gevraagd voor een fotoshoot over diversiteit in beauty. Zo kwam ik bij mijn huidige modellenbureau terecht: een bureau dat inzet op verschillende soorten schoonheid. Bij toeval ben ik de acteerwereld in gerold. Ik kwam in contact met een regisseur die bezig was met een film over een meisje met albinisme. Dat ik de hoofdrol in White berry kreeg, had ik niet verwacht, maar ik vond het een heel toffe ervaring. De film is deels gebaseerd op mijn eigen ervaringen, waardoor het soms best emotioneel was om bepaalde scènes te spelen – de scène waarin de hoofdrolspeelster een foto ziet met haar nieuwe, donkere vriendinnen, bijvoorbeeld. Ze vindt dat zij er niet zo mooi op staat.

Theaterschool

Het is inmiddels mijn toekomstdroom om in nog meer films te spelen. Ik heb auditie gedaan bij de theaterschool en hoop dat ik word aangenomen. Het mooiste zou zijn als ik, ook in mijn modellenwerk, voor alles gevraagd word en niet alleen omdat ik albinisme heb. Wij horen er ook bij. Wij kunnen ook normale glamourshoots doen, om maar eens iets te noemen.

Merel (33) raakte zwanger tijdens een affaire

‘Van wíé was ik zwanger?’

Zelfverzekerd

Toen ik nog jong was, had ik graag een donkere huid gehad en had ik er graag net zo uitgezien als mijn moeder. Nu ben ik blij met wie ik ben. Wie ik ben, komt mede door mijn albinisme. Ik ben niet meer onzeker, ik hoor eigenlijk amper nog rotopmerkingen. Mijn moeder en vriendinnen merken nog weleens dat er naar me wordt gestaard, maar ik niet meer. Het stoort ze. Maar ik snap die mensen wel: ik zie er ook anders uit. Op social media ben ik zelfverzekerd, misschien dat mensen het daarom wel uit hun hoofd laten iets negatiefs te posten. Ik laat me zien, ik verberg me niet en laat me al helemaal niet door iemand tegenhouden. Dat zou niemand moeten doen. Iedereen heeft er recht op te doen wat hem of haar gelukkig maakt. Ik hoop daarin anderen een beetje te kunnen inspireren.”

Ook Xueli en Fareda hebben albinisme, hun interviews lees je in Flair 48-2022.

Hester ZitvastDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden