tvoh Beeld Brunopress
tvohBeeld Brunopress

Kirsten (32) deelde haar ervaring met grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice’

Nog vóór de BOOS-uitzending over het grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland vertelt oud-deelnemer Kirsten Berkx (32) bij talkshow Beau over haar ervaringen.

Grensoverschrijdend gedrag TVOH

“Het was een hectische week in januari. De aflevering van BOOS zou op donderdag worden uitgezonden, mij werd gevraagd of ik wilde aanschuiven bij Beau. In 2017 deed ik mee aan The voice, schopte het tot de liveshows en werd achtste. Ik had de BOOS-aflevering nog niet gezien en wist nog niet dat het zulk groot nieuws zou worden. Ik zou die avond praten over een opmerking die Jeroen (Rietbergen, red.) een keer maakte tijdens de repetities. Hij zei dat ik een ‘geil broekje’ aanhad. Ik schrok daarvan en vroeg me af waar hij het lef vandaan haalde om dit als veertiger tegen een meisje van 26 te zeggen.

Nu ben ik me ervan bewust dat sommige vrouwen veel ergere dingen hebben meegemaakt, maar we moeten ons realiseren dat door zo’n opmerking of ‘grapje’ uiteindelijk de grotere problemen ontstaan en mensen, vaak mannen, verder over de schreef gaan. We moeten het probleem bij de wortel aanpakken; seksueel grensoverschrijdend gedrag begint bij zo’n opmerking. Vaak verkapt, als ‘grap’. Ik heb me nooit een enorm slachtoffer gevoeld. Meer een soort strijder.”

Niks aangedikt

“Mensen vonden het overdreven dat ik bij Beau zat. Ze vonden dat ik me aanstelde, lachten me uit omdat ik huilde. Maar ik sta nog steeds achter wat ik heb gezegd. En dat ik heb gehuild. Ik heb geen woord gelogen, niks aangedikt. Ik ging er zitten voor mezelf en alle slachtoffers. Ik kreeg veel lof, maar het gaat mij niet om complimenten. Het gaat om de boodschap. Ik heb alle respect voor alle vrouwen die ook hun verhaal, maar dan anoniem, hebben gedeeld. Dat is net zo daadkrachtig.

Na de BOOS-aflevering is mijn DM ontploft. Op straat werd ik aangesproken, ik werd overspoeld met appjes. RTL Boulevard hing dagelijks aan de telefoon of ik wilde praten. De mediastorm was overweldigend. Overal zag ik mijn eigen hoofd; op internet, tv, in de krant. Ik was soms bang dat ik daardoor niet meer serieus genomen zou worden, dat we zouden vergeten waar het eigenlijk om gaat, namelijk de cultuur binnen The voice en alle slachtoffers.

Ik ben Tim Hofman en zijn team ontzettend dankbaar dat ze zich zo hebben vastgebeten in deze zaak. Dat ze het gesprek openden, naar vrouwen luisterden en hen de ruimte gaven om te praten. Daarna is de beerput opengebroken: Ajax, D66, De wereld draait door en vele zaken volgden, ook misstanden die we niet in de media zien. Het heeft iets in gang gezet. Dat ik daaraan een druppel kon bijdragen, vind ik fijn. Het is belangrijk om jezelf niet weg te cijferen. Het kan zijn dat je tegen een heilig huisje aanschopt. Maar doe dat in godsnaam, want blijkbaar is dat huisje dan toch niet zo heilig.”

De verhalen van de andere Flair-vrouwen lees je in Flair 51/52-2022.

Merel Brons en Kimberly PalmaccioBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden