Jeannette Beeld Iris Tempelaar
JeannetteBeeld Iris Tempelaar

PREMIUM

Jeannette (33) werd gestalkt door haar ex: 'Als ik ooit dood word gevonden, weet je wie het heeft gedaan’

Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke link is tussen stalking en femicide. Vijf vrouwen vertellen. Dit is het verhaal van Jeanette (33) die tot voor kort door haar ex gestalkt werd. Ze is in afwachting van de rechtszaak.

Huiselijk geweld

“Vanaf het moment dat ik mijn ex verliet, begon het stalken. Hij wachtte me op bij mijn auto, stond bij mijn werk. Soms kwam hij ineens uit een portiek vandaan. Op die momenten verstijfde ik en klopte mijn hart zó hard in mijn keel. De ene keer wilde hij mijn telefoon zien om er zeker van te zijn dat ik geen ander had. Andere keren begon hij te schelden of pakte hij mijn polsen beet en kneep dan heel hard. Dan had hij een zielloze, bezeten blik waarmee hij me aankeek. Ik zag hoeveel moeite het hem kostte om niet gewelddadiger te worden aan de manier waarop hij op zijn lip beet.

Ik probeerde me groot te houden, maar als ik na zo’n confrontatie thuis was en alle deuren op slot had gedaan, kreeg ik een paniekaanval. Dan kwam alles eruit: hyperventileren, overgeven... Ik voelde me nergens meer veilig. Ik was niet voor niets bang, ik wist waartoe mijn ex in staat was.

In onze relatie had ik te maken gehad met huiselijk geweld, dat begon toen ik zwanger raakte van een tweeling. Het leek alsof hij de aandacht die ik kreeg niet kon verdragen. Na een mishandeling deed hij alsof er niks was gebeurd. Dat beangstigde me: welk normaal mens vindt dat zo alledaags, dat het niet meer besproken hoeft te worden?”

Weggaan

“Ik wilde bij hem weggaan, maar voelde me te zwak door de zware zwangerschap. Ook hoopte ik dat als de kinderen er eenmaal waren, alles terug zou gaan naar hoe het vroeger was. Maar toen mijn jongens werden geboren, werd het alleen maar erger. Toen ze vijf weken waren, barstte voor mij de bom: een van hen huilde en hij schudde hem wild door elkaar. ‘Kan jij je kop houden!’ schreeuwde hij tegen de baby. Daarna probeerde hij mij te verkrachten, terwijl een van de kinderen op hetzelfde bed lag. Toen dat niet lukte, kneep hij mijn keel dicht. Ik dacht dat mijn laatste uur was geslagen. Plots liet hij los.

Ik heb stil in een hoek van de slaapkamer gezeten tot ik hem weg hoorde gaan, heb snel de kinderen gepakt en ben naar mijn moeder vertrokken.”

Ashley (28) koos bewust jong voor kinderen

‘Ik merkte dat ik met vriendinnen niet meer op één lijn zat‘

Altijd angst

“Uiteindelijk heb ik aangifte gedaan, want zo kon ik niet meer leven. Toen hij erachter kwam dat er een onderzoek liep, hield het stalken op. Maar omdat de strafzaak op zich laat wachten, heeft hij wel een bezoekregeling. Daar heeft hij recht op tot onze zaak voorkomt, want hij is nog niet schuldig bevonden. Ik kan die dagen niet eten, niet slapen. Ik weet immers waartoe hij in staat is.

Hoewel het fysieke stalken is opgehouden, vraag ik me af of de angst ooit verdwijnt. Als ik in de auto stap, check ik eerst of er niemand in zit en vergrendel ik de deuren. Ik denk weleens aan verhalen van stalkers die hun slachtoffers hebben vermoord. Van hen was ook bekend dat ze gevaar liepen, maar er werd te weinig gedaan om ze te beschermen. Ik zeg altijd: als ik ooit dood in een greppel word gevonden, weet je wie het heeft gedaan.”

Dit was het verhaal van Jeannette. De verhalen van vier andere vrouwen die te maken kregen met een stalker lees je in Flair 47-2022.

Redactie FlairIris Tempelaar

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden