Polyamorie  Beeld GettyImages
PolyamorieBeeld GettyImages

Jackie (28): ‘Ik kan me een monogaam leven niet meer voorstellen’

‘Het ontstond vanuit een verlangen. Een gevoel dat het niet compleet was. David en ik waren zes jaar samen en alles liep op rolletjes. Maar langzaam kwam er een soort onrust binnen de relatie, de behoefte aan een nieuwe stap.’

“Waar sommige stellen dan misschien aan trouwen en kinderen zouden denken, dachten wij aan iets heel anders: een vrouw erbij. Ik ben biseksueel. Ik kijk naar de persoon, naar wat iemand bij me losmaakt. Ik had jarenlang genoeg aan David, maar moest steeds vaker denken aan de zachtheid van een vrouw. Aan de elegantie, het sensitieve en sensuele.

Begin vorig jaar vertelde ik hem daarover. ‘Ik fantaseer veel over vrouwen,’ biechtte ik op. ‘Ook als ik met jou in bed lig.’ Ik was bang dat ik hem zou kwetsen, maar hij reageerde juist begripvol. Hij vertelde dat hij soms ook behoefte had aan meer, of aan iets anders. We praatten over een trio, maar ik was bang dat het te plat zou zijn. Ik heb niets met oppervlakkige seks. Als we aan zoiets zouden beginnen, moest het dus wel iets betekenen.”

‘We zijn beiden het internet opgedoken en al snel begon het te dagen: zou polyamorie iets voor ons zijn? Polyamorie is een filosofie waarbij je trouw bent aan jezelf. Je bent niemands bezit. Daardoor kun je verschillende liefdesrelaties aangaan op hetzelfde moment. Steeds meer stellen staan ervoor open en er worden regelmatig polyamoreuze borrels georganiseerd.

We besloten ons daarvoor aan te melden. Dat voelde meteen goed! We hoorden mooie en liefdevolle verhalen en kwamen erachter hoe gekaderd wij al die jaren hadden gedacht. Want waarom zou je niet in staat zijn om van meerdere mensen tegelijkertijd te houden? Waarom zou je je partner geen plezier gunnen met een ander? Spread the love!”

“David en ik waren eraan toe om onze monogamie los te laten. We gingen beiden met anderen daten, apart van elkaar. Meestal via datingsites. Ik had verwacht dat we binnen no time allebei een tweede liefde zouden vinden, maar dat viel tegen.

Die speciale vonk sloeg maar niet over, tot ik Tara ontmoette. Een vrouw van mijn leeftijd, die meerdere polyamoreuze relaties heeft. We werden smoorverliefd en David hoorde vertederd alle verhalen aan. Dat hij genoot van mijn geluk zorgde ervoor dat ik nóg meer van hem hield. Hij was in die periode ook aan het daten met een vrouw en ik vond het evengoed leuk om over haar te horen.”

Noëlle (42) slachtoffer seksueel geweld

Het onbevangen meisje dat ik was, was weg

“Soms moest ik mezelf wel even vermannen, vooral als het over seks ging. Maar ik bleef mezelf eraan herinneren dat ik geloof in vrije liefde. En dat het ons juist in evenwicht houdt. Want door relaties aan te gaan met anderen, voelen we ons completer als mens. En zijn we samen des te gelukkiger.”

“Tara en ik hebben nu zes maanden een relatie. Ze heeft David ontmoet, en ik heb de nieuwe vriendin van David ontmoet. We zijn volop in ontwikkeling, als mens en als stellen. Maar het komt erop neer dat David en ik elkaar zien als ‘hoofdpartners’ en we onze andere relatie als aanvulling zien. Of dat zo blijft, weet ik niet. Misschien komen er nog veel meer relaties bij! Dat is het mooie aan dit leven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het wordt nooit saai en je leert ontzettend veel van elkaar.

Hoewel het allemaal nog vrij nieuw is, kan ik mij een monogaam leven niet meer voorstellen. Polyamorie is de meest zuivere, onvoorwaardelijke manier van liefhebben. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Sofie RoozendaalGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden