Yacintha coaches Beeld Yara Brouwer
Yacintha coachesBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Jacintha (35) loopt bij alternatieve coaches: ‘Per maand ben ik 150 tot 200 euro kwijt, maar het is het waard’

Steeds meer jonge vrouwen gaan in therapie. Om verschillende redenen, maar altijd om het – soms moeilijke – leven beter het hoofd te kunnen bieden. Jacintha (35) is getrouwd en loopt bij meerdere alternatieve coaches.

“In mijn twintiger jaren heb ik bij meerdere psychologen gelopen, vooral omdat ik slechte relaties had, waaronder een met een narcist. Ik had vroeger altijd het gevoel dat ik in relaties mijn ei niet goed kwijt kon, dat ik niet helemaal mezelf kon zijn. Ik paste me altijd volledig aan de ander aan.”

Alternatieve therapeuten

“Ik heb acht jaar op Curaçao gewoond en ook daar sprak ik regelmatig met psychologen. Daar kwam ik ook in aanraking met alternatieve therapeuten. Zo ben ik behandeld met acupressuur en door een vrouw die heel erg gericht was op body and mind. In 2018 kwam ik terug naar Nederland en heb ik via de huisarts een traject gedaan bij een mindfulness psycholoog. Dat paste eigenlijk meer bij mij dan een ‘gewone’ therapeut.

Hoewel je met de een een betere klik hebt dan met de ander, vind ik reguliere psychologen over het algemeen hokjesdenkers. Iets is goed of fout en zo dien je het op te lossen. Die mindfulness psycholoog keek veel meer naar alles wat eromheen nog allemaal speelde.”

Verschillende coaches

“Ik ging voor mezelf werken als intuïtief fotograaf, wat in de praktijk betekent dat ik mensen op de foto zet zoals ze echt zijn. Ik kwam in contact met allerlei soorten coaches. Ik geloof dat die bijna onontbeerlijk zijn als je je eigen onderneming begint en bedrijfstechnisch beter wilt worden – dan mag je zelf ook groeien en beter worden.

Op dit moment ben ik onder behandeling bij een energetisch coach en een orthomoleculaire coach, en tot voor kort had ik daarnaast nog een businesscoach. Ze helpen me op hun eigen manier om mij de beste versie van mezelf te laten worden. Door corona werden de frequentie en de wijze waarop ik ze zag wel anders.

Naar mijn energetisch coach ga ik fysiek één keer in de vier weken, zij geeft me ter plekke behandelingen. Eerst hebben we een kort gesprek: hoe gaat het – hoe gaat het écht –, zijn er dingen gebeurd waar ik een reactie op had? Zij vraagt dieper door en voelt samen met mij waar het vandaan komt. Daarna krijg ik een behandeling waarbij ze mij middels 32 drukpunten, zogenaamde acces bars op mijn hoofd (oude) energieën helpt los te laten.

De andere coaches zie ik vooral via Zoom, met af en toe een live afspraak. De businesscoach, met wie ik heel recent een traject van enkele maanden heb afgerond, zag ik één keer per week, daarnaast stuurden we elkaar berichtjes, bijvoorbeeld over opdrachten die ik moest doen. De orthomoleculair coach spreek ik dagelijks via WhatsApp en eens per drie weken in het echt.”

Pauline (38) was verslaafd aan coke

‘Ik wil niet kapot, ik wil leven’

Gunfactor

“Bij elkaar opgeteld is alle hulp best prijzig, ik ben maandelijks gemiddeld 150 tot 200 euro kwijt aan de coaches. Maar die zijn elke cent meer dan waard. Ik zeg er niet per se dingen voor af, maar plan wel heel bewust tijd in voor mijn coachings afspraken. Ze helpen mij verder. Ik ben in de afgelopen vier jaar meer gaan doen wat ik leuk vind en heb veel meer rust in mijn hoofd.

Ik ben heel open over mijn coaches. Dat levert me soms commentaar op; vooral de oudere generatie zegt regelmatig: ‘Is dat nou nodig?’ Ik zou willen dat het normaler wordt om een therapeut of coach in te schakelen. We hebben allemaal een beetje hulp nodig, we hoeven niet alles zelf uit te vogelen.

Ik zou tegen iedereen willen zeggen: gun het jezelf, of het nou reguliere, homeopathische of spirituele therapie is.”

Dit verhaal komt uit het Zelfreflectie Doeboek. Bestel 'm hier.

Suus RuisYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden