irene Beeld Getty Images
ireneBeeld Getty Images

Irene blijft bij haar man voor het geld: ‘Bij een scheiding zou ik er enorm op achteruitgaan’

De liefde voor haar man is al jaren verdwenen, toch blijft Irene bij hem. Omdat ze haar kinderen een vader gunt, maar vooral omdat ze geen afstand wil doen van het luxe leven dat ze nu leidt. “Ik ben er niet trots op en probeer het op alle mogelijke manieren goed te praten, maar het is de harde waarheid.”

Tekort aan liefde

“In onze vriendenkring hebben veel mensen last van de inflatie en hoge energiekosten. Voor mijn beste vriendin en haar man bijvoorbeeld is het elke maand afwachten of zij hun hypotheek nog kunnen betalen. Aan mij en mijn gezin gaan dit soort problemen voorbij. Ik werk niet, maar mijn man Alexander heeft een leidinggevende baan bij een groot, stabiel bedrijf en verdient uitstekend. Hij heeft vorig jaar nog promotie gemaakt en salarisverhoging gekregen. We gaan normaal gesproken twee keer per jaar op zonvakantie en slaan nooit een wintersport over.

Maar bij ons thuis heerst op een andere manier crisis: er is een tekort aan liefde. Mijn gevoelens voor Alexander zijn over. Het begon met kleine ergernissen en teleurstellingen die met de jaren groter werden. We bleken elkaar niet zo goed aan te voelen als ik eerder dacht of hoopte. Inmiddels, na achttien jaar huwelijk, is er van mijn kant voornamelijk onverschilligheid. We wonen in één huis, zorgen samen voor onze kinderen van dertien, tien en negen jaar en spelen dat we gelukkig zijn, maar meer is er niet. Dat lukt redelijk: we maken niet veel ruzie en met de kinderen hebben we het heel gezellig. Voor de vorm doen we ook weleens ‘leuke dingen’ met z’n tweeën.”

In bed

“Uit eten gaan bijvoorbeeld of een avond naar het theater. Alexander, die ongetwijfeld voelt dat ik ben weggedreven, doet op zulke momenten erg zijn best. Ik ook, want deze situatie is niet fijn. Zo heb ik het vroeger nooit voor me gezien: samenleven met een man van wie het me niet meer kan schelen wat hij denkt, voelt of vindt. De afstand lijkt niet meer te overbruggen.

Als hij na een dergelijk uitje toenadering zoekt in bed en ik mijn ogen sluit en afwacht tot het voorbij is, kan ik wel huilen. Hij valt daarna snel in slaap, terwijl ik nog lang wakker lig. Dan denk ik aan het vuur waarmee we vroeger seks hadden en met hoeveel passie ik het daarvoor met ex-vriendjes deed. Dan kan er een enorm verlangen opsteken. Naar het vrolijke meisje dat ik vroeger was, dat stond te trappelen om met haar leven te beginnen. Naar een vrijheid om de verwachtingen die ik toen had alsnog waar te maken.”

Harde waarheid

“Toch kies ik ervoor om bij Alexander te blijven. De reden is simpel: geld. Ja, ik weet hoe het klinkt, ik schaam me er dan ook erg voor. En ik kan wel ingewikkelde verhalen ophangen, maar dit is de simpele, harde waarheid. Al een paar jaar geleden heb ik zitten rekenen. Bij een scheiding zou ik er enorm op achteruitgaan. En niet alleen ik, ook de kinderen. Die zouden ongetwijfeld bij mij komen wonen, aangezien Alexander meer dan zestig uur per week werkt.

Hoewel mijn man alimentatie zou moeten betalen, zou mijn levensstijl drastisch veranderen. We wonen nu in een heerlijk huis, maar wel met een hoge hypotheek. Die zou ik me niet kunnen veroorloven. Onze drie kinderen hebben nu elk een grote, eigen kamer, het is maar de vraag wat daarvoor in de plaats zou komen. Onoplettend boodschappen doen, mijn kar volladen met lekkere dingen, zal er niet meer inzitten. Winkelen, mijn hobby, wordt koopjes jagen. Onze mooie vakanties naar Mexico of Curaçao worden een paar weken kamperen in Limburg – ik moet er niet aan denken.”

Dit verhaal komt uit Flair 21-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lydia van der WeideGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden