Iep Therapie Beeld Yara Brouwer
Iep TherapieBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

Iep (25) gaat wekelijks naar een therapeut: ‘Ik ben heel open over het feit dat ik veel therapie volg’

Steeds meer jonge vrouwen gaan in therapie. Om verschillende redenen, maar altijd om het – soms moeilijke – leven beter het hoofd te kunnen bieden. Iep (25) is single en zit drie keer per week bij haar therapeut

“Als tiener ging ik al naast school naar psychologen en psychiaters, met name omdat ik worstelde met depressies. Ik vond het toen al belangrijk om aan mezelf te werken. Maar in de laatste jaren ben ik erachter gekomen dat ik met die therapeuten niet helemaal tot de kern ben gegaan, het ging uiteindelijk toch niet diep genoeg. Daar ben ik nu mee bezig.

Therapie is voor mij een soort schoonheidsspecialist voor je hoofd. Ik ben ook heel erg van de selfcare: maskertjes, nagels lakken, winterzwemmen, wandelen... Therapie is ook een beetje selfcare, maar dan op een andere manier.”

Er moet plek zijn

“Twee jaar geleden heb ik een traumatische ervaring meegemaakt die mijn leven volledig op z’n kop zette en waar ik geestelijk een enorme dreun van heb gekregen. Ik ben een week intern in een traumacentrum geweest, dat heeft ontzettend geholpen.

Op dit moment heb ik zo’n drie zorgafspraken per week. Ik krijg psychotherapie en wil mogelijk nog schematherapie gaan doen – een vorm van psychotherapie die je helpt de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Bij schematherapie wordt de invloed van ervaringen in je jeugd op je denken en doen onderzocht.

Ik sta op de wachtlijst. Je kunt in therapie willen, maar er moet wel plek zijn. Ik heb wel vaker meegemaakt dat ik niet meteen terecht kon, dat is in Nederland normaal. Bij traumatherapie ligt dat weer anders.”

Open boek

“Ik ben heel open over het feit dat ik veel therapie volg. De meeste mensen vinden het niet gek, maar ik heb wel gemerkt dat het scheelt hoe je het brengt. Mijn ervaring is dat mensen er geen groot ding van maken als jij dat zelf ook niet doet. Ik vind die openheid heel belangrijk, mensen moeten weten dat je niet meteen bent afgeschreven als je intensief aan jezelf werkt of daardoor zoals ik zelfs thuiszit.

Door therapie ben ik gegroeid als mens. Ik heb heel veel zelfreflectie gekregen, waardoor het leven leuker en soms makkelijker is geworden, omdat ik nu de tools heb om met moeilijke situaties om te gaan. De belangrijkste les die ik tijdens al die jaren therapie heb geleerd, is een zin die een therapeut in het traumacentrum tegen me sprak: ‘Iep, het is.’

Ik heb die zelfs op mijn arm laten tatoeëren. Ik kan vrij rigide zijn, maar dingen zijn niet altijd zwart-wit en goed óf fout. Ze zijn, punt.”

Therapie als APK

“Ik ben een sterke vrouw, ik kan een heleboel op eigen kracht. Ik zit nu in het staartje van mijn herstel en heb nog even dat laatste zetje nodig. Ik hoop dat laatste stukje met schematherapie op te lossen en dan helemaal op eigen benen te kunnen staan.

Ik zal waarschijnlijk altijd psychisch kwetsbaar blijven, maar ik leer daar steeds beter mee om te gaan, onder andere door milder naar mezelf te zijn. Mijn doel is weer lekker aan het werk te gaan. Als ik voel dat het minder goed gaat of ik hulp nodig heb, zal ik in de toekomst zeker aan de bel trekken.

Ik begrijp mensen wel die zich preventief – dus bij wijze van ‘APK’ - bij een therapeut melden. Ik sluit ook zeker niet uit dat ik dat zelf doe als ik veertig ben. Gewoon ‘even’ door de wasstraat.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Suus RuisYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden