koppel Beeld Getty Images
koppelBeeld Getty Images

PREMIUM

Hester is erg close met haar ex: ‘We kunnen het nu beter vinden dan tijdens onze relatie’

Hester en haar ex zijn al vier jaar uit elkaar. Toch delen ze nog een kind, lief en leed en soms – geheel platonisch – het bed met elkaar. Dat kan niet iedereen waarderen.

De andere vrouw

“Vorige week voelde ik me plotseling echt ‘de andere vrouw’. Ik was bij Richard en voelde migraine opkomen. Ik wreef gedachteloos langs mijn nek. Richard zag dat. De man met wie ik jarenlang heb samengeleefd, weet als geen ander hoe vaak ik hondsberoerd in een donkere kamer heb gelegen. Hij weet ook dat een beginnende migraineaanval kan worden geremd met een stevige nek-en rugmassage.

‘Kom mee naar boven,’ zei hij dan ook. Dankbaar stond ik op. We liepen de trap op naar zijn slaapkamer. Daar trok ik mijn trui uit, gevolgd door mijn hemdje en beha. Zonder gêne; hij heeft mij zó vaak naakt gezien dat ik er niet eens bij stilstond. Ik ging op zijn bed liggen en gaf me over aan zijn stevige handen. Met een druk weekend voor de boeg kon ik echt geen migraine gebruiken.

Wie weet kon het tij nog worden gekeerd. En ja, de hoofdpijn leek te zakken. Tot ik de stem van Nathalie hoorde, beneden. ‘Richard, waar ben je?’ riep ze. Mijn ex schoot overeind. Ik ook. Hoewel we niets verkeerds deden, was dit geen situatie waarin we wilden worden aangetroffen door Richards nieuwe vriendin. ‘Boven, ik kom eraan!’ riep hij terug. Tegen mij siste hij: ‘Kleed je aan! Ik neem haar wel mee naar buiten, dan kun jij snel weg.’

Met mijn oor tegen de deur stond ik te luisteren hoe ze beneden overlegden. Eerst wilde Nathalie niet mee om boodschappen te doen, toen stemde ze toch in. Opgelucht liep ik daarna de trap af. Ik was nog niet thuis of de migraine brak alsnog door. Vast uit schuldgevoel. Want hoewel we echt geen slechte intenties hadden, was dit natuurlijk geen fraaie actie geweest.”

Jaloerse vriendin

“Richard en ik zijn vier jaar geleden uit elkaar gegaan. Onze relatie was op, we leefden langs elkaar heen. Seks hadden we al jaren niet meer, ik moest er ook niet meer aan denken. Ik zag hem als een soort broer en voelde me veel te jong om op die manier te leven. Toen ik gevoelens voor iemand anders kreeg, besloot ik de knoop door te hakken en bij hem weg te gaan. Richard vond dat erg.

Hoewel hij mij ook meer als zus zag, vond hij dat genoeg, zeker omdat we een dochter hebben. Toch zette ik door. Het eerste jaar was moeilijk. Ik merkte dat elk aardig woord van mij Richard hoop gaf, dus stelde ik me bot op. Al miste ik hem wel, als maatje. Met die andere man liep het op niets uit en ik vond het leven alleen best pittig. Toch hield ik Richard op afstand. Toen ik van onze dochter hoorde dat hij een nieuwe vriendin had, durfde ik de deur weer open te zetten voor normaal contact.”

Erg close

“En wat bleek: we konden het nog erg goed met elkaar vinden. Beter zelfs dan tijdens onze relatie. Hij kwam weleens eten en dan zaten we urenlang te praten, soms tot diep in de nacht. Met wijn en toastjes, heel gezellig. Als ik ergens mee zat, kon ik hem altijd bellen. Andersom ook.

Zo werd ik zijn sparringpartner wat betreft zijn nieuwe relatie. Die liep niet altijd even soepel en dan vroeg hij om mijn mening. Als ik vond dat hij fouten maakte, vertelde ik hem dat zonder omhaal. Richards vriendin, die ik ook had ontmoet, zei weleens dat ze me dankbaar was. ‘Jij weet hem op te voeden,’ lachte ze dan. Tót ze jaloers begon te worden. Ze vond het vervelend dat ik nog zo’n grote rol in Richards leven speelde – veel groter dan ze in eerste instantie dacht.

Op het moment van hun ontmoeting was ik nog vooral de moeder van zijn kind geweest. Nu was ik zijn boezenvriendin geworden en liep hij de deur bij me plat. Hoewel ze wel geloofde dat onze band puur platonisch was, vond ze me toch bedreigend. Ik was zelfs de reden dat het stukliep tussen hen. Dat was voor zowel Richard als voor mij schrikken. Wij waren juist zo blij met ons goede contact. Maar als dat nieuwe relaties in de weg stond…”

Fleur heeft spijt dat ze naar de VS ging

‘Ik ben serieus in de jaren vijftig beland’

Samen op vakantie

“We besloten wat afstand te nemen, maar dat lukte niet. De motivatie was er ook niet, want we waren beiden single. Hoe leuk was het voor onze dochter dat we nog met z’n drieën gezellige uitjes maakten en zelfs op vakantie gingen? Maar tijdens het daten merkte ik dat mannen moeite hadden met de hechte band tussen mijn ex en mij.

Dat ik weleens bleef logeren als we samen twee flessen wijn soldaat maakten, vonden ze raar. En dan wisten ze nog niet eens dat we dan ook in hetzelfde bed sliepen. Waarom niet, vonden Richard en ik zelf. Dat hadden we toch zo lang gedaan? Maar ja, leg dat anderen maar eens uit. Dus daar stopten we mee zodra het serieus leek te worden met een date.

Om dan onmiddellijk weer bij Richard uit te huilen als het misliep. Inmiddels heb ik wel in de gaten dat onze band ongezond close is. Het kan voor ons wel goed voelen, maar voor anderen blijkt het elke keer bedreigend. En ja, we hangen ook nog wel erg aan elkaar. Alsof we toch bang zijn om op eigen benen te staan. Dus we doen ons best om afstand te houden.

Zeker nu Richard weer echt verliefd is, iets wat ik hem ontzettend gun. Nathalie is een leuke vrouw en ik hoop dat ze een mooie relatie krijgen. Waarin ik ook een plek heb, maar geen té grote. Dat lijkt te lukken. Maar wat zou ze hebben gedacht als ze mij halfnaakt op Richards bed had aangetroffen? Dat was niet best geweest. We moeten echt stoppen met dit soort intimiteit. Maar het is lastig, want ergens is ons contact verslavend. Wij kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar.”

Deze Real Life komt uit Flair 05-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Lydia van der WeideGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden